Rotisserigrillning har beskrivits som den ultimata tillagningsformen. Det långsamma snurrandet ger en jämn och kontrollerad tillagning med en härlig smakrik yta och saftigt innanmäte. Bli en mästare på sommarens hetaste grilltrend med denna, steg för steg beskrivning.
Tips! Se alla våra recept
på grillad kyckling.
För att lyckas med rotisseringen behöver du tre saker − en grill med lock, gärna klotgrill, termometer som håller koll på grillens temperatur och en snurrmotor.
Här hittar du receptet vi utgått ifrån: Rotisserikyckling med parma och citron
Utgå från 1 stor kyckling (1 1/2 –2 kg), gärna majskyckling. Peta upp bröstskinnet genom att försiktigt sticka in pekfingret. När skinnet släppt, för försiktigt in och täck brösten med ett par skivor parmaskinka.
Fyll kycklingen med 3 skalade citronhalvor och lägg i dubbla plastpåsar. Massera in olja och en torr kryddblandning. Låt vila medan briketterna tänds.
Placera en vattenfylld folieform mellan briketterna. Reglera värmen till ca 200°C.
Trä upp kycklingen på rotisserispettet. Placera i grillen, täck med lock och sätt på snurrmotorn.
Kontrollera efter hand så att inte kycklingen bränns. Får låren mycket färg så täck dem med en bit aluminiumfolie.
Efter 30–45 minuter är kycklingen klar. Testa innertemperaturen vid låren, den ska vara 72°C. Använd handskar när spettet lyfts av. Skär upp kycklingen i bitar och lägg på ett fat.