Rom är både elegant och gott. Men det finns mängder av olika sorter från olika fiskarter. Vilken typ av rom ska man välja och när? Vi guidar dig!

Styling Charlotta Norlén Foto Mathias Nordgren

Fiskrom

 • Tångkaviar

  Tångkaviar

  Formellt ingen rom utan ett vegetariskt alternativ gjort av havstång som tvättas, rensas, löses upp, formas till kulor, smaksätts och sedan färgas. Tångkaviar smakar salt och hav. Till utseendet påminner den om stenbitsrom och finns både i färgerna röd och svart.

 • Regnbågslaxrom

  Regnbågslaxrom

  Kommer från laxfisken regnbågslax. Större och rödare romkorn än andra romsorter med en kraftig smak av fisk, hav och salt. Kornen är cirka 5 mm i diameter.

 • Sikrom

  Sikrom

  Laxfisken sikens rom smakar milt av hav och sälta. Rommen är småkornig och naturligt ljust orange.

 • Stenbitsrom

  Stenbitsrom

  Kommer från arten sjurygg, där honan heter kvabbso och hannen stenbit. Rommen är naturligt beige eller svagt violett, men säljs färgad orangeröd eller svart. Smakar milt av fisk och salt. Stenbitsrommen har en kornstorlek på cirka 1,5–2 mm.

 • Löjrom

  Löjrom

  En lite mer exklusiv rom som kommer från laxfisken siklöja. Det finns löjrom från Kalix, Vänern, USA, Kanada och Finland. Påminner om sikrom i smak och färg men har något mindre korn. Rommen är naturligt orange men färg och kornstorlek varierar beroende på ursprung.

3 festliga recept med rom

 • Blinier

  Blinier är en form av boveteplättar som har sina rötter i Ryssland. Servera dem innan middagen med kaviar, rödlök, smetana och citron. Avnjutes gärna med ett iskallt glas bubblig dryck och fnissigt mingel.

  - Blinier

  Spara

 • Krispiga snittar med friterat rispapper, avokado och rom

  Prova dessa lyxiga och supergoda snittar med rom, avokado, friterad spenat och lime-crème fraiche på friterat rispapper! Perfekt som förrätt eller plock före maten vid ett festligt tillfälle som nyårsafton.

  - Krispiga snittar med friterat rispapper, avokado och rom

  Spara

 • Löjromspizza

  Skippa västerbottenspajen nästa gång det vankas midsommar, kräftskiva eller annan festbuffé och satsa i stället på en pizza med samma smaker. Toppa med lyxig löjrom och vackert rosapicklad lök. Med färdig pizzadeg av surdeg går det på ett kick!

  - Löjromspizza

  Spara