Surströmming låter inte så gott och inte luktar det bättre än det låter heller, men ack så fel man kan ha! Så här öppnar du burken på bästa sätt för att slippa "doften".

Anna-Sara Nilsson

 • Vira in dig i en svart soppåse

  Skämt åsido, men misslyckas du med själva öppnandet så kommer det spruta surströmmingslag åt alla håll och kanter och då är det synd om det hamnar på kläderna. Ta på dig något som inte är så känsligt och som du kan ta av dig direkt.

 • Sätt burken i 45 graders lutning

  Lägg t.ex. en penna eller liknande under burken. Då skapas en gasbubbla upp till på burken. DÄR gör du ett lufthål med konservöppnaren. Då pyser luften ut istället för att spadet exploderar på dig och dina gäster.

 • Häll av spadet

  Har du extra svårt för surströmmingslukten kan du även skölja av fisken eller filéerna innan du serverar dem.

Så äter du surströmming

 • Ingen frukostmacka direkt

  Ingen frukostmacka direkt

  MEN det här är en riktig klassiker på surströmmingsfesten, med hårt tunnbröd, surströmming, rödlök, gräddfil och lite annat smått och gott.

  Recept på surströmmingsstut

 • Norrland ringde och ville ha tillbaka sitt tunnbröd

  Norrland ringde och ville ha tillbaka sitt tunnbröd

  Mjukt tunnbröd, surströmming, potatis och allt annat som hör den lilla fermenterade fiskklämman till. Önskar att det gick att beställa en sådan här på en nattöppen besinmack!

  Recept på tunnbrödsrulle med surströmming

 • Doftkombon du aldrig glömmer

  Doftkombon du aldrig glömmer

  Om det blev surströmming över (någon kanske inte uppskattade denna delikatess?) så passar det perfekt i en laxlåda dagen efter. Lax och surströmming är nämligen som gjorda för varandra. Smarr!

  Recept på laxlåda med surströmming