Söndagspreppen

Mat för kräsna barn

Preppa för veckans måltider! Månadens meny är anpassad för hela barnfamiljen med rätter som mättar både små och stora munnar. Det bjuds på allt från tomatsoppa och köttbullar till pizza.
Till fler söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny

    Söndag
    Pasta med tomatsås, köttbullar och kålsallad

    Måndag
    Köttbullar med rostad potatis, kålsallad och tzatziki

    Tisdag
    Tomatsoppa med pasta och spenat

    Onsdag
    Pizza med kålsallad

Förbered det här

  • Tomatsås till 3 måltider för 4 personer

    Tomatsås till 3 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    1 gul lök
    2 - 3 msk olja
    3 burkar hela tomater (à 400 g)
    1 burk krossade tomater (à 400 g)
    1 msk smör
    salt
    peppar
    1 kruka färsk basilika
    2 salviablad
    2 krm socker
    1 msk olivolja

    Gör så här:
    1. Skala och grovhacka löken. Fräs den i oljan i en kastrull. Häll i hela och krossade tomater.
    2. Tillsätt resterande ingredienser (även stjälkarna på basilikan), utom oljan, och krydda efter smak. Låt puttra i ca 15 minuter under lock.
    3. Tillsätt olivoljan, låt puttra 5 minuter till och mixa såsen. Ta bort skummet högst upp.
    4. Man kan välja om man nu vill passera såsen genom en sil eller låta den vara lite mer matig.

  • Köttbullar till 2 måltider för 4 personer

    Köttbullar till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    2 stor gul lök
    2 msk smör eller margarin
    1 dl grädde
    1 dl mjölk
    1 dl ströbröd
    1000 g blandfärs eller nötfärs
    2 tsk salt
    2 ägg
    2 krm peppar
    1 tsk strösocker
    10 msk smör, margarin eller olja (till stekning)

    Gör så här:
    1. Skala och hacka löken. Stek den mjuk i matfettet och låt kallna. Kolla gärna in vår instruktionsfilm hur du gör perfekta köttbullar.
    2. Blanda grädde, mjölk och ströbröd i en bunke. Låt det svälla ca 10 minuter.
    3. Blanda färsen med salt tills färsen är fast. Rör ner ägget och blanda tills färsen är fast. Blanda ner ströbrödsblandningen, lök, peppar och socker i färsen.
    4. Rulla eller spritsa färsen till köttbullar som läggs på en vattensköljd skärbräda. Stek bullarna i omgångar i en stekpanna med matfett.

  • Pasta till 2 måltider för 4 personer

    Pasta till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    600 g pasta
    salt
    1 msk smör eller olja

    Gör så här:
    1. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull.
    2. Koka pastan al dente.
    3. Blanda pastan som ska sparas till senare i veckan med smör eller olja.

  • Kålsallad med persilja till 3 måltider för 4 personer

    Kålsallad med persilja till 3 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    500 g savojkål
    300 g rödkål
    3 msk senap
    3 msk flytande honung
    3 msk rödvinsvinäger
    1 1/2 tsk salt
    5 msk olivolja
    2 krukor persilja

    Gör så här:
    1. Hyvla savojkål och rödkål tunt, gärna på mandolin.
    2. Blanda senap, honung, vinäger, salt och olivolja. Blanda dressingen med kålen i en stor bunke.
    3. Hacka persiljan grovt och vänd ner i salladen.

Laga det här

  • Pasta med tomatsås köttbullar och kålsallad

    Söndag: Pasta med tomatsås, köttbullar och kålsallad

    Redan färdigt
    ⅔ sats pasta
    ¼ sats tomatsås
    ½ sats köttbullar
    ⅓ sats kålsallad

    Tillsätt
    1 dl riven parmesan

    Gör så här
    1. Blanda pastan med tomatsåsen och servera med köttbullarna, kålsalladen och parmesan.

