Boosta

Mat som förlänger livet

Tror du att det inte spelar någon roll vad du stoppar i dig för mat? Då tror du fel! De senaste årens koststudier pekar mot samma resultat - grunden i din kost ska vara frukt, grönsaker och vegetabilier.

Hur ska kosten se ut då?

Medelhavskosten och även den japanska Okinawa är kopplade till lång livslängd och det ser man beror på att kosten baseras på grönsaker, baljväxter, frukt, icke-tropiska vegetabiliska oljor, ljust kött, fisk, kaffe och te och även måttliga mängder vin. Däremot så ska man ta just ordet medelhavskost med en nypa salt och mer fokusera på själva konceptet. I Norden har vi en massa bra råvaror som överensstämmer med det som finns runt medelhavet, till exempel den feta fisken, hasselnötter, rotfrukter och äpplen.

Nyckeln är allsidighet

Förutom att du självklart ska motionera så ska du försöka äta så allsidigt och färgglatt som det bara går. Olika antioxidanter har olika färger. En studie med 1,5 miljoner deltagare visade att de som åt enligt medelhavskosten är direkt kopplat till lägre dödlighet i hjärt-och kärlsjukdomar och cancer.

Källor: Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet, samt Livsmedelsverkets kostråd. 

Satsa på de här råvarorna
 

 1. 1. Grönsaker!

  Grönsaker, frukt och baljväxter är super för kroppen och hälsan. De innehåller antioxidativa ämnen som motverkar oxidation som uppstår när ämnen reagerar med syre vilket kan skapa skadliga ämnen.Det innehåller vitaminer så som vitamin E och vitamin A, askorbinsyra samt selen och magnesium.

 2. 2. Fokus på grönsaker och vegetabilier

  Fettet som finns i vegetabilier är oftast nyttigt omättat vilket är livsnödvändiga byggstenar i cellembranen. Det hjälper till att reglera inflammationsprocesser i kroppen vilket i sin tur minskar risken för att bli sjuk. Ett annat fokus ska också ligga på att få i sig baljväxter så som bönor, linser och ärtor. Dessa raringar innehåller antioxidanter, fibrer, vegetabiliska proteiner, mineraler och proteiner som gör susen för tarmfloran.

 3. 3. Fettet är A och O

  När du väljer fett ska du välja enkelomättat eller fleromättade vegetabiliska oljor så som rapsolja och olivolja.

 4. 4. Ät fisk!

  Rekommendationen är att äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan. Sardiner, sill, lax, strömming och makrill är toppen för kroppen. Tyvärr finns det en del miljögifter i fisk men följer du rekommendationen och varierar sorterna så får du i dig nyttigheterna som fisken ger utan att nivåerna av gifter blir för stora. Fet fisk är rik på omega 3-fetter som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och är också bra för hjärnans utveckling. Välj gärna fisk framför rött kött då man sett att rött kött kan orsaka tarmcancer. Rekommendationen är 500 gram rött kött i veckan per person.

 5. 5. Gröna blad!

  Om det är något du ska stoppa truten full med Så är det gröna blad. Spenat, ruccola, mangold är rika på antioxidanter och nitrat som i sin tur omvandlas till kväveoxid vilket har visat sig kunna minska riskerna för blodproppar.

 6. 6. Rofrukter!

  Rotfrukter, kål och lök är lika med en antioxidantfest! Frossa i rödbetor, morötter, kålrot, grönkål, blomkål, vitkål, rödkål, broccoli, lök och vitlök så kommer din kropp tacka dig!

 7. 7. Svenska bär då?

  Bär är ohyggligt nyttigt så det är bara att käka på! Och om du vill få i dig lykopen, som är en antioxidant, så ska du äta tomater, röd paprika, aprikoser, blodgrape, vattenmelon, papya, havtorn, gojibär och nypon.

 8. 8. Frukt?

  Dessa små färgglada vitaminbomber ska du se till att få i dig två stycken om dagen.

 9. 9. Nötter?

  Nötter är fullproppade med näring och nyttiga omega 3-fetter, magnesium, zink, antioxidanter, fibrer och vegetabiliskt protein.

 10. 10. Bitter smak = bra!

  Grönsaker och vegetabilier som smakar bittert, det kan exempelvis vara ruccola, rädisor och kallpressad jungfruolja är rika på antioxidanter. Bitterheten påverkar halten av antioxidanter. Så räds inte de bittra smakerna!

 11. 11. Vår älskade avokado

  Jarå, såklart platsar avokadon i vårt nyttighetsrace. Den är rik på nyttiga fetter, fibrer och antioxidanter.

 12. 12. Vin

  Speciellt sträva viner är rika på antioxidanter så försök hitta en sort som får tungan att rulla ihop sig. Man har också sett vissa hälsofördelar med ett litet glas rött vin hos personer över 40 år.

Artiklar (1427)

Starkare immunförsvar!

Träna utan att bli sjuk

Med rätt kost kan du faktiskt minska risken för att bli sjuk, låt oss berätta hur!

Rött kött & chark

Vågar man äta korv?

Rött kött är ju som vi vet cancerframkallande. ICAs dietist ger sin syn på saken.