Matskola

Fermentera

Vad är fermentering och hur gör man? Fermentering är en urgammal konserveringsmetod som har kommit tillbaka och som är väldigt enkel – den sköter sig i stort sett själv. Här visar vi steg för steg hur du fermenterar mat.
Tips: Här hittar du recept på fermenterad tomatsalsa.

Vad är fermentering?

Att fermentera innebär att man låter råvaran jäsa i en kontrollerad process. Då vaknar hälsosamma bakterier till och börjar producera mjölksyra och kolsyra som gör maten mer hälsosam samtidigt som smaken blir en annan. Tänk vitkål till surkål, mjölk till yoghurt – samma råvara, olika smaker.

Hur gör man när man fermenterar?

Med ett fermenteringsglas är det enkelt att fermentera hemma. De har en ventil som släpper ut koldioxid utan att släppa in luft, så du behöver inte ens tänka på öppna burken för att lätta på trycket, det sköter sig själv. Testa dig fram och hitta nya favoriter.

Fermentering - steg för steg

  1. 1. Fermenteringssetets delar

    1. Fermenteringssetets delar

    Fermenteringssetet består av behållaren, keramikstenar som håller jämnt tryck på råvarorna. Ett trälock med silikonförslutning för att säkra lufttätheten och en ventil lättar på trycket om det behövs.

  2. 2. Skölj, hacka & massera

    2. Skölj, hacka & massera

    Skölj och hacka den grönsak som du vill fermentera. Olika sorters kål är lätta att jobba med och kan vara en bra råvara att börja med. Lägg kålhacket i en skål och ge det en rejäl massage så att vätskan pressas ut.

  3. 3. Packa i fermenteringsglas

    3. Packa i fermenteringsglas

    Tillsätt salt och eventuella kryddor. Packa kålen väl i fermenteringsglaset, med hjälp av en träslev, undvik hålrum och tillsätt 1 liter vatten. Lägg på keramikstenarna, se till att vätskan når över stenarna. Sätt på locket och ventilen som du fyller med vatten.

  4. 4. Förvara och vänta

    4. Förvara och vänta

    Förvara glaset mörkt vid cirka 20 grader i 3–4 veckor. Tips – sätt en upp och nedvänd papperskasse över glaset.

  5. 5. Häll av och njut

    5. Häll av och njut

    Efter några veckor är kålen full med nyttiga och probiotiska bakterier. Häll av vätskan, förvara kålen i konserveringsglas i kylen och njut av din goda surkål.

Hälsovinster med fermenterad mat
  • Grönsakernas halt av C-vitamin bevaras.
  • När du äter fermenterad mat tar du upp fler vitaminer och mineraler som bland annat järn och zink.
  • Genom fermentering får du ner grönsakernas GI-värde, vilket ger långsammare blodsockerhöjning och du håller dig mätt längre.

Artiklar (1538)

Krämigt och gott!

Allt om yoghurt

En krämig yoghurt till frukosten, som en röra eller i soppan. Finns det något bättre? Men vilken sorts yoghurt passar till vad? Och vilka bakterier innehåller yoghurt? Här kommer en liten yoghurtguide!

Söta smaker på grillen!

Grilla din dessert

Avsluta grillkvällen snyggt genom att grilla frukter och dessert. Gott, enkelt och snabbt!

Grilla hel karré

Vi visar hur du med marinad, stekpåse och termometer förbereder en hel karré för grillen.

Matskola

Fritera

Lär dig fritera pommes frites med videon från vår matskola.

Matskola

Äppelmust

Gör egen äppelmust för att ta hand om äppelskörden, här är några olika tillvägagångssätt.

Baconskola

Bacon i ugn

Det bästa sättet att få krispigt bacon till många är att steka ditt bacon i ugnen.

Matskola

Filea apelsin

Vi visar hur du gör för att skalar och filear apelsinen på bästa sätt.