Bild laddas
Mythbusting

5 myter om soja

Bidrar man till skövling av regnskog om man äter sojaprodukter och ökar soja risken för bröstcancer? Vi har tagit reda på sanningen om de allra vanligaste påståendena om sojaprodukter.

Sojaprodukter

Är sojaprodukter bra eller dåligt egentligen? Här slår vi hål på myterna om soja.

 1. 1. Ökar soja risken för bröstcancer?

  Nej. Soja och sojaprodukter innehåller så kallad fytoöstrogener, ämnen som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen men är betydligt svagare än de kroppsegna. Tidigare trodde man att intag av soja skulle kunna öka risken för bröstcancer men istället visar de flesta studier att det är tvärtom, alltså att sojaintag skulle kunna minska risken för bröstcancer. Högt intag av soja innan puberteten kan även verka skyddande mot bröstcancer säger viss forskning samtidigt som annan visar att normal konsumtion av sojaprodukter kan vara positivt även för den som sedan tidigare är cancerdrabbad. Sammanfattningsvis kan man säga att en normal konsumtion av soja hos den som är frisk eller tidigare haft cancer är bra men däremot så bör kosttillskott med sojafytoöstrogener inte intas tills mer forskning finns tillgänglig.

 2. 2. Bidrar man till skövling av regnskog om man äter soja?

  Nej. Certifierad soja gör inte det eftersom det innebär att man ställt krav på en ansvarstagande produktion, såväl ur miljö- som arbetsmiljöperspektiv. Soja odlas även i Europa.

 3. 3. Får män som äter sojaprodukter bröst?

  Nja. En normal konsumtion kan inte kopplas till detta men det finns ett par fall där män ätit stora mängder sojaprodukter under lång tid och som en följd av detta fått bröst, vilka sedan försvunnit när konsumtionen minskats till normalnivå. Alltså, en normal portion soja kan med fördel ingå i kosten även för män och det finns då ingen anledning till oro för hormonpåverkan.

 4. 4. Hämmar soja sköldkörtelns funktion?

  Nej, hos den som är frisk finns inga risker för detta. Om man har sköldkörtelproblem så kan ett stort intag av soja påverka men då bör dialog ske med behandlande läkare.

 5. 5. Är det farligt att ge sojaprodukter till småbarn?

  Nej, man kan ge soja i maten även till små barn. Däremot bör man undvika sojadryck eller andra vegetabiliska drycker som alternativ till bröstmjölksersättning eftersom de inte innehåller den näring som behövs för det växande lilla barnet.

Kosthållning

Vegetarian och LCHF – går det?

Matnyttig information och saker att ha koll på. Och självklart recepttips. 
Bild laddas
Framtidens mat!

Bönor & ärtor

Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.
Bild laddas
We go vego!

Supergoda vegorecept

Vill du äta mer vegetariskt? Grattis, här har vi listat några supergoda vegorecept.
Bild laddas
Svamp

Därför kan svamp orsaka magont

Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp?
Bild laddas
Allt du behöver veta!

Allt du behöver veta om periodisk fasta

Vi har frågat ICAs dietist Paula Frösell om för- och nackdelarna med periodisk fasta.
Bild laddas
Ät mer grönt!

Fryst mat - lika nyttig som färsk

Anledningar att ta dit till frysdisken.
Bild laddas
Socker

Minska sockerintaget hos barn

Bli sockermart med våra sju tips.
Bild laddas
Kolhydratladda!

Ät rätt före träning

Är du aktiv och behöver toppa energin under flera timmar? Här är tips på hur du kan lägga upp kosten.
Bild laddas
Protein i fokus

Vegetariska proteinkällor

Vi tipsar om bra vegetariska proteinkällor!
Bild laddas