Hoppa till sidans innehåll

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat fiskkakor, linssoppa och pytt i panna på menyn.

Recept och styling Ylva Bergqvist Foto Mathias Nordgren
Tips: Alla våra söndagspreppar hittar du här!

Att lösa ekvationen vardag plus matlust är inte alltid lätt. Med Söndagspreppen vill vi underlätta i vardagspusslet, genom att hjälpa till att planera och effektivisera vardagsmaten och samtidigt inspirera till nya rätter.
 
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på buffe.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda. Konceptet är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

Förbered det här

  • Rostade rotfrukter och tomat till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    3 burkar körsbärstomater
    3 msk konc grönsaksfond
    2 gula lökar
    150 g rotselleri
    300 g morot
    1 ½ msk hackad färsk rosmarin
    1 ½ msk hackad färsk timjan
    1 ½ tsk salt
    1 tsk svartpeppar
    4 msk olivolja

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 200°C.
    2. Häll tomaterna på en långpanna eller i en stor ugnsform. Tillsätt fonden och skölj ur burkarna med 4 dl vatten och blanda runt.
    3. Skala och finhacka löken. Skala rotfrukterna och skär dem i cm-stora tärningar. Blanda med örter, salt, svartpeppar och olja och lägg dem ovanpå tomaterna i formen.
    4. Sätt in i mitten av ugnen ca 45 minuter tills rotfrukterna är mjuka och har fått fin färg.

  • Vitlökskräm till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    3 hela vitlökar
    3 msk olivolja
    2 msk hackad färsk rosmarin
    2 msk hackad färsk timjan
    6 dl crème fraiche
    2 tsk färskpressad citronjuice
    ¾ tsk salt
    1 tsk nymalen svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 200°C. Dela vitlökarna på mitten. Lägg dem på en bit aluminiumfolie eller dubbla bakplåtspapper. Häll på 2 msk olivolja och örter och förslut som ett paket. Lägg in dem bredvid rotfrukterna på en plåt ca 40 minuter tills vitlöken är mjuk. Låt svalna något.
    2. Kläm ur vitlöksklyftorna och örterna i en skål och mosa till en kräm. Tillsätt crème fraiche, 1 msk olja, citronjuice, salt och peppar och blanda runt.

  • Pocherad torsk till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    6 bitar fryst tinad torskrygg à ca 140 g
    salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka upp en kastrull med saltat vatten.
    2. Lätt i fisken och sänk värmen. Sjud ca 4 minuter tills fisken är klar, ca 56 °C i innertemperatur.

  • Kokt potatis till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1,2 kg fast potatis
    salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten ca 25 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av, gärna med ett hushållspapper eller en ren kökshandduk ovanpå.

Laga det här