Hoppa till sidans innehåll

Makaroner i aprikos? Spaghetti som växer på träd? Här har vi samlat ett och annat skoj om pastans historia.

Sugen på mer mathistoria? Här hittar du massor av härliga matminnen och recept

 • Pasta?

  Ordet pasta härstammar från grekiskans kornmjölsgröt. På italienska betyder det deg - rätt och slätt!

  Tips: Gör din egen pasta

 • Sverigedebuten

  Pastan tog sig till Sverige via det franska hovet redan på 1600-talet. I Cajsa Wargs Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber från 1755 hittas det äldsta bevarade pastareceptet, där makaronerna ska kokas i köttsoppa, och sedan stuvas med riven ost och muskot. Mums!

  Tips: Stuvade grönsaksmakaroner med falukorv

 • Makaroner i aprikos, anyone?

  Under 1900-talet byggdes så kallade makaronibutiker i flera svenska städer. 1941 gav de tillsammans ut kokboken 91 olika sätt att tillaga svenska makaroner. Bland annat innehöll kokboken recept på makaroner kokade i aprikossoppa och stjärnmakaroner i gröt med kanel. Blir du sugen på att testa?

  Tips: Mac & cheese med svamp

 • April april, alla pastaträdsodlare!

  Ett av de första aprilskämten på TV sändes 1957 på brittiska BBC – och handlade om just pasta. Inslaget visade en schweizisk familj som plockade spaghettitrådar från ett träd och lät dem torka i solen. En programledare berättade om hur alla spaghettitrådar blev samma längd på grund av odlarnas hårda arbetare. Efter inslaget hörde mängder av tittare av sig för att få råd om hur de bäst kunde odla spaghettiträd. Ett väldigt lyckat aprilskämt, helt klart!

  Tips: Vegetarisk pasta arrabiata

 • När makaronerna marscherade in

  ”Låt makaroner gå in när potatisen går ut” löd en reklamaffisch från ICA i mitten av 1900-talet. En slogan som skulle visa sig bli verklighet. Mellan 1960 och 2010 nästan halverades svenskarnas potatiskonsumtion och pastan tog över potatisens självklara plats som kolhydrat på tallriken. Pastan var lättlagad, hade korta koktider och behövde inte tvättas eller skalas. Och 1961 kom det snabbaste alternativet av dem alla – snabbmakaronerna. Från 60 minuters koktid till 3!

  Tips: Gnocchi med brynt kaprissmör

 • Sverige ❤ pasta

  2008 åt svensken i genomsnitt nio kilo pasta per person och år. 50 år tidigare åt hen inte ens ett kilo. Köttfärssås med spaghetti har sedan 1970-talet varit en av våra mest populära rätter, och 2012 var det den vardagsrätt vi stoppade i oss allra mest.

  Tips: Köttfärssås med portabello och timjan

 • Från penne till ravioli

  Penne, farfalle, gnocchi, spaghetti, tagliatelle. Visste du att det finns över 600 olika pastasorter runt om i världen?

 • Pasta vareviga dag

  Jo, det är sant. De flesta italienare påstår sig äta åtminstone en portion pasta varje dag.