Odla

Odla chili hemma

Att odla chili hemma är både enkelt och givande för så väl gröna fingrar som smaklökar. Genom att förså i mars har du sedan frukter som sätter extra krydda på maten i sommar. Är du osäker på vilka sorter du vill odla?
Ta reda på mer genom att läsa vår guide till chilisorter.

Börja odla chili 

Chili är lätt att odla inomhus och växer så det knakar. Så här gör du:

  1. 1. Förså

    Förså senast i mars om du vill skörda till sommaren. Använd små kärl med dräneringshål i botten. Fyll med näringsfattig såjord, sprayvattna jorden och peta ner fröna lätt, 1–2 i varje kruka. Täck med plastfolie med små lufthål eller ett vindruvslock.

  2. 2. Ställ ljust

    Ställ sådden ljust på en varm plats. Till exempel en värmematta eller ovanför ett element. Håll jorden fuktig. När chiliplantan är runt 15 centimeter hög, plantera om den i en större kruka med hål i botten. Låt plantan komma ner en bit, så att jorden når upp till bladförgreningen. 

  3. 3. Pollinera

    Placera plantan på en ljus men något svalare plats, håll jorden fuktig och plantera om i större kruka i takt med att plantan växer. Skaka den lätt ibland, så att blommorna pollineras och kan bilda frukt.

  • Ta hand om chilin

    • Torka: Större chilifrukter torkas bäst i ugn i några timmar, på cirka 50 grader och med ugnsluckan på glänt. Torka små chilis halverade på en torr och varm plats eller upphängda i en tråd.
    • Frys in: Mixa chilin och frys in som iskuber eller frys in i påsar – hela, halverade eller hackade.
    • Gör en chiliolja: Recept hittar du nedan!
  • Krispig chiliolja

    Krispig chiliolja

    Betyg 5 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    En smakrik krispig chiliolja, eller crispy chili oil, med crunch av friterad och rostad lök, lyfter allt från nudlar till grönsaker. Detta enkla recept med krispig chili i olja är perfekt för dig som älskar hetta och umami!

    Krispig chiliolja

Visste du att..

Viste du att..
  • Namnen på chilifrukterna ändras när de är i torkad form? Chipotle är till exempel en rökt och torkad jalapeño och ancho en torkad röd poblano.
  • Chilins hetta mäts i Scovilleskalan och ju högre scovillegrader, desto starkare chili. Den upplevda hettan av en habanero till exempel, är över 100 000 scovillegrader medan en jalapeño ligger på 3 000–8 000 scoville. Lägst på skalan är paprikan, som har 0.
  • Världens starkaste chili heter pepper X och har hela 2,7 miljoner scovillegrader. Något för den magstarke..

Artiklar Visar 1627 stycken

Vår på tallriken

Vår i luften betyder goda, gröna och enkla vårrecept.

Påsk hos Lis Mejeri

Buffé firar påsk hos Lis Mejeri utanför Falkenberg med modern påskmat.

Chili - en guide

Vidga dina vyer med vår lilla chiliguide och upptäck vägen till nya heta smakupplevelser!

Jalapeño - hur stark är den?

Efter många starka långkok och heta salsor förtjänar en lite mer blygsam chili en renässans. Månadens skörd berättar om jalapeñons styrka i matlagningen.

Sparris - oväntade fakta

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.