Krämigt och gott!

Allt om yoghurt

En krämig yoghurt till frukosten, som en röra eller i soppan. Finns det något bättre? Men vilken sorts yoghurt passar till vad? Och vilka bakterier innehåller yoghurt? Här kommer en liten yoghurtguide!

Vad är yoghurt?

Yoghurt är mjölk som syrats, eller fermenterats, med yoghurtkultur. Själva ordet yoghurt kommer från det turkiska ”yoghurmak” som betyder ”göra tjockare”.

Att syra mjölk med yoghurtkultur är en mångtusenårig, internationell tradition. 

Till Europa kom yoghurt först på 1600-talet. Och vi svenskar fick inte njuta av turkisk yoghurt förrän i början av 1990-talet då man med lite tur kunde hitta en och annan direktimporterad burk i framsynta specialbutiker.

Grunderna i syrningsprocessen, eller fermenteringen som det också kallas, är än idag desamma men sker förstås under betydligt mer kontrollerade former.

Vilka mjölksyrebakterier finns i yoghurt?

Yoghurt är en syrad mejeriprodukt, gjord på komjölk till vilken bakterierna - och här kommer två megalånga namn:

 • Lactobacillus debrueckii subsp bulgaricus och
 • Streptococcus salvarius subsp thermophilus

 

De tillsätts för att omvandla laktos (mjölksocker) till mjölksyra.

Denna omvandling gör mjölken tjockare och ger den också dess typiska syrliga och aromatiska smak samt väsentligt ökad hållbarhet. Förutom att yoghurt innehåller de speciella bakterierna, sker också syrningen vid högre temperatur och därför under kortare tid än när man exempelvis tillverkar filmjölk.

Den färdiga produkten får kallas yoghurt endast om den innehåller bakterierna Lactobacillus debrueckii subsp bulgaricus eller Streptococcus salvarius subsp thermophilus. Yoghurt innehåller minst en miljon levande bakterier per ml.

Vad är skillnaden på olika sorters yoghurt?

Grekisk yoghurt är syrlig och fastare

Grekisk yoghurt är syrlig, frisk och har mer fast konsistens. Den grekiska yoghurten passar perfekt till frukost tillsammans med färska bär eller granola. Den är super i kalla rätter och desserter. Det som också gör den grekiska yoghurten till en superyoghurt är att den inte bara är otroligt god, den är också rik på protein som suger upp vätska från grönsaker, frukter och bär. Trots den tjocka konsistensen så innehåller den bara 10 procent fett.

Turkisk yoghurt är krämig och mildare

Turkisk yoghurt är krämig, mild och med en behaglig syra. Det här är yoghurten som gör sig utmärkt till frukost tillsammans med bär eller frukt eller, om du är en riktig yoghurtälskare, precis som den är. Den passar också till kalla såser, röror, efterrätter, bakning och i matlagning där du värmer men inte kokar yoghurten.

Rysk yoghurt är lösare, fetare och kan kokas

Den här yoghurten är krämighetens ansikte utåt. Konsistensen påminner om löst vispad grädde. Den runda smaken och yoghurtens friska syra gör den utmärkt i matlagning som ett alternativ till vispgrädde eller crème fraiche. Den är också ljuvlig till helgfrukosten tillsammans med färska bär eller frukt.

Vad kan man ha på yoghurt?

Här hittar du tips på gott att toppa din yoghurt med!

Tre goda röror med yoghurt

 1. Yoghurtsås med tahini och citron

  1. Yoghurtsås med tahini och citron

  Betyg 4.1 av 5.
  10 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  God, snabb och enkel är denna yoghurtsås med tahini, citron och vitlök som tillsammans blir en fantastisk god smakkombination med spännande umami, härlig syrlighet och mild krämighet. Passar bra både som dipp och svalkande sås.

  Yoghurtsås med tahini och citron
 2. Rödbetstzatziki

  2. Rödbetstzatziki

  Betyg 5 av 5.
  1 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Testa tzatziki med rödbetor! En riktigt fräsch yoghurtsås med en härlig färg. Rödbetor tillför ett spännande djup i tzatzikin, riktigt gott! Passar bra både som dipp och svalkande sås.

  Rödbetstzatziki
 3. Gremolatayoghurt

  3. Gremolatayoghurt

  Betyg 4.3 av 5.
  15 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Gremolatayoghurt är alltså yoghurt blandat med citronzest, hackad bladpersilja, olivolja och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar så har du ett uppfriskande och gott tillbehör till fisk eller kött. Ät och njut!

  Gremolatayoghurt

Artiklar (1539)

Goda tips!

Nyfiken på kefir?

Kefir är så mycket mer än frukost tillsammans med müsli och bär. Se våra användbara tips!

Hooked on a filing

Toppa din yoghurt

Ut med flingorna, in med god yoghurt topping! Variera frukosten och gör yoghurten nyttigare

Sideorders

Tillbehör till grillat

Maxa grilltallriken med dessa tillbehör - se recept på röror, såser, bröd och sallader.

Smarriga toppings

Toppa korven och burgaren

Sås, röror och toppings som tar dina grillade korvar och burgare till nya höjder.

Fram med mixern!

5 goda hummusröror

Lägg kikärtorna i blöt, rota fram mixern och gör din favoritröra!