Hoppa till sidans innehåll

Säsong för surströmming och frågorna är många! När är det surströmmingspremiär? Vilka tillbehör ska man äta till surströmming? Hur ska man öppna surströmmingsburken på bästa sätt? Allt det och mycket med får du svar på här!

Text Anders Bergmark
Tips: Här hittar du alla våra recept till surströmmingsskivan!

Surströmmingens historia
Metoden att konservera mat genom syrning eller fermentering är tusentals år gammal och spridd över hela världen. Norge har sin rakfisk, Island sin hákarl och sydostasiatisk fisksås tillverkas även den av fermenterad fisk. I jämförelse med saltning används mindre salt, vilket tillåter enzymer i fisken att starta en jäsningsprocess. Under första halvan av 1500-talet fick surströmmingen ett kraftigt uppsving i Sverige sedan Gustav Vasa slarvat en gång för mycket med sina krediter hos Hansan i Lübeck. Handelsmännen svarade med att strypa saltleveranserna vilket ledde till saltbrist i Sverige. Sedan dess har produktionen gått upp och ned med tillgången på salt och strömming.

Surströmmingspremiär
Strömmingen fångas tidigt på våren när den går in mot land för att lägga rom. Ett gammalt riktmärke för när det är dags att lägga ut strömmingsskötarna, de långa småmaskiga strömmingsnäten, är att björkarnas grenar börjar få musöron. Den nyfångade strömmingen sköljs, saltas och läggs i öppna kar där jäsningen börjar. Efter en jäsningsperiod förpackas den i konservburkar för efterjäsning. Om allt går väl är surströmmingen färdig den tredje torsdagen i augusti. Den dagen infaller surströmmingspremiären, som fram till 1998 var lagstadgad och fortfarande upprätthålls av tillverkarna.

Surströmmingsproducenter
Idag produceras surströmming på ett tiotal salterier från Tierp i söder till Kalix i norr samt av ett varierande antal mindre tillverkare. Det traditionella sättet att göra surströmming är att lägga in den hel men utan huvud. Sedan slutet av 1990-talet säljs också filéer. Filéerna är enklare att äta eftersom de inte behöver rensas, men har å andra sidan ofta en mindre utvecklad smak. Framförallt har de inte den högt eftertraktade rommen. Enligt uppgift från Surströmmingsakademien så är de tre största salterierna Oskars Surströmming i Tynderö med omkring halva marknaden, Gösta Hannells Fisksalteri i Skagshamn, Örnsköldsvik, med varumärkena Röda Ulven och Mannerströms, samt BD-Fisk i Luleå med varumärkena Kallax och Storö.

Tillbehör till surströmming
När det gäller serveringen finns två huvudspår med otaliga variationer. Antingen äter man strömmingen med potatis på tunnbröd, i en så kallad surströmmingsklämma, eller så äter man den med potatis på samma sätt som sill. Tillbehör i båda fallen är till exempel hackad lök och gräddfil. Tomater är inte heller ovanligt.

Öppna surströmmingsburken
Om strömmingen är mogen så är det ett ganska kraftigt övertryck i burken. Undvik spadfontän genom att öppna burken under vatten i exempelvis en bunke.

Så äter du surströmming
Låt inte den kraftfulla doften avskräcka, smaken är mildare och saltare. Fenor, ryggrad och inälvor tas bort men skinn och rom kan man äta. Smaklig måltid!

Öppna burken

 • Vira in dig i en svart soppåse

  Skämt åsido, men misslyckas du med själva öppnandet så kommer det spruta surströmmingslag åt alla håll och kanter och då är det synd om det hamnar på kläderna. Ta på dig något som inte är så känsligt och som du kan ta av dig direkt.

 • Sätt burken i 45 graders lutning

  Lägg t.ex. en penna eller liknande under burken. Då skapas en gasbubbla upp till på burken. DÄR gör du ett lufthål med konservöppnaren. Då pyser luften ut istället för att spadet exploderar på dig och dina gäster.

 • Häll av spadet

  Har du extra svårt för surströmmingslukten kan du även skölja av fisken eller filéerna innan du serverar dem.

 • Surströmmingsklämma

  Surströmmingsklämma

  Nyfiken på hur en äkta surströmmingsklämma smakar? Prova vårt recept på surströmmingsklämma med klassiska tillbehör som potatis, surströmming, rödlök, smör och mjukt tunnbröd. Enkelt och en riktig delikatess!

  - Surströmmingsklämma

  Spara

 • Knäcke med surströmming, brynt smör-kräm och tomat

  Knäcke med surströmming, brynt smör-kräm och tomat

  Dags för surströmmingspremiär? Servera surströmming på hårt bröd med brynt smör-kräm gjord på crème fraiche, samt klassiska tillbehör till surströmming som kokt potatis, tomat och lök.

  - Knäcke med surströmming, brynt smör-kräm och tomat

  Spara

 • Mjukt tunnbröd

  Mjukt tunnbröd

  Knappt något kan väl slå doften av nygräddade tunnbröd i köket? Fänkålen ger sina distinkta smaker till brödet och resultatet är väl värt mödan! Servera bröden med en klick smör och njut.

  - Mjukt tunnbröd

  Spara