Höstens ljuspunkt!

Rosta kastanjer

Kastanjer är som höstens popcorn - redo att rostas, skalas och ge oss en smakupplevelse av rang! Rosta dem över elden eller i ugnen, här berättar vi hur du går tillväga.

Så rostar du kastanjer

Nyrostade kastanjer är perfekt som snacks, tillbehör eller liten förrätt. Här berättar vi hur du går tillväga för att laga dessa mumsiga mumsbitar! 

 1. 1. Skär ett snitt

  Börja med att göra ett snitt i skalet på varje kastanj för att förhindra att de exploderar i ugnen. Gärna på den platta sidan av kastanjen, det gör det enklare att skala sedan!

 2. 2. Rosta

  Det populäraste sättet att tillaga kastanjer är att rosta dem. Det kan antingen göras i ugnen eller över öppen eld. Vid ugnstillagning placeras kastanjerna på en plåt och rostas i hög värme i cirka 20 minuter eller tills de börjar spricka.

  För rostning över öppen eld kan man använda speciella redskap eller linda dem i folie och placera dem över glöden tills de är klara.

 3. 3. Skala

  Efter rostning ska kastanjerna skalas. De yttre skalet är lätt att ta bort för att avslöja den ätliga kärnan. Strö flingsalt ovanpå och servera ljumna!

 • Kastanj eller hästkastanj - viktigt att se skillnad

  Det är av stor vikt att kunna särskilja mellan den vanliga hästkastanjen (Aesculus hippocastanea) som ofta förekommer i våra parker då den är giftig, och den äkta kastanjen (Castanea sativa) som är ätbar men mer sällsynt än hästkastanjen.

  Ätbara kastanjer kan endast odlas i de varmaste delarna av landet, zon 1(2), och det är inte varje år som tillräckligt stora kastanjer kan hittas för rostning.

  Om du är osäker på vilken typ av kastanj du har hittat är det rekommenderat att avstå från att äta den.

Recept på kastanjer:

 1. Rostade kastanjer med getostkräm

  1. Rostade kastanjer med getostkräm

  Betyg 4.5 av 5.
  4 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Att skala rostade kastanjer är ett riktigt höstmysigt matpyssel. Enklast rostas kastanjerna i ugnen på en bädd av grovt salt eller på veckad aluminiumfolie så de står stadigt. Var och en skalar sedan försiktigt sina heta kastanjer och äter dem med den här dragondoftande getostcrèmen och flingsalt.

  Rostade kastanjer med getostkräm
 2. Rostade kastanjer

  2. Rostade kastanjer

  Betyg 4.1 av 5.
  67 personer har röstat
  Receptet har 13 kommentarer.

  Nyrostade kastanjer är supergott som tillbehör eller liten förrätt. Du kan också servera kastanjerna som snacks. Gott med smör smaksatt med citron och salt. Mycket uppskattat bland gästerna.

  Rostade kastanjer
Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan

Artiklar (1563)

Våga prova!

Pumpaguide!

En guide för dig som vill lära dig mer om matiga pumpor. Testa något av våra recept!

Skogens guld

Så gör du kantarelltoast!

När det är kantarellsäsong får man passa på att njuta av kantarelltoast! Här visar vi hur du lyckas med en riktigt härlig krämig toast med kantareller.

Torka äpplen

Att torka äpplen och göra äppelringar eller äppelchips är ett enkelt sätt att ta vara på äppelskörden. Samtidigt får du ett supergott och nyttigare godis. Här är tre bra sätt att göra torkade äppelskivor!

I säsong

Matiga sallader

Dyk ner i goda recept på mättande sallader med höstigt tema.

I säsong

Hummerpremiär!

I slutet av september är det hummerpremiär. Här finns recepten du behöver för att fira!

Grytgott

Våra bästa höstgrytor

Grytsäsongen är här och vad passar då bättre än att lista våra absolut höstigaste grytor.