Har du sett den senaste trenden där man dekorerar focacciabröd eller focaccia bread art som det också kallas. Här visar vi hur du gör focaccia-konst. Det är enklare än vad du tror!

Elin Nordström/Elina Kantelinen Brandt

Man kan tro att det är supersvårt att göra focaccia art men det är faktiskt plättlätt. Du utgår från ett vanligt recept på focaccia och sedan dekorerar du med det du tycker är fint och som passar att lägga på brödet. Innan du börjar dekorera så följ de här enkla tipsen så kommer du att skapa det tjusigaste brödet.

 • Jäsning

  Brödet fortsätter att jäsa när man tar fram brödet så du måste vara rätt snabb. Brödet kan stå framme under dekorering i upp till 30 min, sedan kan brödet bli överjäst.

 • Ha en målbild

  Ha gärna en målbild i huvudet innan du börjar dekorera eller skissa ett förslag med råvarorna på bordet. Om du har understimulerade småknoddar (barn) hemma kan du bjuda in dem i skapandet. Kan gå hursomhelst...

 • Hur mycket som får plats

  Tänk på att en plåt på 20x30 inte är så stort som man tror vilket gör att man får inte plats med så mycket som man kanske skulle vilja.

 • Snåla inte med oljan!

  Här har du ett lysande tillfälle att brassa på med olja. Det är ju så gott med en fluffig och oljig focaccia!

 • Peta fast pyntet

  Tryck till dekorationen lite lätt på brödet och gärna så att dekorationen får lite olja på sig.

Perfekt recept att utgå från

 • Focaccia med rosmarin

  Focaccia med rosmarin

  Bjud på Italiens egna bröd med detta recept på focaccia med aromatisk rosmarin. Låt din deg jäsa en stund i formen före du gräddar brödet i ugn toppat med salt och olivolja. Skär upp din focaccia och servera det direkt.

  - Focaccia med rosmarin

  Spara