Bild laddas
Kunskapens frukt!

Äpplen gör under för hälsan

Äpplen är proppfulla med ämnen som kan motverka bland annat diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdom. Sveriges kanske främsta äppelexpert berättar vilka äpplen som är nyttigast och hur du bör äta dem för största möjliga hälsoeffekt.

”An apple a day keeps the doctor away.” Så lyder det engelska ordspråket. Och väldigt många studier visar att äpplen faktiskt gör väldigt gott för vår hälsa. Görel Kristina Näslund, legitimerad psykolog och medicine doktor, har skrivit ett flertal böcker om äpplen och driver också en blogg om äpplen. Hon har tagit en stor tugga av kunskapens frukt, som hon här delar med sig av.

Hur hälsosamma är äpplen?

– Äpplen är extremt hälsosamma! Finns det något livsmedel som förtjänar att kallas mirakelmat så är det äpplet. Frukten innehåller massor av bioaktiva ämnen, även kallade fytonutrienter. Det är ämnen från växtriket som bidrar aktivt i cellernas kemi. Äpplen sänker blodfettet och blodtrycket samt stabiliserar blodsockret, vilket alltsammans minskar risken för en rad allvarliga sjukdomar.

Äpplen och minskad risk för sjukdomar. Berätta mer!

– En stor svensk studie med 75 000 kvinnor visar att ett högt intag av päron, äpplen och gröna bladgrönsaker markant minskar risken för stroke. En annan studie visar att kvinnor som åt ett äpple om dagen hade 28 procents lägre risk att utveckla åldersdiabetes. Det finns även studier som tyder på att äpplen minskar risken för att drabbas av tarmcancer och bröstcancer. Den riktigt tydliga kopplingen finns mellan äpplen och lungcancer, det är visat att regelbunden konsumtion av äpplen förebygger lungcancer. Äpplen motverkar också astma, diarré och förstoppning.

Kan äpplen påverka hälsan negativt?

– Ja, det finns syror i äpplet som fräter på tänderna. Därför bör du inte äta äpplen mellan måltiderna, utan i samband med måltiderna. Ta ett äpple till efterrätt! En annan negativ påverkan är magont, om man äter för många äpplen. Fruktfibrerna drar nämligen vatten till tarmen, vilket kan orsaka smärta.

Vilka äpplen är nyttigast?

– Svenska, ekologiska äpplen från butiken eller din egen trädgård. Svenska äpplen innehåller ofta mer C-vitamin är importerade äpplen, det har att göra med våra nordliga breddgrader. Ekologiskt är bra, eftersom det betyder att äpplena är obesprutade.

Ska man äta äpplet med eller utan skal?

– Ett ekologiskt, svenskt äpple ska man definitivt äta med skal. De flesta nyttigheter sitter nämligen precis under skalet. Ett icke-ekologiskt, importerat äpple bör man skala eller skrubba med en mjuk borste före man äter det, för att få bort kemikalier och den vaxade hinnan som brukar finns på importerade äpplen.

Den vaxade hinnan, vad är det egentligen?

– Importerade äpplen vaxas för att de ska hålla bättre. Vaxet kan vara mer eller mindre hälsosamt, det sämsta är petroleumbaserat vax. När man köper importerade äpplen vet man som konsument inte vilket vax som har använts.

Är juice och must lika hälsosamt som äpplen?

– Nej, en hel del av fytonutrienterna försvinner när äpplena mustas. Om du ändå vill dricka äppelmust, välj must som inte är silad och därmed innehåller mer fruktkött. Du kan också göra egen must genom att köra äpplena i en råsaftcentrifug. Drick sedan musten med det samma, innan C-vitaminhalten minskar.

”An apple a day keeps the doctor away.” Men räcker det med ett äpple om dagen?

– Ett äpple om dagen är bra, men tre äpplen är ännu bättre!

Äpplen gör under för hälsan

Dietisten tipsar!

Därför behöver du magnesium

Får du lätt kramp i fötter och ben? Orsaken kan vara brist på magnesium.
Bild laddas
Syna saltet!

Detta gör saltet med din kropp

Varför behöver kroppen salt och vad händer om vi får i oss för mycket?
Bild laddas
Energi på menyn

Ladda din kropp med rätt energikällor

Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.
Bild laddas
Mat för magen

Mat som sätter igång magen

Är din mage i stort behov att få en skjuts i rätt riktning? Här är råvarorna för dig!
Bild laddas
Ät som en viking

Ät som en viking

Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.
Bild laddas
Experten om vitamin D!

Därför behöver du d-vitamin

Vi har frågat experten hur du får i dig tillräckligt med vitamin D.
Bild laddas
Vad får du i dig?

Få koll på näringsdeklarationen

Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Bild laddas
Välj vego!

Finns risk för proteinbrist?

Kan man drabbas av proteinbrist om man slutar äta kött?
Bild laddas
Att äta eller icke äta?

Grön potatis - farligt eller ej?

Kan man äta grön potatis? ICAs chefsdietist har svaret!
Bild laddas