Hoppa till sidans innehåll

Hur ska du fira semmeldagen i år? Varför inte göra egna semlor? Här ger vi dig de bästa knepen och recepten på hur du enkelt bakar perfekta hemmagjorda semlor.

Styling Sara Aasum Hultberg Foto Lennart Weibull
Tips: Här hittar du alla våra recept på semlor!

Göra egna semlor

 • Degen

  Det finns väl inget godare än hembakta bullar! Godaste bullarna bakar du med det här receptet på vetedeg. passar perfekt när du ska göra egna semlor.

  Smaktips! Köp hela kardemummakärnor som du mortlar och har i degen, för en mycket bättre smak.

  Recept på bulldeg - perfekt för semlor!

 • Kolla in vår degskola

  För att lyckas med att göra dina egna semlor är det viktigt att du får till en riktigt bra vetedeg. Här avsöljar vi bästa knepen för hur du lyckas med degen till semlorna!

 • Bullen

  Det som ofta skiljer de hemmagjorda bullarna, från bullarna på ett konditori, är ofta att de är mer kompakta och inte så luftiga. Ofta beror det på att du arbetat med degen för lite. Glutennätet i degen måste byggas upp och det gör man genom att arbeta degen ordentligt.

  En annan orsak kan vara att du jäser bullarna för lite. Om bullarna får jäsa ordentligt utvecklas dessutom smakerna. Var dock noga med att inte jäsa bullarna för länge så att de blir överjästa.

 • Mandelmassan

  Rosta 100 g skalad mandel på 225° C ca 5 minuter. Mixa den rostade mandeln med 100 g skalad mandel, 1 bittermandel, 2 dl florsocker, 1 äggvita och ca ½ dl vatten.

  Köper du färdig mandelmassa kan du gärna lösa upp den med lite vatten så blir den både mjukare och godare. För extra sötma använd sockerlag. Sockerlag smaksatt med kardemumma och bittermandelolja tar mandelmassan till nya höjder. Mums!

  Hacka ner grova bitar av mandel i mandelmassan, gärna med skal på, för extra textur eller blanda i lite kardemumma - det förstärker kardemummasmaken i bullen.

  Recept på mandelmassa med vanilj
  Recept på mandelfri mandelmassa

 • Grädden

  Det viktigaste är att inte vispa grädden för hårt utan vispa precis tills den håller ihop och blir spritsbar. Vispar du för länge blir den kompakt och grynig. Vispa den hellre lite lös. Använder du en elvisp kan du vispa sista biten för hand för extra fint resultat.

  Tänk på att grädden ska vara kall när du vispar - kall grädde binder bättre och lättare. Du kan söta grädden med lite socker, florsocker eller sockerlag, bara ett uns.

  Spritsa gärna på både mandelmassa och grädde för att få till en bra fördelning över bullen. Det går fort och blir fint. Har du ingen sprits går det lika bra med en sked eller liknande.

 • Locket

  Tänk på att inte göra locket för tunt utan den ska bestå av lite mer bulle. Testa att klippa locket som en trekant, då skapas ett ganska djupt hål och du slipper gröpa ur någon fyllning.

  Om du sen trycker ner locket lite i grädden så förhindrar du att det kommer in luft emellan lagren och att locket blir torrt.

 • Florsockret

  Inte för mycket! Inte för lite! Pudra så man precis kan se bullen igenom. Det ska inte vara ett vitt täcke, men inte heller bara några prickar.

 • Njut!