Allt om lufttorkat

Charkskola

Du väntar gäster och vill bjuda på en maffigt uppdukad charkbricka med lufttorkad skinka av olika sorter. I vår charkskola lär du dig allt om lufttorkad skinka och vilka sorter som passar på charkbrickan.
Tips: Här hittar du alla våra recept med italiensk skinka.

Lufttorkad skinka

  • Prosciutto Crudo

    Prosciutto Crudo

    Lufttorkad skinka, utan särskilt ursprung. Till buffé, på en charktallrik eller som pålägg. God i matlagning, till exempel strimlad i nykokt pasta och eller lindad runt fisk- eller kycklingfiléer.

  • Prosciutto di Parma

    Prosciutto di Parma

    Lufttorkad skinka som är lagrad i minst 12 månader och som kommer från Parma, Italien. Tillverkningen följer speciella regler. Prosciutto di Parma säljs i lövtunna skivor, de är mjuka, smakrika och smälter i munnen. Serveras på charktallrik eller på buffé.

  • Prosciutto di San Daniele

    Prosciutto di San Daniele

    Lufttorkad skinka, lagrad i minst 13 månader. Prosciutto di San Daniele får bara användas som beteckning för lufttorkad skinka från byn San Daniele, Italien. Tillverkningen följer speciella regler. Fyllig smak, något sötare än parmaskinka. Serveras på charktallrik eller på buffé.

  • Culatello

    Culatello

    Utvald bit av skinkan som lufttorkas, saltas och kryddas (bland annat med vitt vin). Mest berömd är Culatello di Zibello. Lagringstid: minst 14 månader. Culatello är utsökt som pålägg eller tillsammans med andra charkuterier på en tallrik eller buffé.

  • Prosciutto Cotto

    Prosciutto Cotto

    Välbalanserad kokt skinka på Italienskt vis med mild och fin smak. Gjord på hela välputsade muskelbitar. Perfekt till buffé, på en charktallrik och som pålägg.

  • Coppa

    Coppa

    Lufttorkad, kryddad och saltad fläskkarré. Coppa har en aromatisk smak och är utmärkt som pålägg på ett mörkt rågbröd, eller på en tallrik med blandade charkuterier.

  • Pancetta

    Pancetta

    Lufttorkat, saltat, rökt och kryddat sidfläsk. Knaperstekt pancetta är ett måste i en riktig italiensk pasta carbonara.

  • Bresaola

    Bresaola

    Saltat innanlår av nöt som kryddas och lufttorkas. Bresaola har en mörk, intensiv färg och mild smak. Serveras på charktallrik eller buffé. Kan även serveras som en variant på carpaccio: Bred ut skivorna på en tallrik, ringla över olivolja och pressad citronjuice, toppa med hyvlad parmesanost.

  • Lardo

    Lardo

    Grisfett som fått mogna med örter och vitlök. Lardo är gott på bröd, gärna tillsammans med senapsmarinerad frukt (mostarda). Skivor av lardo används även i matlagningen, till exempel att linda in filéer av fisk eller fågel.

AVNJUT DIN ANTIPASTI PÅ BÄSTA SÄTT
  • Lägg fram charkuterierna 20–30 minuter innan servering för att få fram smakerna men också underlätta separering av skivorna.
  • Lägg inte skivorna helt platt på uppläggningsfaten – forma dem gärna så att det kommer luft i och runtom skivorna.
  • Tänk på att servera charkuterierna i en smakordning som blir logisk för smaklökarna. Börja med en prosciutto di Culatello som är mild i smaken för att sedan gå vidare till en bresaola och avsluta med en salami.
  • Addera gärna tillbehör som kompletterar den salta smaken av charken såsom ost, frukt, grönsaker – eller bara ett klassiskt vitt bröd med olivolja.
VAD BETYDER DOP?

Denominazione di Origine Protetta (DOP) – innebär att en matvara eller en lantbruksprodukt härstammar från, och är framställd, bearbetad och tillverkad i ett specifikt område. Det innebär att den produkt som är märkt härstammar från ett avgränsat område som bidrar till vissa kvaliteter och som kontrolleras med stränga regler.

Artiklar (1511)

Guide

Tomatsorter

Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!

Koffeinkick

Kaffe som ingrediens

Låt kaffet ta plats i bakverk och drinkar! Vi tipsar om ljuvliga recept med kaffe.

Gott ogräs

Vad vet du om nässlor?

Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!

Ljuvligt söta

Recept på macarons

Här bjuder vi på några av våra makalöst goda macaronrecept! Baka och njut av marängkakan!

Un caffè per favore!

Kaffe som i Italien

Vi ger dig tipsen på hur du njuter av ditt kaffe som en äkta italienare!