När kom kaffet till Sverige?
Svensk mathistoria
Hur kommer det sig att kaffe blivit vår allra käraste dryck?
Mathistoria
Länge sedan men ändå inte – här har vi samlat 90-talsmaten som håller fanan högt än idag. Så sätt gaffeln i wok, gino och tiramisu och njut!
Biffwok med marinerat kött, bambuskott och bönsås bjuder på djupa umamismaker. Rätten får extra karaktär av fermenterade bönor, men även en färdig black bean-sås kan användas eller uteslutas om så önskas.
Rödbetsciabatta med getost, honungskaramelliserad lök och rosmarin är lika god som vacker. Rödbetsjuice sätter fin färg på brödet. Fyll den matiga mackan rödbetor, surkål samt salt getost och söt karamelliserad lök.
Kung pao-kyckling med jordnötter, sichuanpeppar och chili är en kinesisk klassiker med balanserad hetta och krispiga texturer. En riktig favorit för vardag och helg.
Ugnsgratinerad frukt med vit choklad är en klassisk efterrätt som skapades på stockholmskrogarna i början på 90-talet. Denna enkla och läckra dessert innehåller endast bananer, kiwi, jordgubbar och vit choklad och blir klar på 5 snabba minuter i ugnen. Serveras med vaniljglass.
Sweet chiliglacerade laxspett med gurka och sesamstekt hjärtsallad är en fräsch och somrig bjudrätt. Serveras med limeaioli och ris!
Vitlöksgratinerade havskräftor med chili och örter är en favorit som bjudrätt. Servera gärna Focaccia med Västerbottensost till för att fånga upp det smakrika kräftsmöret.
Pasta med ädelost, valnötter och bacon ger både mycket smak, textur och sälta i varje tugga. Genom att addera rödkål får pastan fin lila färg.
Tiramisu är en klassisk italiensk dessert som är mångas favorit. Gör den i portionsglas så blir den extra fin att bjuda på. Täck savoiardikex med en kräm på ägg, mascarpone och socker. Kaffet som kexen doppas i spetsas med Amaretto. Godast blir den om du gör den några timmar i förväg.
Allas vårt fredagsmys tacos behöver knappast någon närmre prestation. Den svenska varianten med finhackade grönsaker, nötfärs, majs och riven ost i tacoskal spred sig sakta med säkert in i våra hem under 90-talet, och är kvar som favorit än idag.
Pesto, parmesan och grillad paprika ger karaktär åt den här krämiga pastasalladen fullmatad med italienska smaker. En snabblagad matig sallad för buffébordet som passar utmärkt till italienska charkuterier som salami och prosciutto.
Källa: Matnostalgi, 1970 till 2010. Joanna Drevinger.
ICAs folkkära kundtidning Buffé föddes redan 1995. I tidningen kunde man bland annat hitta recept på sweet chili-sås och kokosmjölk, eftersom det asiatiska köket var på tapeten och varorna ännu inte gick att hitta i butik.
Idag skickas Buffé ut till 2,5 miljoner kunder varje månad, och finns även att läsa digitalt.
Svensk mathistoria
Hur kommer det sig att kaffe blivit vår allra käraste dryck?
Fixa temat
Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talet med experternas tips.
Svensk mathistoria
Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!
Mathistoria
Här sätter vi gaffeln i 70-talets mathistoria med flygande Jakob i spetsen.
Mathistoria
Här har vi samlat nostalgiska recept som väcker 80-talet till liv!
Millenienostalgi
Quinoa var nytt och fika innebar chailatte med mastodontkanelbullar.
Variera mera
Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!
Tips och recept
Med dessa recept och enkla tips blir du en mästare på att woka.
Svensk mathistoria
När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.