Hoppa till sidans innehåll

Dags att upptäcka det stora grönsaksland som finns i havet. Alger och sjögräs! Miljösmarta och fullproppade med nyttigheter och som gjorda för att pigga upp matlagningen.

Text: Anna K Sjögren

  • Gammal tradition

    I Kina och Japan har man ätit alger och sjögräs i ett par tusen år. Den bruna algen heter kombu, och den har använts för att ge en mustig smak i japanska buljongkok i över tusen år.

  • Odlas

    Det mesta av havets gröna kommer från odlingar, men det plockas även vilda alger och sjögräs.

  • Umami

    Det var just en alg som gjorde att umami upptäcktes i början av 1900-talet. En japansk forskare konstaterade att algen gav en smakupplevelse som skiljde sig från de övriga grundsmakerna sött, salt, surt och bittert.

  • Näringsrikt

    Den speciella miljön på havsbottnen gör att alger och sjögräs utvecklar extra fina näringsämnen för att de ska kunna överleva kylan, mörkret och vattentrycket.

  • Konsistensgivare

    Substanser i alger används också som konsistensgivare; karragenan och agar-agar är två exempel på vegetabiliska alternativ till gelatin.