Pumpaguide!
En guide för dig som vill lära dig mer om matiga pumpor. Testa något av våra recept!
Kastanjer är som höstens popcorn - redo att rostas, skalas och ge oss en smakupplevelse av rang! Rosta dem över elden eller i ugnen, här berättar vi hur du går tillväga.
Nyrostade kastanjer är perfekt som snacks, tillbehör eller liten förrätt. Här berättar vi hur du går tillväga för att laga dessa mumsiga mumsbitar!
Börja med att göra ett snitt i skalet på varje kastanj för att förhindra att de exploderar i ugnen. Gärna på den platta sidan av kastanjen, det gör det enklare att skala sedan!
Det populäraste sättet att tillaga kastanjer är att rosta dem. Det kan antingen göras i ugnen eller över öppen eld. Vid ugnstillagning placeras kastanjerna på en plåt och rostas i hög värme i cirka 20 minuter eller tills de börjar spricka.
För rostning över öppen eld kan man använda speciella redskap eller linda dem i folie och placera dem över glöden tills de är klara.
Efter rostning ska kastanjerna skalas. De yttre skalet är lätt att ta bort för att avslöja den ätliga kärnan. Strö flingsalt ovanpå och servera ljumna!
Det är av stor vikt att kunna särskilja mellan den vanliga hästkastanjen (Aesculus hippocastanea) som ofta förekommer i våra parker då den är giftig, och den äkta kastanjen (Castanea sativa) som är ätbar men mer sällsynt än hästkastanjen.
Ätbara kastanjer kan endast odlas i de varmaste delarna av landet, zon 1(2), och det är inte varje år som tillräckligt stora kastanjer kan hittas för rostning.
Om du är osäker på vilken typ av kastanj du har hittat är det rekommenderat att avstå från att äta den.
Att skala rostade kastanjer är ett riktigt höstmysigt matpyssel. Enklast rostas kastanjerna i ugnen på en bädd av grovt salt eller på veckad aluminiumfolie så de står stadigt. Var och en skalar sedan försiktigt sina heta kastanjer och äter dem med den här dragondoftande getostcrèmen och flingsalt.
Rostade kastanjer med getostkrämNyrostade kastanjer är supergott som tillbehör eller liten förrätt. Välj ätbara kastanjer som du hittar i butiken, hästkastanjer som är vanligast i den svenska naturen är inte ätbara. Du kan också servera kastanjerna som snacks. Gott med smör smaksatt med citron och salt.
Rostade kastanjerSkapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
En guide för dig som vill lära dig mer om matiga pumpor. Testa något av våra recept!
När det är kantarellsäsong får man passa på att njuta av kantarelltoast! Här visar vi hur du lyckas med en riktigt härlig krämig toast med kantareller.
Vi tipsar om 10 goda viltrecept. Vad sägs om viltskavsgryta eller saftiga älgfärsbullar?
I slutet av september är det hummerpremiär. Här finns recepten du behöver för att fira!
Grytsäsongen är här och vad passar då bättre än att lista våra absolut höstigaste grytor.
Att torka äpplen och göra äppelringar eller äppelchips är ett enkelt sätt att ta vara på äppelskörden. Samtidigt får du ett supergott och nyttigare godis. Här är tre bra sätt att göra torkade äppelskivor!
En härlig äppelpaj med flätat lock! I vår matskola visar vi steg för steg hur du lyckas.
Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat