Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat lammfärsbullar, blomkålssoppa och pastasallad på menyn.

Recept Sofia Hellströmer Styling Ylva Bergqvist Foto Mathias Nordgren
Tips: Alla våra söndagspreppar hittar du här!

Att lösa ekvationen vardag plus matlust är inte alltid lätt. Med Söndagspreppen vill vi underlätta i vardagspusslet, genom att hjälpa till att planera och effektivisera vardagsmaten och samtidigt inspirera till nya rätter.
 
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på buffe.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda. Konceptet är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

Förbered det här

  • Lammfärsbullar med persilja och vitlök till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    800 g lammfärs
    1 dl tjock yoghurt (10 %)
    1 ägg
    1 msk finrivet citronskal
    2 dl hackad persilja
    3 rivna vitlöksklyftor
    2 tsk salt
    2 krm svartpeppar
    smör till stekning

    GÖR SÅ HÄR
    1. Blanda ihop alla ingredienser och forma till köttbullar. Stek runt om i smör 5–10 minuter beroende på storlek.

  • Rostad blom- och grönkål till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    200 g grönkål
    ca 750 g blomkål
    olivolja, salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 200° C. Ansa och skölj grönkålen. Skär ev bort stammen om den är grov, bryt kålen i mindre bitar. Massera grönkålsbladen i en bunke med 1 msk olja och 1 krm salt.
    2. Skär blomkålen i buketter och stammen i mindre bitar. Bryt bladen i bitar och lägg allt på en bakpappersklädd plåt. Blanda med 2 msk olja och ½ tsk salt.
    3. Rosta blomkålen i mitten av ugnen 20 minuter. Ta ut plåten och sprid ut grönkålen. Rosta ytterligare 5–10 minuter tills grönkålen är krispig.

  • Basilikagremolata till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 krukor basilika
    2 vitlöksklyftor
    2 msk finrivet citronskal
    2 msk färskpressad citronjuice
    2 dl olivolja
    1 tsk salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Hacka basilikan. Skala och riv vitlöken. Blanda alla ingredienser.

  • Kokt pasta till 2 måltider till 4 personer

    INGREDIENSER
    600 g pasta, gärna fusilli

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen.

Laga det här