Bli krisredo – så förbereder du dig

Prepp

Om en kris skulle inträffa är det bra att vara förberedd och ha varor hemma som klarar sig i minst en vecka. Men vad ska man ha hemma?
Vill du ha konkreta tips på vilka varor som är bra att ha hemma om krisen kommer? Ladda ner Röda Korsets checklista.

Om en kris kommer är det bra att ha matvaror hemma som räcker i en vecka. Här har vi samlat exempel på sådant som kan vara bra att ha hemma.

Matberedskap behöver inte betyda tråkiga nödlösningar. Tvärtom – med rätt varor hemma kan du skapa goda och mättande rätter även när resurserna är begränsade. 

Tips: Läs mer om beredskapsveckan 2025 här.

 

3 enkla beredskapstips

  1. 1. Satsa på rätt råvaror 

    Välj goda råvaror som håller länge, som innehåller näring och ger energi. Baljväxter på burk, konserverade tomater, kokosmjölk, ris, pasta och bulgur är exempel på varor som håller utmärkt i rumstemperatur.

  2. 2. Tänk på tillagning

    Välj mat som går snabbt att laga med lite vatten, eller som kan ätas direkt ur förpackningen. Har du tillgång till grill, stormkök eller gasolplatta kan du laga god mat även utan el. 

  3. 3. Preppa så det räcker 

    Ett bra riktmärke är att ha mat hemma för sju dagar – och glöm inte vattnet! Räkna med 3–5 liter per person och dygn för att dricka, laga mat och tvätta sig. 

    Artikel från tidningen Buffé september

  • Matvaror:

    • Havregryn, rågflingor eller frukostflingor
    • Pasta, nudlar eller ris
    • Pulversoppa och pulvermos
    • Torkade linser
    • Hårt bröd, kex och skorpor
    • Mjukt bröd med lång hållbarhet (t ex tortilla)
    • Mandel, nötter eller frön
    • Torkad frukt
    • Choklad och energibars
    • Mjukost eller annat hållbart pålägg
    • Kött- och fiskkonserver
    • Bönor och linser
    • Vegokonserver
    • Soppkonserver
    • Tomat- och grönsakskonserver, grytbaser och pastasåser
    • Frukt- och bärkonserver
    • Sylt, mos eller marmelad
    • Fruktkräm, blåbärs- & nyponsoppa
    • Olja, ättika och vinäger
    • Smaksättare som salt och kryddor
    • Honung och socker
    • Mjöl, bakpulver och torrjäst
    • Vatten på flaska
    • Kaffe, te och kakaoblandning
    • Mjölkpulver eller vegetabilisk mjölkersättning
  • Övrigt

    • Värme- och blockljus
    • Tändare och tändstickor
    • Batterier
    • Konservöppnare
    • Avfallspåsar
    • Värk- & febernedsättande tabletter
    • Vätskeersättning
    • Plåster
    • Egen medicin

Recept för kristider

  • Quesadilla med skinka och mjukost med jalapeño

    Quesadilla med skinka och mjukost med jalapeño

    Betyg 5 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Är du sugen på quesidillas men orkar inte att riva, hacka och ha dig så kan du testa den här goda varianten med burkskinka, och mjukost med jalapeños. Strimla skinkan blanda majs och mjukost och sen stek en stund på varje sida och vips har du en enkel och god middag.

    Quesadilla med skinka och mjukost med jalapeño
  • Tomatris med ärtor och burkmusslor

    Tomatris med ärtor och burkmusslor

    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.

    Här kommer ett tips på en jättegod och enkel maträtt som passar när du är ute och tältar, hänger i husvagnen eller bara vill ha tips på något enkelt att laga. Tomatris med ärtor och burkmusslor som får koka i en tomat- och grönsaksbuljong. Enklare än så blir det inte!

    Tomatris med ärtor och burkmusslor
Tips på hur du kan bli krisredo
  • Lär dig första hjälpen med Röda Korsets webbkurser
  • Packa en krislåda
  • Gör din egen krisplan
  • Bli volontär i någon av Röda Korsets drygt 300 lokalföreningar

Läs mer på: Rödakorset.se/blikrisredo.

Artiklar Visar 1626 stycken

Festlig mat från 20-talet

Svensk mathistoria

För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.

Myter om frukost

Mythbusting

Blir du smartare och mindre hungrig om du äter frukost? Hmm, hur är det egentligen?

Maträtter från 60-talet

Svensk mathistoria

Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!