Fermentera

Matskola

Vad är fermentering och hur gör man? Fermentering är en urgammal konserveringsmetod som har kommit tillbaka och som är väldigt enkel – den sköter sig i stort sett själv. Här visar vi steg för steg hur du fermenterar mat.
Tips: Här hittar du recept på fermenterad tomatsalsa.

Vad är fermentering?

Att fermentera innebär att man låter råvaran jäsa i en kontrollerad process. Då vaknar hälsosamma bakterier till och börjar producera mjölksyra och kolsyra som gör maten mer hälsosam samtidigt som smaken blir en annan. Tänk vitkål till surkål, mjölk till yoghurt – samma råvara, olika smaker.

Hur gör man när man fermenterar?

Med ett fermenteringsglas är det enkelt att fermentera hemma. De har en ventil som släpper ut koldioxid utan att släppa in luft, så du behöver inte ens tänka på öppna burken för att lätta på trycket, det sköter sig själv. Testa dig fram och hitta nya favoriter.

Fermentering - steg för steg

  1. En glasburk med texten

    1. Fermenteringssetets delar

    Fermenteringssetet består av behållaren, keramikstenar som håller jämnt tryck på råvarorna. Ett trälock med silikonförslutning för att säkra lufttätheten och en ventil lättar på trycket om det behövs.

  2. En skål med strimlad rödkål står på ett bord bredvid en skärbräda med mer rödkål och en träsked.

    2. Skölj, hacka & massera

    Skölj och hacka den grönsak som du vill fermentera. Olika sorters kål är lätta att jobba med och kan vara en bra råvara att börja med. Lägg kålhacket i en skål och ge det en rejäl massage så att vätskan pressas ut.

  3. En glasburk med kålbitar står på ett bord bredvid en träsked, kryddor och en skärbräda med mer kål.

    3. Packa i fermenteringsglas

    Tillsätt salt och eventuella kryddor. Packa kålen väl i fermenteringsglaset, med hjälp av en träslev, undvik hålrum och tillsätt 1 liter vatten. Lägg på keramikstenarna, se till att vätskan når över stenarna. Sätt på locket och ventilen som du fyller med vatten.

  4. En person håller en papperspåse och ett glas med dryck.

    4. Förvara och vänta

    Förvara glaset mörkt vid cirka 20 grader i 3–4 veckor. Tips – sätt en upp och nedvänd papperskasse över glaset.

  5. En skål med strimlad kål och en sked.

    5. Häll av och njut

    Efter några veckor är kålen full med nyttiga och probiotiska bakterier. Häll av vätskan, förvara kålen i konserveringsglas i kylen och njut av din goda surkål.

Hälsovinster med fermenterad mat
  • Grönsakernas halt av C-vitamin bevaras.
  • När du äter fermenterad mat tar du upp fler vitaminer och mineraler som bland annat järn och zink.
  • Genom fermentering får du ner grönsakernas GI-värde, vilket ger långsammare blodsockerhöjning och du håller dig mätt längre.

Artiklar Visar 1694 stycken

Allt om yoghurt

Krämigt och gott!

En krämig yoghurt till frukosten, som en röra eller i soppan. Finns det något bättre? Men vilken sorts yoghurt passar till vad? Och vilka bakterier innehåller yoghurt? Här kommer en liten yoghurtguide!

Äppelmust

Matskola

Gör egen äppelmust för att ta hand om äppelskörden, här är några olika tillvägagångssätt.

Grilla din dessert

Söta smaker på grillen!

Avsluta grillkvällen snyggt genom att grilla frukter och dessert. Gott, enkelt och snabbt!

Fritera

Matskola

Lär dig fritera pommes frites med videon från vår matskola.

Grilla hel karré

Vi visar hur du med marinad, stekpåse och termometer förbereder en hel karré för grillen.

Bacon i ugn

Baconskola

Det bästa sättet att få krispigt bacon till många är att steka ditt bacon i ugnen.