Mathistoria

Snabbkurs i pastans historia

Spaghetti som växer på träd? Och äter vi nio kilo pasta per år? Här har vi samlat en och en annan rolig anekdot och finurliga fakta om pasta och dess historia.
På pastahumör? Se alla våra recept på pasta.

Detta visste du inte om pasta!

 1. 1. Varifrån kommer ordet pasta?

  Ordet pasta härstammar från grekiskans kornmjölsgröt. På italienska betyder det deg - rätt och slätt!

  Tips: Så gör du egen  https://www.ica.se/artikel/egen-pasta/ pasta.

 2. 2. När kom pastan till Sverige?

  Pastan tog sig till Sverige via det franska hovet redan på 1600-talet. I Cajsa Wargs Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber från 1755 hittas det äldsta bevarade pastareceptet, där makaronerna ska kokas i köttsoppa, och sedan stuvas med riven ost och muskot. Mums!

  Tips: Se alla våra recept på stuvade makaroner.

 3. 3. Makaroner kokade i aprikossoppa?

  Under 1900-talet byggdes så kallade makaronibutiker i flera svenska städer. 1941 gav de tillsammans ut kokboken 91 olika sätt att tillaga svenska makaroner. Bland annat innehöll kokboken recept på makaroner kokade i aprikossoppa och stjärnmakaroner i gröt med kanel. Blir du sugen på att testa?

  Tips: Recept på Mac & cheese med svamp och lökbuljong.

 4. 4. Växer pasta på träd?

  Ett av de första aprilskämten på TV sändes 1957 på brittiska BBC – och handlade om just pasta. Inslaget visade en schweizisk familj som plockade spaghettitrådar från ett träd och lät dem torka i solen. En programledare berättade om hur alla spaghettitrådar blev samma längd på grund av odlarnas hårda arbetare. Efter inslaget hörde mängder av tittare av sig för att få råd om hur de bäst kunde odla spaghettiträd. Ett väldigt lyckat aprilskämt, helt klart!

  Tips: Recept på Pasta arrabiata.

 5. 5. Äter vi mer makaroner än potatis?

  ”Låt makaroner gå in när potatisen går ut” löd en reklamaffisch från ICA i mitten av 1900-talet. En slogan som skulle visa sig bli verklighet. Mellan 1960 och 2010 nästan halverades svenskarnas potatiskonsumtion och pastan tog över potatisens självklara plats som kolhydrat på tallriken. Pastan var lättlagad, hade korta koktider och behövde inte tvättas eller skalas. Och 1961 kom det snabbaste alternativet av dem alla – snabbmakaronerna. Från 60 minuters koktid till 3!

  Tips: Recept på Gnocchi med brynt kaprissmör.

 6. 6. Äter vi nio kilo pasta per år?

  Vi i Svergie lär  äta i genomsnitt nio kilo pasta per person och år. 50 år tidigare åt hen inte ens ett kilo. Köttfärssås med spaghetti har sedan 1970-talet varit en av våra mest populära rätter, och 2012 var det den vardagsrätt vi stoppade i oss allra mest.

  Tips: Recept på köttfärssås med portabello och timjan.

 7. 7. Hur många pastasorter finns det?

  Penne, farfalle, gnocchi, spaghetti, tagliatelle. Visste du att det finns över 600 olika pastasorter runt om i världen?

 8. 8. Äter italienare pasta varje dag?

  Jo, det är sant. De flesta italienare påstår sig äta åtminstone en portion pasta varje dag.

Artiklar (1433)

Pastabonanza

Gör egen pasta!

Lär dig att göra egen pasta och laga goda pastarätter signerade Skrea matbruk.

Festligt!

Lyxig räkpasta

En riktigt god och lyxig räkpasta är både enkel att laga och poppis att servera. Den perfekta bjudmaten! Här har vi samlat våra bästa recept - vad sägs om räkpasta med saffran eller en krämig variant med parmesan?

Salladsperfektion

Pasta + sallad = sant

Pastasallad är den ultimata sommarmaten för stora som små. Vi listar våra bästa recept.

Makaronkunskap

Visste du det här om makaroner?

Makaroner... Dessa små gula och böjda pastarör är en vardagsräddare hemma hos många av oss. Men vet du till exempel varifrån namnet kommer och hur makaroner får sina hål? Vi nördar ner oss i makaronkunskap och lär oss mer om detta viktiga ämne!

ICAs dietist tipsar!

Nyttigare pasta

Se hit om du är på jakt efter en mer nyttig och hälsosam pasta.