Hoppa till sidans innehåll

Lufttorkad skinka tillverkas främst i Italien och Spanien, men även i Tyskland och varierar i smak och utseende. Mest kända är Prosciutto di Parma och Prosciutto Crudo från Italien, och Jamon Serrano och Jamon Iberico från Spanien. De kan användas till allt, men framförallt till förrätter och smårätter som antipasto och tapas.

  • Prosciutto Crudo

    Prosciutto Crudo

    Lufttorkad skinka, utan särskilt ursprung. Till buffé, på en charktallrik eller som pålägg. God i matlagning, till exempel strimlad i nykokt pasta och eller lindad runt fisk- eller kycklingfiléer.

  • Prosciutto di Parma

    Prosciutto di Parma

    Lufttorkad skinka som är lagrad i minst 12 månader och som kommer från Parma. Tillverkningen följer speciella regler. Prosciutto di Parma säljs i lövtunna skivor, de är mjuka, smakrika och smälter i munnen. Serveras på charktallrik eller på buffé.

  • Prosciutto di San Daniele

    Prosciutto di San Daniele

    Lufttorkad skinka, lagrad i minst 13 månader. Prosciutto di San Daniele får bara användas som beteckning för lufttorkad skinka från byn San Daniele. Tillverkningen följer speciella regler. Fyllig smak, något sötare än parmaskinka. Serveras på charktallrik eller på buffé.

  • Culatello

    Culatello

    Utvald bit av skinkan som lufttorkas, saltas och kryddas (bland annat med vitt vin). Mest berömd är Culatello di Zibello. Lagringstid: minst 14 månader. Culatello är utsökt som pålägg eller tillsammans med andra charkuterier på en tallrik eller buffé.

  • Prosciutto Cotto

    Prosciutto Cotto

    Välbalanserad kokt skinka på Italienskt vis med mild och fin smak. Gjord på hela välputsade muskelbitar. Perfekt till buffé, på en charktallrik och som pålägg.

  • Coppa

    Coppa

    Lufttorkad, kryddad och saltad fläskkarré. Coppa har en aromatisk smak och är utmärkt som pålägg på ett mörkt rågbröd, eller på en tallrik med blandade charkuterier.

  • Pancetta

    Pancetta

    Lufttorkat, saltat, rökt och kryddat sidfläsk. Knaperstekt pancetta är ett måste i en riktig italiensk pasta carbonara.

  • Bresaola

    Bresaola

    Saltat innanlår av nöt som kryddas och lufttorkas. Bresaola har en mörk, intensiv färg och mild smak. Serveras på charktallrik eller buffé. Kan även serveras som en variant på carpaccio: Bred ut skivorna på en tallrik, ringla över olivolja och pressad citronjuice, toppa med hyvlad parmesanost.

  • Lardo

    Lardo

    Grisfett som fått mogna med örter och vitlök. Lardo är gott på bröd, gärna tillsammans med senapsmarinerad frukt (mostarda). Skivor av lardo används även i matlagningen, till exempel att linda in filéer av fisk eller fågel.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer