Vinterns värmande drycker - 8 heta tips
Prova något av våra goda recept på varma drycker för att värma dig i vinter!
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång står bland annat köttfärslimpa, fiskgratäng och ramen på menyn.
Till fler söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
Söndag: Köttfärslimpa med rotfruktsstomp, rårörda lingon och picklad broccoli
Måndag: Fiskgratäng med lax och torsk
Tisdag: Rotfruktsplättar med fetaost
Onsdag: Ramen med köttfärslimpa, nudlar och ägg
Ingredienser
1 kg potatis
400 g morot
300 g kålrot
300 g palsternacka
300 g rotselleri
2 dl vispgrädde
50 g smör
salt, vitpeppar
Gör så här
1. Skala och skär potatis och rotfrukter i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
2. Vispa snabbt ihop till ett mos med grädde och smör. Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser
800 g nötfärs
2 dl finriven rotselleri
2 dl mjölk
1 ½ dl havregryn
1 msk finrivet citronskal
1 msk dijonsenap
1 tsk torkad timjan
1 ägg
1 ½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C. Blanda rotselleri, mjölk, havregryn, citronskal, senap, salt och peppar. Låt svälla 10 minuter.
2. Blanda ner köttfärsen. Lägg i en smord form som rymmer ca 1 liter. Sätt in i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills den är genomstekt.
Ingredienser
250 g frysta lingon
ca 1 dl strösocker
Gör så här
1. Blanda de frysta lingonen med sockret i en bunke och låt de tina, så att sockret smälter.
2. Rör om några gånger under tiden.
Ingredienser
1 broccoli
½ röd chili
2 dl vatten
1 dl strösocker
½ dl ättika
Gör så här
1. Skär broccolin i små buketter och skiva stammen. Skiva chilin. Lägg broccoli och chili i en glasburk.
2. Koka upp vatten, strösocker och ättika. Häll den varma lagen över broccolin i burken. Låt svalna och låt gärna stå några timmar i kylen före servering.
Redan färdigt
2/3 köttfärslimpa i ugn
1/3 sats stomp av rotfrukter
ca 1 1/2 dl rårrörda lingon
1/2 sats picklad broccoli
Gör så här
1. Servera köttfärslimpan med rotfruktsstompet, rårörda lingon och picklade broccolin.
Redan färdigt
1/3 sats färdigt stomp av rotfrukter
Tillsätt
1/2 förp frysta sojabönor (à 250 g)
65 g babyspenat
250 g körsbärstomater
1 förp frysta torsk- och laxtärningar (à 300 g)
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl crème fraiche
1 dl ajvar relish
1 dl finriven parmesan
2 msk hackad persilja
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C. Lägg sojabönor, spenat, tomater och fisken i mitten på en smord ugnsform. Krydda med salt och peppar. Klicka rotfruktsstompet runt om längs kanterna.
2. Rör ihop crème fraiche och ajvar och häll över fisken och grönsakerna. Strö över parmesan.
3. Ställ in i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills fisken är klar. Täck ev med aluminiumfolie mot slutet. Toppa med persilja.
Redan färdigt
1/3 sats färdig stomp av rotfrukter
Tillsätt
3 ägg
2 dl fint rågmjöl eller vetemjöl
150 g fetaost
2 msk hackad persilja
1/2 tsk salt
200 g rödkål
1 msk vinäger
2 msk olivolja
1 1/2 dl rårörda lingon
Gör så här
1. Blanda rotfruktsstomp, ägg, mjöl, smulad fetaost, persilja, salt och peppar. Värm en stekpanna med smör, klicka ner smeten och stek plättarna tills de är gyllene på båda sidor.
2. Skiva kålen tunt. Blanda kålen med olja, vinäger, salt och peppar.
3. Toppa plättarna med rårörda lingon och kålsallad.
Redan färdigt
1/3 sats köttfärslimpa
1/2 sats picklad broccoli
Tillsätt
200 g ramen- eller äggnudlar
4 ägg
1 1/2 l vatten
3 msk konc fond
ca 3 - 4 msk japansk soja
2 cm skalad skivad ingefära
100 g rödkål
1/2 förp frysta sojabönor (à 250 g)
färsk koriander
svarta sesamfrön
Gör så här
1. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Mjukkoka, skala och dela äggen i halvor.
2. Koka upp vatten, fond, soja och ingefära. Skiva köttfärslimpan och värm i micro eller i ugn. Skiva kålen tunt.
3. Lägg ner kål och sojabönor i buljongen. Fördela nudlarna i skålar. Toppa med köttfärslimpan, ägghalvor, picklad broccoli, koriander och sesamfrön.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Prova något av våra goda recept på varma drycker för att värma dig i vinter!
Här är rotfrukter du kanske inte provat förr och tips på hur du kan tillaga dem.
Se hit alla lingonälskare! Vi har samlat söta och salta godsaker med lingon i huvudrollen.
Äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen.
Vi tipsar om vilken alkoholfri öl som passar till vilken mat och ölsorter till högtider.
Det går alldeles utmärkt att baka gott bröd utan jäst och här är recepten som bevisar det!
Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar både saftigare och mer näringsrikt!
Här kommer recept på sju nya sorters småkakor att baka! Spröda, sega och supergoda!
Vi listar presenttips för alla matglada pappor, bonuspappor och andra fadersfigurer.