Så gör du dill- och ostbröd!

Steg för steg

Prova detta läckra bröd med smak av dill och ost till din nästa middagsbjudning eller kräftskiva! Nedan visar vi hur du gör steg-för-steg för att du ska kunna njuta av detta läckra bröd flera gånger om.
Baksugen? Här har vi fler goda brödrecept!

  1. 1. Detta behöver du för 8 bröd:

    1 msk dillfrö eller fänkålsfrö
    25 g jäst
    5 dl vatten
    2 tsk salt
    3 msk olivolja
    ca 12 dl vetemjöl special
    1  kruka dill
    2 dl riven lagrad ost

  2. 2. Dags för degen

    Mortla dillfröna fint. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°C och häll i bunken. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt dillfrö, salt, olivolja och ca 11 dl mjöl, spara 1 dl till utbakning (för 8 bröd). Arbeta degen kraftigt ca 10 minuter.  
      
    Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme, hacka dillen under tiden.

  3. En deg med små mörka prickar ligger utbredd på en yta.

    3. Dra degen till en fyrkant

     Häll ut degen på en mjölad bänk. Dra ut den till en fyrkant 40 x 40 cm (för 8 bröd). Knåda inte degen. 

  4. En person förbereder en deg med ost och örter på en yta.

    4. På med dill och ost!

    Strö över dill och ost på halva degen, vik över den ostfria delen.

  5. En person formar deg till långa remsor och spiraler på en yta.

    5. Dela och vrid!

    Dela degen i 8 remsor (för 8 bröd) och vrid dem några varv. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

  6. Flera avlånga degremsor ligger på en yta med några gröna örter synliga i degen.

    6. In i ugnen!

    Sätt in en ugnsform med ca 2 dl vatten i botten på ugnen och grädda bröden i mitten av ugnen ca 15 minuter.

  7. 7. Färdiga att avnjutas!

    Kolla vad tjusigt det blev, äntligen redo att äta!

  • Dill- och ostbröd

    Dill- och ostbröd

    Betyg 3.7 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer

    Prova detta dill- och ostbröd nästa gång du ska baka, du får ett väldigt smakrikt bröd med saftigt innehåll av osten och dillen. Använd gärna lagrad ost för extra mycket smak.

    Dill- och ostbröd

Artiklar Visar 477 stycken

Surdegsgrund

Matskola

Här visar vi, med video och steg för steg, hur du gör egen surdeg på råg från grunden.

Baka glutenfria frallor

Matskola

I vår matskola lär du dig baka goda glutenfria frallor och hur du lyckas med glutenfritt.

Baka bönbröd

Gott & näringsrikt

Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar både saftigare och mer näringsrikt!

Nyttigt julbak

Sött och salt!

Här hittar du tips på smarriga julbak som även är hälsosamma och gör gott för din hälsa!