Hoppa till sidans innehåll

Inom traditionell asiatisk matlagning spelar ångkokning en stor roll. Metoden har många fördelar – det är ett hälsosammare sätt att laga mat som är skonsam för råvaran när ångan letar sig genom gallerverket i ångkorgen.

Av: Leena Mägi

Genom att ångkoka bevarar du matens vitaminer, mineraler och färger och kokar inte sönder matvarorna under tillagningen. Grönsaker, fisk, kyckling och dumplings passar utmärkt att ångkoka. Och du – ångkorgen är också snygg att servera ur.

Så här använder du en ångkorg

 • Skydda korgen

  Skydda korgen

  Lägg gärna bakplåtspapper eller något blad – bananblad eller kålblad – i korgen så att den inte tar smak eller färg av det du tillagar. Se till att vika in papperet eller bladet ordentligt i ångkorgen.

 • Kokkkärlet

  Kokkkärlet

  Använd en vid gryta eller panna och fyll med ca 2 cm vatten. Vattnet ska inte röra maten i ångkorgen utan tillagas av den stigande ångan. Viktigt att korgen får plats ordentligt i pannan – den ska inte röra pannans torra delar då det innebär en brandrisk.

 • Rengöring

  Rengöring

  Rengör din ångkorg genom att handdiska med varmt vatten och eventuellt lite milt diskmedel. Låt den torka ordentligt innan du ställer undan den för att undvika att korgen möglar.