Bild laddas
Mytbusting

Myter om färdigmat

Det finns många myter om färdigmat och de vanligaste kanske är att färdigmat innehåller för mycket salt. Men hur ligger det egentligen till?

9 vanliga myter om färdigmat

Är hemlagad mat bättre och innehåller färdigmat extra mycket socker eller salt? Vi reder ut nedan!

 1. 1. Färdigmat innehåller för mycket salt

  Ja, ganska ofta i alla fall. Salt tillsätts både för att förhöja andra smaker och för en konserverande effekt i exempelvis charkuterier som kan förekomma i rätterna. Titta efter nyckelhålsmärkta färdigrätter då salthalten i dem är lägre!

 2. 2. Egenlagad mat är generellt bättre än färdigmat

  Nja, allt beror på vad maten innehåller och hur den tillagas. Mat som tillagas hemma kan förstås anpassas precis utifrån smakpreferenser, mat- och livsmedelsfilosofi och individuella näringsbehovsbehov och på så sätt vara ”bättre” för dem som ska äta den än de färdiga rätterna som ju per definition utgörs av ett färdigt paket. För en del människor blir färdigrätterna den enda möjligheten att äta lagade måltider, kanske på grund av ointresse för matlagning, andra prioriteringar, vardagsstressen eller sjukdom och då är det absolut bättre än ingenting eller sämre möjliga alternativ.

 3. 3. Innehåller färdigmat extra mycket tillsatser?

  Nej. Men att färdigrätter ofta innehåller tillsatser är en sanning. Det gör dem för att hålla bättre under sin resa från produktion till mikrovågsugn. Det är dock reglerat inom vilka gränser tillsatser får förekomma så för mycket kan man inte säga, sen är det upp till den individuella bedömningen om hur mycket man kan tanka sig att äta, precis som med så mycket annat.

 4. 4. Innehåller färdigmat färre näringsämnen?

  Nej. Hur näringsrik maten är beror på flera faktorer, exempelvis vilka råvaror den innehåller, hur rätten tillagats, förvaring och återuppvärmning. Det behöver inte skilja mellan mat som lagats hemma och mat som köps färdig.

 5. 5. Färdigmat kan stå framme i 2 år utan att mögla

  Nja, visst finns det sådan! Konserverade rätter på burk som ärtsoppa, köttfärssås och ravioli håller väldigt länge men färska färdigrätter håller bara några dagar så var noga med att kolla bäst före-datum.

 6. 6. Färdigmat är väl inte färsk, eller?

  Jodå. Visst finns det färsk färdigmat, som är nyligen lagad, snabbt transporterad till butiken och som bör konsumeras inom några dagar. Färska färdigrätter är ju faktiskt inte konstigare än hemlagad mat som är lagad någon annanstans.

 7. 7. Man blir inte tillräckligt mätt av färdigmat

  Nja. Många färdigrätter är kompletta, till exempel en fiskgratäng, och då är de näringsmässigt beräknade för att tillgodose de allra flestas behov och ge mättnad som lunch eller middag. Om man ändå inte är mätt så är det toppen att lägga till grönsaker och det behöver inte vara svårare än att addera lite linser eller kikärtor på burk, några körsbärstomater eller en morot.

 8. 8. Färdigmat ska helst ses som något man käkar om man inte hinner laga egen mat

  Nja, vi är alla olika och hur färdigmat bör användas är därför individuellt. Vissa älskar att laga mat, njuter av stunden i köket och lagar mer än gärna maten själv. För andra är det, av olika skäl, helt omöjligt att laga mat själv. Det kan handla om ointresse, brist på tid eller kanske för att det är fysiskt omöjligt. Då är färdigrätter faktiskt super!

 9. 9. Färdigmat innehåller alldeles för mycket socker

  Nja. Ibland finns socker i färdigrätter, precis som i mat som man tillagar hemma. Ett exempel på det är vissa asiatiska rätter som kan ha en del tillsatt socker i sig. Allra bäst är det att kolla på ingrediens- och näringsförteckningen för att få koll på om en specifik rätt innehåller socker. Då framgår det om rätten innehåller socker, honung eller något annat sött tillsatt.

6 nyttiga middagar

Hela middagen i ugnen - 6 recept i ugnsform

Här får du sex nyttiga middagsrecept som sköter sig själva i en och samma form i ugnen.
Bild laddas
Pannkaksfavoriter

Nyttiga pannkakor

Våra bästa recept på nyttiga pannkakor
Bild laddas
God start på dagen!

Nyttiga frukostar - recept att starta dagen med

Frukosten är värd din tid och kärlek. Här är nio härliga och nyttiga frukostrecept
Bild laddas
Hälsa

Nyttigare frukost - 4 sockerfällor

Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Bild laddas
Fyll på med vätska!

Orka mer med rätt vätskebalans

Så här får du i dig tillräckligt med vätska för att klara hela träningspasset!
Bild laddas
Nyttigare vardag

Superfoods med Renée Voltaire

Lär dig mer om dessa nyttiga bär, frukter och grönsaker.
Bild laddas
Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.
Bild laddas
Mat som medicin

Är honung nyttigt?

I förkylningstider är vi många som kurerar oss med honung. Men hjälper det?
Bild laddas
Mythbusting

5 myter om ost

Får man finnar av ost? Och är hårdost nyttigare än krämig? Vi slår hål på myterna om ost!
Bild laddas