Guide

Fiskrom

Rom är både elegant och gott. Men det finns mängder av olika sorter från olika fiskarter. Vilken typ av rom ska man välja och när? Vi guidar dig!

Guide till fiskrom

Sikrom, regnbågslaxrom, stenbitsom eller löjrom. Det är några sorter vi listar. Vi tipsar också om härliga recept med rom. 

  • Tångkaviar

    Tångkaviar

    Formellt ingen rom utan ett vegetariskt alternativ gjort av havstång som tvättas, rensas, löses upp, formas till kulor, smaksätts och sedan färgas. Tångkaviar smakar salt och hav. Till utseendet påminner den om stenbitsrom och finns både i färgerna röd och svart.

  • Regnbågslaxrom.

    Regnbågslaxrom

    Kommer från laxfisken regnbågslax. Större och rödare romkorn än andra romsorter med en kraftig smak av fisk, hav och salt. Kornen är cirka 5 mm i diameter.

  • Sikrom.

    Sikrom

    Laxfisken sikens rom smakar milt av hav och sälta. Rommen är småkornig och naturligt ljust orange.

  • Stenbitsrom.

    Stenbitsrom

    Kommer från arten sjurygg, där honan heter kvabbso och hannen stenbit. Rommen är naturligt beige eller svagt violett, men säljs färgad orangeröd eller svart. Smakar milt av fisk och salt. Stenbitsrommen har en kornstorlek på cirka 1,5–2 mm.

  • Löjrom.

    Löjrom

    En lite mer exklusiv rom som kommer från laxfisken siklöja. Det finns löjrom från Kalix, Vänern, USA, Kanada och Finland. Påminner om sikrom i smak och färg men har något mindre korn. Rommen är naturligt orange men färg och kornstorlek varierar beroende på ursprung. Amerikansk löjrom finns inte i ICAs sortiment. Kalixlöjrom finns men i väldigt liten utsträckning.

3 festliga recept med rom

  1. Blinier

    1. Blinier

    Betyg 4.4 av 5.
    39 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Blinier är en form av boveteplättar som har sina rötter i Ryssland. Servera dem innan middagen med kaviar, rödlök, smetana och citron. Avnjutes gärna med ett iskallt glas bubblig dryck och fnissigt mingel.

    Blinier
  2. Krispiga snittar med friterat rispapper, avokado och rom

    2. Krispiga snittar med friterat rispapper, avokado och rom

    Betyg 4.9 av 5.
    30 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Prova dessa lyxiga och supergoda snittar med rom, avokado, friterad spenat och lime-crème fraiche på friterat rispapper! Perfekt som förrätt eller plock före maten vid ett festligt tillfälle som nyårsafton.

    Krispiga snittar med friterat rispapper, avokado och rom
  3. Löjromspizza

    3. Löjromspizza

    Betyg 4.6 av 5.
    71 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Skippa västerbottenspajen nästa gång det vankas midsommar, kräftskiva eller annan festbuffé och satsa i stället på en pizza med samma smaker. Toppa med lyxig löjrom och vackert rosapicklad lök. Med färdig pizzadeg av surdeg går det på ett kick!

    Löjromspizza

Artiklar (1469)

Guide

Julens kryddor

Vi reder ut vilka de olika julkryddorna är och vad de har för egenskaper.

Guide

Tomatsorter

Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!

Guide

Gryner

Matgryner som quinoa, bulgur och couscous är bra till mycket. När du vill variera dig är det perfekt att ersätta pasta, potatis eller ris med ett gryn! Men vilken sort ska man välja och vad är egentligen skillnaden mellan till exempel mathavre och matvete? Vi guidar dig i djungeln av gryner.

Baka med barnen

För små sockerbagare

Enkla och smarriga recept att baka tillsammans med barnen eller låt barnen baka själva!