Vår på tallriken
Vår i luften betyder goda, gröna och enkla vårrecept.
Att odla chili hemma är både enkelt och givande för så väl gröna fingrar som smaklökar. Genom att förså i mars har du sedan frukter som sätter extra krydda på maten i sommar. Är du osäker på vilka sorter du vill odla?
Ta reda på mer genom att läsa vår guide till chilisorter.
Chili är lätt att odla inomhus och växer så det knakar. Så här gör du:
Förså senast i mars om du vill skörda till sommaren. Använd små kärl med dräneringshål i botten. Fyll med näringsfattig såjord, sprayvattna jorden och peta ner fröna lätt, 1–2 i varje kruka. Täck med plastfolie med små lufthål eller ett vindruvslock.
Ställ sådden ljust på en varm plats. Till exempel en värmematta eller ovanför ett element. Håll jorden fuktig. När chiliplantan är runt 15 centimeter hög, plantera om den i en större kruka med hål i botten. Låt plantan komma ner en bit, så att jorden når upp till bladförgreningen.
Placera plantan på en ljus men något svalare plats, håll jorden fuktig och plantera om i större kruka i takt med att plantan växer. Skaka den lätt ibland, så att blommorna pollineras och kan bilda frukt.
En smakrik krispig chiliolja, eller crispy chili oil, med crunch av friterad och rostad lök, lyfter allt från nudlar till grönsaker. Detta enkla recept med krispig chili i olja är perfekt för dig som älskar hetta och umami!
Vår i luften betyder goda, gröna och enkla vårrecept.
Fira in våren med en påskbuffé som heter duga.
Buffé firar påsk hos Lis Mejeri utanför Falkenberg med modern påskmat.
Vidga dina vyer med vår lilla chiliguide och upptäck vägen till nya heta smakupplevelser!
Efter många starka långkok och heta salsor förtjänar en lite mer blygsam chili en renässans. Månadens skörd berättar om jalapeñons styrka i matlagningen.
Tips till dig som tänker ordna en fest och vill beräkna åtgången på dryck.
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Här är bevis på att glass kan vara näringsrik, snäll mot allergiker, vegansk OCH god!