Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Avancerat
  • Tid: Över 60 min

Mjukt tunnbröd

Betyg
10 röster

Knappt något kan väl slå doften av nygräddade tunnbröd i köket? Fänkålen ger sina distinkta smaker till brödet och resultatet är väl värt mödan! Servera bröden med en klick smör en varm vårdag och njut.

Ingredienser

20 kakor

  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 75 g smör eller margarin
  • 7 dl mjölk
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk stött fänkål
  • 1 tsk salt
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 10 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min.
  2. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  3. Tillsätt resten av degvätskan, socker, fänkål, salt, grahamsmjölet blandat med hjorthornssaltet och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  4. Ta upp och knåda degen smidig på mjölad arbetsbänk. Dela degen i ca 20 små bitar (för 20 kakor). Forma bitarna till släta bullar och kalva ut dem till tunna kakor.
  5. Grädda kakorna, en och en, i en het, torr stekpanna ca 2 min per sida. Låt kakorna kallna inlindade i en handduk på galler.