  • Måndag: Köttbullar med rostad potatis, kålsallad och tzatziki

    Måndag: Köttbullar med rostad potatis, kålsallad och tzatziki

    Redan färdigt
    ½ sats köttbullar
    ⅓ sats kålsallad

    Tillsätt
    800 g delikatesspotatis
    1 tsk torkad timjan
    4 msk olja
    200 g gurka
    2 ½ dl matyoghurt (10%)
    ½ vitlöksklyfta
    salt
    peppar

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 225°C.
    2. Halvera eller kvarta potatisen och blanda med timjan, ½ tsk salt och 3 msk olja i en ugnsform.
    3. Rosta potatisen ca 30 minuter tills den är gyllene.
    4. Riv gurkan grovt på rivjärn. Blanda med 1 krm salt och låt ligga i en sil för att rinna av i 5 minuter. Krama ur gurkan ordentligt och blanda med yoghurten. Riv ner vitlöken och smaka av med salt och peppar.
    5. Blanda köttbullarna med 1 msk olja i en liten ugnsform. Ställ in i ugnen bredvid potatisen de sista 5 minuterna.
    6. Servera köttbullarna med rostad potatis, kålsallad och tzatziki.

  • Tomatsoppa med pasta och spenat

    Tisdag: Tomatsoppa med pasta och spenat

    Redan färdigt
    ½ sats tomatsås
    ⅓ sats pasta

    Tillsätt
    1 gul lök
    1 stor morot
    1 selleristjälk
    3 msk olivolja
    2 msk tomatpuré
    1 buljongtärning
    65 g färsk bladspenat
    salt
    peppar

    Gör så här
    1. Skala och hacka lök och morot fint. Hacka sellerin fint. Stek mjukt i en stor kastrull i olivoljan i ca 10 min.
    2. Tillsätt tomatpuré, tomatsåsen, 6 dl vatten och buljongtärningen. Koka upp och puttra i 5 minuter. Rör ner spenaten. Behåll bitarna i soppan eller mixa slät med stavmixer. Tillsätt pastan och låt bli varm.
    3. Smaka av med salt och peppar och servera.

  • Pizza med kålsallad

    Onsdag: Pizza med kålsallad

    Redan färdigt
    ¼ sats tomatsås
    ⅓ sats kålsallad

    Tillsätt
    2 förp färdig pizzadeg à 400 g, gärna surdeg
    2 mozzarella à 125 g
    1 kruka basilika
    ½ dl neutral olja
    ½ riven vitlöksklyfta
    valfri topping tex oliver, skinka eller grönsaker

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 225°C.
    2. Tryck ut pizzadegen på två bakpappersklädda plåtar. Bred på tomatsås och lägg på valfri topping, avsluta med mozzarella riven i bitar.
    3. Grädda pizzorna ca 15 minuter.
    4. Mixa eller mortla basilikan grovt med oljan, 1 krm salt och vitlök.
    5. Ringla örtoljan över pizzan och servera med kålsalladen.

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Artiklar (1583)

Söndagspreppen!

Somriga smaker

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång blir det bland annat paj med lax och rödbetor, rostad potatissallad, och lax carbonara.

Söndagspreppen

Från pasta till pita

Månadens meny bjuder på rätter som bönstroganoff, pastagratäng och köttbullar i pitabröd.

Bli matsmart!

Recept för storkok

Den som investerar lite tid i köket på att göra ett ordentligt storkok kommer tacka sig själv i framtiden. Frys in i lagom stora matlådor och ta fram vid behov. Perfekt som lunch, eller som snabb och enkel middag när tiden är knapp. Sparar både tid och pengar!

Matlådans dag 23 mars

Vilken matlådepersonlighet är du?

Är du en inbiten matlådeconnoisseur som älskar att komponera ihop goda rätter som du tar med till jobbet? Eller tar du det som finns i kylen och häller ner i en plastpåse och känner dig nöjd med det? Här listar vi olika matlådepersonligheter.

Baka med barnen

För små sockerbagare

Enkla och smarriga recept att baka tillsammans med barnen eller låt barnen baka själva!

Foodprepping!

Matlåda med halloumi

Vi har samlat recept med halloumi som passar perfekt att göra storkok på för att sedan lagra i matlådan under veckan.

Nyttigare vardag med barn

Få barn att äta grönsaker

Hur får man barn att äta grönsaker? Kolla in våra tips och recept med gömda grönsaker!