Hoppa till sidans innehåll

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat bakad potatis, rotfruktssoppa och shakshuka på menyn!

Tips: Här hittar du alla våra söndagspreppar!

Att lösa ekvationen vardag plus matlust är inte alltid lätt. Med Söndagspreppen vill vi underlätta i vardagspusslet, genom att hjälpa till att planera och effektivisera vardagsmaten och samtidigt inspirera till nya rätter.
 
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ICA.se/buffe där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda. Konceptet är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

Förbered det här

  • Helstekt kyckling i ugn till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 hela kycklingar à ca 1 ½ kg
    1 msk salt
    2 tsk nymalen svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 175°C.  Skär små snitt i kycklingen, över bröstet och låren. Gnid in med salt och peppar.
    2. Lägg kycklingarna på en plåt sätt in i mitten av ugnen ca 1 timmes tills innertemperaturen vid benet är ca 82°C.

  • Palsternacka, morötter och potatis i ugn till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    700 g palsternacka
    700 g morot
    700 g potatis
    4 gula lökar
    3 msk olivolja
    1 tsk salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 200°C.
    2. Skala rotfrukter, potatis och lök. Dela morot och palsternacka längsmed och halvera potatisen. Skär löken i klyftor. Dela morot och palsternacka längs med. Halvera potatisen.
    2. Lägg allt på en plåt och blanda med olja och salt.  Sätt in i mitten av ugnen ca 45 minuter, rör om då och då.

  • Tomatsås på krossade tomater till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    2 msk olivolja
    2 msk tomatpuré
    3 förp krossade tomater (à 390 g)
    2 tsk torkad basilika
    1 tsk chilipulver
    1 tsk salt
    1 tsk strösocker

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan i en kastrull ca 3 minuter tills löken mjuknar. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 1 minut.
    2. Rör ner krossade tomater och kryddor. Låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter.

  • Gremolata till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 kruka persilja
    1 ½ dl olivolja
    1 finrivet citronskal
    1 finriven vitlöksklyfta
    1 tsk salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Hacka persiljan fint och blanda med övriga ingredienser.

Laga det här