Så mycket socker konsumerar vi
Hur mycket socker får vi i oss genom mat, godis och dryck varje år?
Tror du att det inte spelar någon roll vad du stoppar i dig för mat? Då tror du fel! De senaste årens koststudier pekar mot samma resultat - grunden i din kost ska vara frukt, grönsaker och vegetabilier.
Medelhavskosten och även den japanska Okinawa är kopplade till lång livslängd och det ser man beror på att kosten baseras på grönsaker, baljväxter, frukt, icke-tropiska vegetabiliska oljor, ljust kött, fisk, kaffe och te och även måttliga mängder vin. Däremot så ska man ta just ordet medelhavskost med en nypa salt och mer fokusera på själva konceptet. I Norden har vi en massa bra råvaror som överensstämmer med det som finns runt medelhavet, till exempel den feta fisken, hasselnötter, rotfrukter och äpplen.
Förutom att du självklart ska motionera så ska du försöka äta så allsidigt och färgglatt som det bara går. Olika antioxidanter har olika färger. En studie med 1,5 miljoner deltagare visade att de som åt enligt medelhavskosten är direkt kopplat till lägre dödlighet i hjärt-och kärlsjukdomar och cancer.
Källor: Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet, samt Livsmedelsverkets kostråd.
Grönsaker, frukt och baljväxter är super för kroppen och hälsan. De innehåller antioxidativa ämnen som motverkar oxidation som uppstår när ämnen reagerar med syre vilket kan skapa skadliga ämnen.Det innehåller vitaminer så som vitamin E och vitamin A, askorbinsyra samt selen och magnesium.
Fettet som finns i vegetabilier är oftast nyttigt omättat vilket är livsnödvändiga byggstenar i cellembranen. Det hjälper till att reglera inflammationsprocesser i kroppen vilket i sin tur minskar risken för att bli sjuk. Ett annat fokus ska också ligga på att få i sig baljväxter så som bönor, linser och ärtor. Dessa raringar innehåller antioxidanter, fibrer, vegetabiliska proteiner, mineraler och proteiner som gör susen för tarmfloran.
När du väljer fett ska du välja enkelomättat eller fleromättade vegetabiliska oljor så som rapsolja och olivolja.
Rekommendationen är att äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan. Sardiner, sill, lax, strömming och makrill är toppen för kroppen. Tyvärr finns det en del miljögifter i fisk men följer du rekommendationen och varierar sorterna så får du i dig nyttigheterna som fisken ger utan att nivåerna av gifter blir för stora. Fet fisk är rik på omega 3-fetter som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och är också bra för hjärnans utveckling. Välj gärna fisk framför rött kött då man sett att rött kött kan orsaka tarmcancer. Rekommendationen är 500 gram rött kött i veckan per person.
Om det är något du ska stoppa truten full med Så är det gröna blad. Spenat, ruccola, mangold är rika på antioxidanter och nitrat som i sin tur omvandlas till kväveoxid vilket har visat sig kunna minska riskerna för blodproppar.
Rotfrukter, kål och lök är lika med en antioxidantfest! Frossa i rödbetor, morötter, kålrot, grönkål, blomkål, vitkål, rödkål, broccoli, lök och vitlök så kommer din kropp tacka dig!
Bär är ohyggligt nyttigt så det är bara att käka på! Och om du vill få i dig lykopen, som är en antioxidant, så ska du äta tomater, röd paprika, aprikoser, blodgrape, vattenmelon, papya, havtorn, gojibär och nypon.
Dessa små färgglada vitaminbomber ska du se till att få i dig två stycken om dagen.
Nötter är fullproppade med näring och nyttiga omega 3-fetter, magnesium, zink, antioxidanter, fibrer och vegetabiliskt protein.
Grönsaker och vegetabilier som smakar bittert, det kan exempelvis vara ruccola, rädisor och kallpressad jungfruolja är rika på antioxidanter. Bitterheten påverkar halten av antioxidanter. Så räds inte de bittra smakerna!
Jarå, såklart platsar avokadon i vårt nyttighetsrace. Den är rik på nyttiga fetter, fibrer och antioxidanter.
Speciellt sträva viner är rika på antioxidanter så försök hitta en sort som får tungan att rulla ihop sig. Man har också sett vissa hälsofördelar med ett litet glas rött vin hos personer över 40 år.
Hur mycket socker får vi i oss genom mat, godis och dryck varje år?
Här reder vi ut konsekvenserna av att äta kvällsmat.
Hur ska vi tänka så att barn inte får i sig för mycket socker?
Visste du att hela råg kan ge dig jämnare humör?
Hur dåligt är socker för oss egentligen? ICAs dietist svarar på frågor om socker.
Med rätt kost kan du faktiskt minska risken för att bli sjuk, låt oss berätta hur!
Vad är hemligheten bakom blå zoner där befolkningen ofta blir över 100 år?
Tips på vad du kan äta för att maxa intaget av järn och undvika järnbrist.