Söndagspreppen:

Vårig prepp för stora och små

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat lax med basilikakräm, caesarsallad med sparris och nachotallrik på menyn.
Till fler söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  1. Lax i ugn.

    1. Enkel lax i ugn till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1200 g laxfilé
    2 tsk salt
    ½ tsk nymalen svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C.
    2. Lägg laxen på en plåt eller i en ugnssäker form. Salta och peppra.
    3. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Laxen är färdig vid en innertemperatur på 54-56°C.

  2. Linser med soltorkade tomater. Mot en rosa bakgrund.

    2. Linser med citron och soltorkade tomater till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    ½ gul lök
    2 ½ dl torra gröna linser
    1 liter vatten
    1 tsk salt
    1 lagerblad
    2 tsk finrivet citronskal
    ½ dl strimlade soltorkade tomater

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och finhacka löken. Mät upp linser, vatten och salt i en kastrull. Tillsätt lök och lagerblad. Koka upp och låt sjuda 15–20 min tills linserna är mjuka. Häll av vattnet och plocka bort lagerbladet.
    2. Blanda linserna med finrivet citronskal och soltorkade tomater.

  3. Bailikakräm.

    3. Basilikakräm till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 dl crème fraiche
    1 kruka basilika
    1 tsk flingsalt
    200 g färskost

    GÖR SÅ HÄR
    1. Mixa crème fraiche, basilika och salt med stavmixer.
    2. Tillsätt färskost och rör till en jämn kräm.

  4. Vitlöksstekta vaxbönor.

    4. Vitlöksstekta vaxbönor till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    400 g vaxbönor eller haricots verts
    1 msk olivolja
    ½ tsk salt
    1–2 rivna vitlöksklyftor

    GÖR SÅ HÄR
    1. Ansa bönorna.
    2. Hetta upp olja i en stekpanna och stek bönorna i omgångar under omrörning på hög värme ca 5 min. Tillsätt vitlök mot slutet och stek ytterligare någon minut.

Laga det här

  • Lax i ugn med vaxbönor och basilikakräm.

    SÖNDAG Lax i ugn med linser, vitlöksstekta vaxbönor och basilikakräm

    REDAN FÄRDIGT
    1/3 sats enkel lax i ugn
    1/2 sats linser med citron och soltorkade tomater
    1/2 sats vitlöksstekta vaxbönor
    1/3 sats basilikakräm

    GÖR SÅ HÄR
    1. Servera laxen med linserna, vaxbönorna och basilikakrämen.

  • Ceasarsallad med lax och sparris.

    MÅNDAG Caesarsallad med lax och sparris

    REDAN FÄRDIGT
    1/3 sats basilikakräm
    1/3 sats enkel lax i ugn

    TILLSÄTT
    4 skivor levain- eller lantbröd
    1 dl finriven parmesan
    2 knippen grön sparris à 250 g
    2 tsk olivolja
    2 romansallad à 200 g
    salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 200°C. Skär brödet i tärningar och lägg på en plåt. Rosta i mitten av ugnen tills det får fin färg, ca 10 minuter.
    2. Blanda basilikakrämen med parmesan. Späd ev med lite vatten. Skär bort nedre delen av sparrisen och skär resten i ca 5 cm långa bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek sparrisen på hög värme tills den mjuknar lite, ca 3 minuter. Krydda med salt.
    3. Bryt eller skär salladsbladen i bitar och blanda med såsen. Bryt laxen i bitar och vänd ner med krutonger och sparris.

  • Nachotallrik med linser.

    TISDAG Nachotallrik med lax och linser

    REDAN FÄRDIGT
    1/3 sats enkel lax i ugn
    1/2 sats linser med citron och soltorkade tomater

    TILLSÄTT
    2 msk tacokrydda
    200 g nachochips
    100 g riven ost
    2 dl tacosås
    2 dl gräddfil
    1 kruka koriander

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C. Finfördela laxen och blanda med linserna och tacokrydda. Sprid ut nachochipsen på en plåt. Fördela laxblandningen över och strö på riven ost. Sätt in plåten i mitten av ugnen 7–10 minuter.
    2. Servera med tacosås, gräddfil och koriander.

  • Fylld pasta med basilikakräm och rostade frön.

    ONSDAG Fylld pasta med basilikakräm och rostade frön

    REDAN FÄRDIGT
    1/2 sats vitlöksstekta vaxbönor
    1/3 sats basilikakräm

    TILLSÄTT
    500 g färdiga pastaknyten, t ex tortellini
    1 dl pumpa- eller solroskärnor
    250 g körsbärstomater
    ev riven parmesan

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Rosta fröna i en torr och het stekpanna under omrörning tills de får lite färg, 3–4 minuter.
    2. Skär vaxbönorna i mindre bitar. Halvera tomaterna. Häll av pastan och blanda med basilikakräm, vaxbönor och tomater.
    3. Strö över rostade frön vid servering och ev riven parmesanost.

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Artiklar (1593)

Söndagspreppen

Enkel prepp med falukorv

Månadens meny bjuder på falukorv med rotmos, soppa och smörrebröd med krispig fisk.

Söndagspreppen:

Lax på olika sätt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.

Söndagspreppen

Veganska recept

En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.

Söndagspreppen:

Färgstark budgetmat

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!

Söndagspreppen:

Vardagshjältar med kyckling och potatis

Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.

Söndagspreppen:

Smakrik vego

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda