Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Frasiga potatisrosor med färskost

Potatis och smördeg i en sällsynt lyckad kombination och presentation där läckert rosaröd cecile blir kronan på verket. Baka in potatisskivor i smördegen tillsammans med färskost och rulla till tjusiga ”rosor”. Imponerar garanterat på gästerna!

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Kavla ut smördegsplattorna något på längden, till ca 30 cm. Dela varje platta i två remsor.
  3. Skär den oskalade potatisen i 2 mm tunna skivor, använd gärna en mandolin. Tänk på att välja potatis som är medelstor eller stor. Viktigt att skivorna inte är för tjocka.
  4. Bred ut färskosten på smördegsremsorna. Fördela ev smaksättning, (se tips nedan).
  5. Lägg potatisskivorna omlott ovanpå färskosten med ca 1 cm mellanrum. Lämna en kant på ca 1 cm på slutet.
  6. Krydda med ½ krm salt och ¼ krm peppar per remsa.
  7. Rulla ihop smördegen som en ros, nyp ihop degen mot slutet. Lägg över i en oljad muffinplåt. Täck med folie.
  8. Ställ in plåten i mitten av ugnen ca 40 minuter. Höj ugnsvärmen till 225°C, ta bort folien och tillaga ytterligare ca 10 minuter, tills potatisrosorna har fått fin färg.
  9. Servera med kronärtskockskräm, valfria charkuterier och en sallad.

Näringsberäkningen är per potatisros utan tillbehör.

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: välj laktosfri smördeg och färskost.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri smördeg och färskost.
Fri från ägg.

Tips

Smaksätt potatisrosorna med smulad getost av chèvretyp, blåmögelost, strimlade soltorkade tomater, skivade oliver eller en klick pesto.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 400 g halvtinade smördegsplattor (4 stycken plattor)
  • 350 g rödskalig potatis (gärna stor cecile)
  • 1 1/2 dl färskost
  • rapsolja (till formen)
  • salt och svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2435 kJ / 852 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept