Nyfiken på kefir?
Goda tips!
Kefir är så mycket mer än frukost tillsammans med müsli och bär. Se våra användbara tips!
Krämigt och gott!
En krämig yoghurt till frukosten, som en röra eller i soppan. Finns det något bättre? Men vilken sorts yoghurt passar till vad? Och vilka bakterier innehåller yoghurt? Här kommer en liten yoghurtguide!
Yoghurt är mjölk som syrats, eller fermenterats, med yoghurtkultur. Själva ordet yoghurt kommer från det turkiska ”yoghurmak” som betyder ”göra tjockare”.
Att syra mjölk med yoghurtkultur är en mångtusenårig, internationell tradition.
Till Europa kom yoghurt först på 1600-talet. Och vi svenskar fick inte njuta av turkisk yoghurt förrän i början av 1990-talet då man med lite tur kunde hitta en och annan direktimporterad burk i framsynta specialbutiker.
Grunderna i syrningsprocessen, eller fermenteringen som det också kallas, är än idag desamma men sker förstås under betydligt mer kontrollerade former.
Yoghurt är en syrad mejeriprodukt, gjord på komjölk till vilken bakterierna - och här kommer två megalånga namn:
De tillsätts för att omvandla laktos (mjölksocker) till mjölksyra.
Denna omvandling gör mjölken tjockare och ger den också dess typiska syrliga och aromatiska smak samt väsentligt ökad hållbarhet. Förutom att yoghurt innehåller de speciella bakterierna, sker också syrningen vid högre temperatur och därför under kortare tid än när man exempelvis tillverkar filmjölk.
Den färdiga produkten får kallas yoghurt endast om den innehåller bakterierna Lactobacillus debrueckii subsp bulgaricus eller Streptococcus salvarius subsp thermophilus. Yoghurt innehåller minst en miljon levande bakterier per ml.
Grekisk yoghurt är syrlig, frisk och har mer fast konsistens. Den grekiska yoghurten passar perfekt till frukost tillsammans med färska bär eller granola. Den är super i kalla rätter och desserter. Det som också gör den grekiska yoghurten till en superyoghurt är att den inte bara är otroligt god, den är också rik på protein som suger upp vätska från grönsaker, frukter och bär. Trots den tjocka konsistensen så innehåller den bara 10 procent fett.
Turkisk yoghurt är krämig, mild och med en behaglig syra. Det här är yoghurten som gör sig utmärkt till frukost tillsammans med bär eller frukt eller, om du är en riktig yoghurtälskare, precis som den är. Den passar också till kalla såser, röror, efterrätter, bakning och i matlagning där du värmer men inte kokar yoghurten.
Den här yoghurten är krämighetens ansikte utåt. Konsistensen påminner om löst vispad grädde. Den runda smaken och yoghurtens friska syra gör den utmärkt i matlagning som ett alternativ till vispgrädde eller crème fraiche. Den är också ljuvlig till helgfrukosten tillsammans med färska bär eller frukt.
Här hittar du tips på gott att toppa din yoghurt med!
God, snabb och enkel är denna yoghurtsås med tahini, citron och vitlök som tillsammans blir en fantastisk god smakkombination med spännande umami, härlig syrlighet och mild krämighet. Passar bra både som dipp och svalkande sås.
Testa tzatziki med rödbetor! En riktigt fräsch yoghurtsås med en härlig färg. Rödbetor tillför ett spännande djup i tzatzikin, riktigt gott! Passar bra både som dipp och svalkande sås.
Gremolatayoghurt är alltså yoghurt blandat med citronzest, hackad bladpersilja, olivolja och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar så har du ett uppfriskande och gott tillbehör till fisk eller kött. Ät och njut!
Goda tips!
Kefir är så mycket mer än frukost tillsammans med müsli och bär. Se våra användbara tips!
Grönt är gott
Det är dags att göra gröna ärtiga röror! Perfekt tillbehör till grillat.
Såsen i fokus
Ingen grillmiddag utan sås! Kolla in våra bästa recept på grillsåser här.
Hooked on a filing
Ut med flingorna, in med god yoghurt topping! Variera frukosten och gör yoghurten nyttigare
Älskar du goda smoothies? Dessa är både goda OCH nyttiga. Win win!
Snabba ryck!
Frukost för den morogntrötte eller för den som vill ut i skidbacken på momangen.
Smarriga toppings
Sås, röror och toppings som tar dina grillade korvar och burgare till nya höjder.
Sideorders
Maxa grilltallriken med dessa tillbehör - se recept på röror, såser, bröd och sallader.
Fram med mixern!
Lägg kikärtorna i blöt, rota fram mixern och gör din favoritröra!