Söndagspreppen:

Vintrig veckomeny med kyckling

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat bakad potatis, rotfruktssoppa och shakshuka på menyn!
Till fler söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny

    Söndag
    Hel kyckling i ugn med rotfrukter och gremolata

    Måndag
    Bakad potatis med kyckling och apelsinsallad

    Tisdag
    Mixad rotfruktssoppa med quesadillas och gremolata

    Onsdag
    Shakshuka – tomatsås med ägg, kyckling och bönor

Förbered det här

  • helstekt kyckling

    Helstekt kyckling i ugn till 3 måltider för 4 personer

    Ingredienser

    2 hela kycklingar à ca 1 ½ kg

    1 msk salt

    2 tsk nymalen svartpeppar

    Gör så här

    1. Sätt ugnen på 175°C.  Skär små snitt i kycklingen, över bröstet och låren. Gnid in med salt och peppar.
    2. Lägg kycklingarna på en plåt sätt in i mitten av ugnen ca 1 timmes tills innertemperaturen vid benet är ca 82°C.
  • Palsternacka, morötter och potatis i ugn

    Palsternacka, morötter och potatis i ugn till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser

    700 g palsternacka

    700 g morot

    700 g potatis

    4 gula lökar

    3 msk olivolja

    1 tsk salt

    Gör så här

    1. Sätt ugnen på 200°C.
    2. Skala rotfrukter, potatis och lök. Dela morot och palsternacka längsmed och halvera potatisen. Skär löken i klyftor. Dela morot och palsternacka längs med. Halvera potatisen.
    3. Lägg allt på en plåt och blanda med olja och salt.  Sätt in i mitten av ugnen ca 45 minuter, rör om då och då.
  • Tomatsås på krossade tomater till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser

    1 gul lök

    2 vitlöksklyftor

    2 msk olivolja

    2 msk tomatpuré

    3 förp krossade tomater (à 390 g)

    2 tsk torkad basilika

    1 tsk chilipulver

    1 tsk salt

    1 tsk strösocker

    Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan i en kastrull ca 3 minuter tills löken mjuknar. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 1 minut.
    2. 2. Rör ner krossade tomater och kryddor. Låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter.
  • Gremolata

    Gremolata till 3 måltider för 4 personer

    Ingredienser

    1 kruka persilja

    1 ½ dl olivolja

    1 finrivet citronskal

    1 finriven vitlöksklyfta

    1 tsk salt

    Gör så här

    1. Hacka persiljan fint och blanda med övriga ingredienser.

Laga det här

  • Hel kyckling i ugn med rotfrukter och gremolata

    Hel kyckling i ugn med rotfrukter och gremolata

    Redan färdigt

    1/2 sats helstekt kyckling i ugn

    1/2 sats palsternacka, morötter och potatis i ugn

    1/2 sats tomatsås på krossade tomater

    1/3 sats gremolata 

    Gör så här

    1. Skär ut kycklingens bröstfiléer från den helstekta kycklingen och rensa lår och vingar. Skär de rostade rotfrukterna i bitar. Servera kycklingen med ugnsrostade rotfrukter och lök, tomatsåsen och gremolata. 

  • Bakad potatis med kyckling och apelsinsallad

    Bakad potatis med kyckling och apelsinsallad

    Redan färdigt

    1/4 sats helstekt kyckling i ugn

    1/3 sats gremolata 

    Tillsätt

    4 bakpotatisar

    1 dl kokta cannellinibönor

    1 dl turkisk yoghurt (10%)

    1/2 dl majonnäs

    2 apelsiner

    2 äpplen

    65 g rucola

    ev 1 msk färskpressad citronjuice

    Gör så här

    1. Skär ett kryss i varje potatis och baka den i mikro på full effekt (ca 750 W) ca 10 min, vänd på dem efter halva tiden.
    2. Skär ut kycklingens bröstfiléer från helstekta kycklingen och rensa lår och vingar. Dela i mindre bitar. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda yoghurt, majonnäs och gremolata. Vänd ner kyckling och bönor.
    3. Skala apelsinerna med kniv. Skär köttet i mindre bitar. Dela, kärna ur och strimla äpplet fint. Vänd ihop apelsin, äpple och ruccola till en sallad. Pressa ev över citronjuice.
    4. Tryck ihop potatisarna så att krysset öppnar sig. Servera med kycklingröran och apelsinsallad.
  • Mixad rotfruktssoppa med quesadillas och gremolata

    Mixad rotfruktssoppa med quesadillas och gremolata

    Redan färdigt

    1/2 sats rostad palsternacka, morötter och potatis i ugn

    1/3 sats gremolata 

    Tillsätt

    1 l vatten

    1 grönsaksbuljongtärning

    100 g skivad skinka (t ex julskinka)

    100 g riven ost

    4 tortillabröd

    olja 

    Gör så här

    1. Lägg de rostade rotfrukterna i en kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka upp och mixa med slät med en stavmixer.
    2. Fördela skinka och ost på ena halvan av fyra tortillabröd och vik ihop. Stek två bröd åt gången i en stekpanna med olja på medelvärme, ca 2 min per sida. Skär i bitar.
    3. Ringla lite gremolata på soppan och servera med quesadilla.
  • Shakshuka – tomatsås med ägg, kyckling och bönor

    Shakshuka – tomatsås med ägg, kyckling och bönor

    Redan färdigt

    1/4 sats helstekt kyckling i ugn

    1/2 sats tomatsås på krossade tomater 

    Tillsätt

    2 dl kokta cannellinibönor

    2 tsk malen spiskummin

    4 ägg

    150 g fetaost

    1 kruka koriander

    salt

    bröd till servering 

     

    Gör så här

    1. Skär ut kycklingens bröstfiléer från den helstekta kycklingen rensa lår och vingar. Dela köttet i mindre bitar.
    2. Värm tomatsåsen i en vid stekpanna. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Tillsätt kyckling, bönor, spiskummin och smaka av med salt. Låt koka upp.
    3. Gör fyra fördjupningar i grytan och knäck i ett ägg i varje. Sjud ytterligare 8-10 min under lock eller tills äggen är klara.
    4. Strö över smulad fetaost och koriander. Servera med rostat bröd.
FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Artiklar (1507)

Söndagspreppen:

Vårig prepp med kyckling

Preppa för veckans måltider! Månadens meny andas vår och bjuder på örtbakad kyckling, rostad broccoli och chilidoftande sötpotatis som blir till fyra goda rätter för veckan.

Söndagspreppen:

Lax på olika sätt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.

Söndagspreppen

Veganska recept

En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.

Söndagspreppen:

Färgstark budgetmat

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!

Söndagspreppen:

Vardagshjältar med kyckling och potatis

Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.

Söndagspreppen:

Ca 25 kr per portion

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda, allt för under 25 kr per portion*! Denna vecka står bland annat böngryta, pasta och galette på menyn som är lakto-ovo-vegetarisk.

Söndagspreppen:

Smakrik vego

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda