Here vego!

Anledningar att äta mer vegetariskt

Vegan? Vegetarian? Flexitarian? Allätare? Oavsett vad du är eller vad du kallar dig – det finns all anledning att äta mer vego!

För miljön
Ökad biologisk mångfald, minskade utsläpp av klimatgaser och minskad användning av bekämpningsmedel – det är resultatet av minskad köttkonsumtion. Tips! Ät mindre men miljömässigt bättre kött, välj mer protein från växtriket och släng inte kött. Då gör du en hjälteinsats för planeten.

För djuren
Många väljer vego av etiska skäl. Tips! Om du vill äta kött ibland och månar om djuren, välj svenskt kött från naturbetande djur, gärna ekologiskt.

För den egna hälsan
Av hälsoskäl bör vi, enligt Livsmedelsverket, äta högst 500 gram rött kött och charkuteriprodukter i veckan. När du minskar på köttet, välj gärna mat som linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker. De ger bra näring och bra protein.

För plånboken
Vegetariska råvaror som linser, bönor, ärter och rotfrukter är i regel mycket billigare än kött och fisk. De har också en längre hållbarhet, vilket gör att svinnet blir mindre. Vegetarisk mat får helt enkelt tummen upp av plånboken.

Tips! I stället för att tänka kött och potatis, tänk potatis och kött. Låt alltså vego dominera på tallriken och komplettera med animaliskt protein.

Källa: En del av informationen är hämtad från Köttguiden 2016, som ges ut av Världsnaturfonden WWF.

Artiklar (1468)

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.

Smarriga recept utan tillsatt socker

Baka utan socker med dadlar

Att baka med dadlar är perfekt när du vill göra smarriga saker som raw cheesecake, en lite nyttigare kladdkaka eller chokladbollar med dadlar utan klassiskt vitt socker. Här är våra absoluta favoritrecept för dig som vill baka med dadlar utan tillsatt socker.

Godast just nu!

Vegansk chokladbollsglass

Denna veganska chokladbollsglass får alla andra glassar att smälta i jämförelse.

Alternativ till pasta och ris

Pasta och ris i all ära, men ibland kan det vara gott med alternativ för variation och något nytt! Så varför inte testa zoodles − alltså nudlar av zucchini eller pimpa salladen med knalliga strimlor av svarvade betor? Av mixad blomkål gör du ett nyttigt och snabblagat ris som du lätt sätter smak på. Inspireras av våra recept på modern råkost!