Hoppa till sidans innehåll

Torra bönor och kikärtor är både näringsrika, klimatsmarta och lätta att laga och variera. Blötlägg och koka dina egna bönor, det blir både godare, billigare och ger en spänstigare konsistens. Ja, det kräver lite planering, men blötlägger du på morgonen så är du redo att koka redan samma kväll!

Bli ett bönproffs

  • Stora vita bönor

    Stora vita bönor

    Härligt stora bönor med en mild, smörig mandelsmak och en fast, krämig textur. Tack vare sin storlek kräver de en något längre koktid men är väl värda att vänta på. Mixa med lite olivolja, tahini och vitlök till en god dipp. Eller blanda i en sallad eller i en omelett så blir de genast mer mättande.

    Pasta med bönor och bacon

  • Röda kidneybönor

    Röda kidneybönor

    Med sin milda, krämiga och sötaktiga smak är de mörkröda kidneybönorna perfekta i en vegetarisk gryta eller en matig sallad. Efter kokning håller de formen fint och passar också perfekt i chiligrytor eller för att mixas till en krämig dipp att ha på mackan.

    Bön- och majsburgare

  • Små vita bönor

    Små vita bönor

    De här små bönorna lyfter fram andra råvaror med sin milda nötiga smak, mjuka skal och krämiga konsistens. Perfekta i en het bönsalsa, i soppan eller med örtkryddor och fin olivolja. Testa i bön-och kronärtsdippen längre ner på sidan!

    Frasiga bönbollar

  • Sojabönor

    Sojabönor

    Den lilla sojabönan är mångsidig och är perfekt att, tack vare sin höga proteinhalt, använda som bas i många vegetariska rätter. Använd till att göra egna vegobiffar eller prova att byta ut kikärtor mot sojabönor nästa gång du gör hummus.

    Rostade sojabönor

  • Kikärtor

    Kikärtor

    Kikärtor har en mild smak och fast konsistens. De har sin självklara plats i en krämig hummus men är också fantastiskt goda som de är, till exempel i en sallad. Gör du kikärtsbiffar eller falafel behöver du bara komplettera med en sallad. Kikärtor är dessutom bra på att balansera kryddstarka rätter. Bra till mycket med andra ord!

    Hummus

  • Svarta bönor

    Svarta bönor

    Svarta bönor tillhör familjen kidneybönor och är stapelföda i flera latinamerikanska länder där de äts som ett tillbehör till de flesta måltider. Texturen är fast och smaken är mild. Servera kokta som de är eller i sallader, soppor och grytor. De passar även bra till vegetariska biffar och tacos.

    Eller testa det här receptet på en fyllig chokladbrownie med svarta bönor - så gott!

Goda röror med bönor

  • Pestodressat

    Pestodressat

    Mixa 100 g rostade solroskärnor, 1 dl olivolja, ½ dl vatten, saften från ½ citron, 1 riven vitlöksklyfta med 2 krukor basilika. Salta och peppra. Vänd ner 5 dl kokta stora vita bönor, eller vilka bönor du vill! Gott på tapasbordet eller som tillbehör till fisk och kyckling.

  • Boostad guacamole

    Boostad guacamole

    Blanda 3 dl kokta svarta bönor med 2 tärnade avokado, 2 hackade salladslökar, 1 finhackad röd chili och saften från 1 lime. Vänd ner lite olivolja. Salta, peppra och strö över hackad koriander. Dippa majschips eller fyll din taco!

  • Rostad paprikaspread

    Rostad paprikaspread

    Klyfta 2 tomater, kärna ur 2 röda paprikor och lägg på en plåt i ugnen på 225°C i ca 15 minuter. Mixa de rostade grönsakerna tillsammans med 2 dl kokta kidneybönor, låt svalna. Rör ner 100 g färskost och smaka av med hackad timjan, salt och peppar. Passar fint i quesadillas, räkor eller till grillad halloumi.

  • Sojabönsalsa

    Sojabönsalsa

    Hacka 4 tomater, 1 röd lök, ½ röd chili och 1 kruka koriander. Blanda med 1 dl majskorn, 2 dl kokta sojabönor, 1 msk olivolja och smaka av med zest och saft från 1 lime, salt och peppar. Perfekt till allt grillat eller tacomiddagen.

  • Bön- och kronärtdipp

    Bön- och kronärtdipp

    Häll 1 burk (400 g) kronärtskockshjärtan i ett durkslag och låt rinna av. Mixa sedan med 2 dl kokta små vita bönor, 1–2 dl parmesanost, ½ dl olivolja, saft och zest från ½ citron. Smaka av med salt och peppar, och strö över hackad persilja. Njut som dipp med grönsaker eller snacks.

  • Bön- och mangosalsa

    Bön- och mangosalsa

    Tärna 1 mango och 1 gul paprika. Blanda med 2 dl stora kokta vita bönor, 2–3 strimlade salladslökar, saft och zest från 1 lime och 1 msk olivolja. Smaka av med salt och toppa med lite färsk koriander.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer