Vad åt vi för mat på 90-talet?

Mathistoria

Länge sedan men ändå inte – här har vi samlat 90-talsmaten som håller fanan högt än idag. Så sätt gaffeln i wok, gino och tiramisu och njut!

Klassiska recept från 90-talet

  1. Biffwok med bambuskott

    1. Biffwok med fermenterad bönsås

    Betyg 5 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer

    Biffwok med marinerat kött, bambuskott och bönsås bjuder på djupa umamismaker. Rätten får extra karaktär av fermenterade bönor, men även en färdig black bean-sås kan användas eller uteslutas om så önskas.

    Biffwok med bambuskott
  2. Rödbetsciabatta med chèvre och karamelliserad lök

    2. Rödbetsciabatta med getost, honungskaramelliserad lök och rosmarin

    Betyg 5 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Rödbetsciabatta med getost, honungskaramelliserad lök och rosmarin är lika god som vacker. Rödbetsjuice sätter fin färg på brödet. Fyll den matiga mackan rödbetor, surkål samt salt getost och söt karamelliserad lök.

    Rödbetsciabatta med chèvre och karamelliserad lök
  3. Kung pao-kyckling med jordnötter och sichuanpeppar

    3. Kung pao-kyckling med med jordnötter, sichuanpeppar och chili 

    Betyg 4.3 av 5.12 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer

    Kung pao-kyckling med jordnötter, sichuanpeppar och chili är en kinesisk klassiker med balanserad hetta och krispiga texturer. En riktig favorit för vardag och helg.

    Kung pao-kyckling med jordnötter och sichuanpeppar
  4. Gino

    4. Smälter i munnen

    Betyg 4.6 av 5.150 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer

    Ugnsgratinerad frukt med vit choklad är en klassisk efterrätt som skapades på stockholmskrogarna i början på 90-talet. Denna enkla och läckra dessert innehåller endast bananer, kiwi, jordgubbar och vit choklad och blir klar på 5 snabba minuter i ugnen. Serveras med vaniljglass.

    Gino
  5. Sweet chiliglacerade laxspett med limeaioli

    5. Sweet chiliglacerade laxspett med limeaioli

    Betyg 4.3 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Sweet chiliglacerade laxspett med gurka och sesamstekt hjärtsallad är en fräsch och somrig bjudrätt. Serveras med limeaioli och ris!

    Sweet chiliglacerade laxspett med limeaioli
  6. Vitlöksgratinerade havskräftor med chili och örter

    6. Vitlöksgratinerade havskräftor med chili och örter

    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Vitlöksgratinerade havskräftor med chili och örter är en favorit som bjudrätt. Servera gärna Focaccia med Västerbottensost till för att fånga upp det smakrika kräftsmöret.

    Vitlöksgratinerade havskräftor med chili och örter
  7. Pasta med ädelost, valnötter och bacon

    7. Pasta med ädelost, valnötter och bacon

    Betyg 5 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Pasta med ädelost, valnötter och bacon ger både mycket smak, textur och sälta i varje tugga. Genom att addera rödkål får pastan fin lila färg.

    Pasta med ädelost, valnötter och bacon
  8. Tiramisu i glas

    8. Tiramisu i glas

    Betyg 4.7 av 5.132 personer har röstat
    Receptet har 32 kommentarer

    Tiramisu är en klassisk italiensk dessert som är mångas favorit. Gör den i portionsglas så blir den extra fin att bjuda på. Täck savoiardikex med en kräm på ägg, mascarpone och socker. Kaffet som kexen doppas i spetsas med Amaretto. Godast blir den om du gör den några timmar i förväg.

    Tiramisu i glas
  9. Tacos

    9. Fredagsmyset no.1

    Betyg 3.9 av 5.678 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer

    Allas vårt fredagsmys tacos behöver knappast någon närmre prestation. Den svenska varianten med finhackade grönsaker, nötfärs, majs och riven ost i tacoskal spred sig sakta med säkert in i våra hem under 90-talet, och är kvar som favorit än idag.

    Tacos
  10. Krämig pastasallad

    10. Italiensk picknickklassiker

    Betyg 4.3 av 5.57 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer

    Pesto, parmesan och grillad paprika ger karaktär åt den här krämiga pastasalladen fullmatad med italienska smaker. En snabblagad matig sallad för buffébordet som passar utmärkt till italienska charkuterier som salami och prosciutto.

    Krämig pastasallad

Nostalgi från 90-talet

  • 90-talets mattrender

    • Hello asiatiskt! Sushi- och thairestaurangerna blev fler och fler och hemma i köket wokade vi som aldrig förr. Wokpannan var en självklar årets julklapp 1990.
    • Fetträdslan gjorde sitt intåg. Nu kom mini-mjölk, lätt creme fraiche och lightprodukter i alla dess former.
    • Tacos charmade oss som ingen annan rätt, en trend som håller i sig än idag genom fredagsmyset. Att den svenska tacosen inte liknade autentiska tacos från Mexico var det få som brydde sig om.
    • Pastan tog plats som en mer självklar kolhydrat på tallriken och vi ville gärna äta den på italienskt vis. Mellan 1994 och 1995 ökade svenskarnas köp av pasta med hela 11,3 procent. 


    Källa: Matnostalgi, 1970 till 2010. Joanna Drevinger. 

  • Framsidan på tidningen Buffé från 1998.

    Tidningen Buffés födelse

    ICAs folkkära kundtidning Buffé föddes redan 1995. I tidningen kunde man bland annat hitta recept på sweet chili-sås och kokosmjölk, eftersom det asiatiska köket var på tapeten och varorna ännu inte gick att hitta i butik. 

    Idag skickas Buffé ut till 2,5 miljoner kunder varje månad, och finns även att läsa digitalt. 

Artiklar Visar 1584 stycken

Allt för 20-talsfesten

Fixa temat

Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talet med experternas tips.

Maträtter från 60-talet

Svensk mathistoria

Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!

Ljuvlig 80-talsmat

Mathistoria

Här har vi samlat nostalgiska recept som väcker 80-talet till liv!

Upptäck kycklingfärs

Variera mera

Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!