Hoppa till sidans innehåll

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång står bland annat köttfärslimpa, fiskgratäng och ramen på menyn.

Tips: Här hittar du alla våra söndagspreppar!

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ICA.se/buffe där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda.

Konceptet är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

Förbered det här

  • Rotfruktsstomp till 3 måltider för 4 personer

    Rotfruktsstomp till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 kg potatis
    400 g morot
    300 g kålrot
    300 g palsternacka
    300 g rotselleri
    2 dl vispgrädde
    50 g smör
    salt, vitpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och skär potatis och rotfrukter i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
    2. Vispa snabbt ihop till ett mos med grädde och smör. Smaka av med salt och peppar.

  • Köttfärslimpa i ugn till 2 måltider för 4 personer

    Köttfärslimpa i ugn till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    800 g nötfärs
    2 dl finriven rotselleri
    2 dl mjölk
    1 ½ dl havregryn
    1 msk finrivet citronskal
    1 msk dijonsenap
    1 tsk torkad timjan
    1 ägg
    1 ½ tsk salt
    ½ tsk svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 200°C. Blanda rotselleri, mjölk, havregryn, citronskal, senap, salt och peppar. Låt svälla 10 minuter.
    2. Blanda ner köttfärsen. Lägg i en smord form som rymmer ca 1 liter. Sätt in i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills den är genomstekt.

  • Rårörda lingon till 2 måltider för 4 personer

    Rårörda lingon till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    250 g frysta lingon
    ca 1 dl strösocker

    GÖR SÅ HÄR
    1. Blanda de frysta lingonen med sockret i en bunke och låt de tina, så att sockret smälter.
    2. Rör om några gånger under tiden.

  • Picklad broccoli till 2 måltider för 4 personer

    Picklad broccoli till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 broccoli
    ½ röd chili
    2 dl vatten
    1 dl strösocker
    ½ dl ättika

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skär broccolin i små buketter och skiva stammen. Skiva chilin. Lägg broccoli och chili i en glasburk.
    2.  Koka upp vatten, strösocker och ättika. Häll den varma lagen över broccolin i burken. Låt svalna och låt gärna stå några timmar i kylen före servering.

Laga det här

  • SÖNDAG Köttfärslimpa med rotfruktsstomp, rårörda lingon och picklad broccoli

    SÖNDAG Köttfärslimpa med rotfruktsstomp, rårörda lingon och picklad broccoli


    REDAN FÄRDIGT
    2/3 köttfärslimpa i ugn
    1/3 sats stomp av rotfrukter
    ca 1 1/2 dl rårrörda lingon
    1/2 sats picklad broccoli

    GÖR SÅ HÄR
    1. Servera köttfärslimpan med rotfruktsstompet, rårörda lingon och picklade broccolin.

  • MÅNDAG Fiskgratäng med lax och torsk

    MÅNDAG Fiskgratäng med lax och torsk


    REDAN FÄRDIGT
    1/3 sats färdigt stomp av rotfrukter

    TILLSÄTT
    1/2 förp frysta sojabönor (à 250 g)
    65 g babyspenat
    250 g körsbärstomater
    1 förp frysta torsk- och laxtärningar (à 300 g)
    1/2 tsk salt
    2 krm svartpeppar
    2 dl crème fraiche
    1 dl ajvar relish
    1 dl finriven parmesan
    2 msk hackad persilja

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C. Lägg sojabönor, spenat, tomater och fisken i mitten på en smord ugnsform. Krydda med salt och peppar. Klicka rotfruktsstompet runt om längs kanterna.
    2. Rör ihop crème fraiche och ajvar och häll över fisken och grönsakerna. Strö över parmesan.
    3. Ställ in i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills fisken är klar. Täck ev med aluminiumfolie mot slutet. Toppa med persilja.

  • TISDAG Rotfruktsplättar med fetaost

    TISDAG Rotfruktsplättar med fetaost


    REDAN FÄRDIGT
    1/3 sats färdig stomp av rotfrukter

    TILLSÄTT
    3 ägg
    2 dl fint rågmjöl eller vetemjöl
    150 g fetaost
    2 msk hackad persilja
    1/2 tsk salt
    200 g rödkål
    1 msk vinäger
    2 msk olivolja
    1 1/2 dl rårörda lingon

    GÖR SÅ HÄR
    1. Blanda rotfruktsstomp, ägg, mjöl, smulad fetaost, persilja, salt och peppar. Värm en stekpanna med smör, klicka ner smeten och stek plättarna tills de är gyllene på båda sidor.
    2. Skiva kålen tunt. Blanda kålen med olja, vinäger, salt och peppar.
    3. Toppa plättarna med rårörda lingon och kålsallad.

  • ONSDAG Ramen med köttfärslimpa, nudlar och ägg

    ONSDAG Ramen med köttfärslimpa, nudlar och ägg


    REDAN FÄRDIGT
    1/3 sats köttfärslimpa
    1/2 sats picklad broccoli

    TILLSÄTT
    200 g ramen- eller äggnudlar
    4 ägg
    1 1/2 l vatten
    3 msk konc fond
    ca 3 - 4 msk japansk soja
    2 cm skalad skivad ingefära
    100 g rödkål
    1/2 förp frysta sojabönor (à 250 g)
    färsk koriander
    svarta sesamfrön

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Mjukkoka, skala och dela äggen i halvor.
    2. Koka upp vatten, fond, soja och ingefära. Skiva köttfärslimpan och värm i micro eller i ugn. Skiva kålen tunt.
    3. Lägg ner kål och sojabönor i buljongen. Fördela nudlarna i skålar. Toppa med köttfärslimpan, ägghalvor, picklad broccoli, koriander och sesamfrön.