Vad åt vi för mat på 40-talet
Svensk mathistoria
När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.
Prepp
Om en kris skulle inträffa är det bra att vara förberedd och ha varor hemma som klarar sig i minst en vecka. Men vad ska man ha hemma?
Vill du ha konkreta tips på vilka varor som är bra att ha hemma om krisen kommer? Ladda ner Röda Korsets checklista.
Om en kris kommer är det bra att ha matvaror hemma som räcker i en vecka. Här har vi samlat exempel på sådant som kan vara bra att ha hemma.
Matberedskap behöver inte betyda tråkiga nödlösningar. Tvärtom – med rätt varor hemma kan du skapa goda och mättande rätter även när resurserna är begränsade.
Tips: Läs mer om beredskapsveckan 2025 här.
Välj goda råvaror som håller länge, som innehåller näring och ger energi. Baljväxter på burk, konserverade tomater, kokosmjölk, ris, pasta och bulgur är exempel på varor som håller utmärkt i rumstemperatur.
Välj mat som går snabbt att laga med lite vatten, eller som kan ätas direkt ur förpackningen. Har du tillgång till grill, stormkök eller gasolplatta kan du laga god mat även utan el.
Ett bra riktmärke är att ha mat hemma för sju dagar – och glöm inte vattnet! Räkna med 3–5 liter per person och dygn för att dricka, laga mat och tvätta sig.
Artikel från tidningen Buffé september
Är du sugen på quesidillas men orkar inte att riva, hacka och ha dig så kan du testa den här goda varianten med burkskinka, och mjukost med jalapeños. Strimla skinkan blanda majs och mjukost och sen stek en stund på varje sida och vips har du en enkel och god middag.
Här kommer ett tips på en jättegod och enkel maträtt som passar när du är ute och tältar, hänger i husvagnen eller bara vill ha tips på något enkelt att laga. Tomatris med ärtor och burkmusslor som får koka i en tomat- och grönsaksbuljong. Enklare än så blir det inte!
Läs mer på: Rödakorset.se/blikrisredo.
Svensk mathistoria
När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.
Svensk mathistoria
För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.
Svensk mathistoria
Här har vi dukat fram utsökta rätter från 50-talet.
Millenienostalgi
Quinoa var nytt och fika innebar chailatte med mastodontkanelbullar.
Here vego!
Oavsett vad du är eller vad du kallar dig – så finns det många anledning att äta mer vego!
Att äta eller icke äta?
Kan man äta grön potatis? ICAs chefsdietist har svaret!
Frågor och svar
Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
Mythbusting
Blir du smartare och mindre hungrig om du äter frukost? Hmm, hur är det egentligen?
Svensk mathistoria
Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!