Hoppa till sidans innehåll

Kan man verkligen äta sig snyggare? Är kost vägen till strålande hy, starkare naglar och glansigare hår? Det är det enligt Maria Ahlgren, skönhetsredaktör och författare till boken Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån!

Text Julia Gummesson Foto Mathias Nordgren

– Huden är vårt största organ och skyltfönster för vad som sker i våra kroppar. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsredaktör och författare till boken Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån.

– Att det vi stoppar i oss påverkar huden är egentligen självklart men ganska bortglömt. Du kan verkligen äta din hudvård – både för långsiktiga effekter och snabba resultat. Maria är inte ensam om sitt resonemang. I många kulturer är matens roll för välmående hud och hår en självklarhet och inför 2018 syntes termen ”nutricosmetics”, det vill säga ätbara produkter med påstådda skönhetseffekter, på var och varannan mattrendrapport. Vad sägs om till exempel kollagendrycker, glowsmoothies eller kaffe gjort på medicinska svampar?

Att äta för skönhet inifrån behöver dock inte vara så komplicerat. De flesta ingredienser i Marias bok hittar du i butiken runt hörnet. – Magin ligger i en varierad, färgglad och naturlig råvarupalett. Färgämnen i frukt och grönt är antioxidanter med olika egenskaper, så käka regnbågen! Fokusera på grönsaker, frukt, bär, bra fullkorn och nyttiga fetter från olivolja, frön och nötter så får du i dig alla näringsämnen din skönhet behöver.

Testa Maria Ahlgrens recept på snickerssmoothie!

Smarrig skönhetssmoothie

  • Snickerssmoothie

    Snickerssmoothie

    Den här ljuvliga smoothien med banan, kakao, jordnötssmör och vaniljpulver smakar som snickers fast i smoothie-form! Här toppas den dessutom med kakaonibs och rostade jordnötter. Smoothien passar perfekt som efterrätt eller lyxigt mellanmål.

    - Snickerssmoothie

    Spara