Mythbusting

"Man får finnar av ost"

Stämmer det att hårdost är nyttigare än krämiga ostar? Kan det orsaka dålig hy och så kan ost till och med vara farligt att äta... eller? Detta är några av de myter som finns om ost och nu ska vi slå hål på 6 av dem.
Tips: Här hittar du alla våra nyttiga ost-recept!

Myter om ost

Vi har äntligen tagit reda på svaren om alla påståenden och frågor om ost.

 1. 1. Är ost onyttigt?

  Nej, inte generellt sett. Ost innehåller sånt vi behöver exempelvis protein och kalcium. Men, för mycket ost är onyttigt på så sätt att det ger mycket energi (kalorier) vilket många bör undvika, men också en stor portion mättat fett. Den som vill äta mer ost utan att gå upp i vikt kan med fördel välja varianter med lägre fetthalt. Men det här är inte unikt för ost – lagom är bäst.

 2. 2. Får man finnar av stark ost?

  Ja, det finns studier som pekar på att det kan vara så. Men det finns också de som inte ser samband mellan mejeriintag och acne. Den som har finnar kan därför testa om besvären minskar genom att äta mindre ost. Men håll ut, minst tre månader kan vara en lämplig försökstid.

 3. 3. Är hårdostar nyttigare än krämiga ostar?

  Ja, så kan det vara. Särskilt de med låg fetthalt, 10 eller 17%. Det finns också en bakterieflora i hårdostarna som kan bidra positivt till tarmfloran.

 4. 4. Stämmer det att opastöriserad ost inte är bra att äta, speciellt inte för gravida?

  Nja. Opastöriserad ost kan innehålla bakterier som kan göra oss sjuka, bakterier som annars hade dött vid pastöriseringen. Känsliga personer som har nedsatt immunförsvar, barn, äldre eller för all del gravida bör undvika dessa sorter. Listeria är en av de bakterier som kan finnas i opastöriserade ostar och drabbas den gravida kvinnan av detta kan det få allvarliga konsekvenser på graviditeten och barnet.

 5. 5. Vanlig frukostost håller längre än dessertostar - eller?

  Ja. Det beror på att de är torrare och saltare vilket gör att mikroorganismer inte trivs lika bra men också på att de ofta är pastöriserade och därmed i mindre utsträckning drabbade av bakterier och mögel än dessertostarna är.

 6. 6. Är det bättre att äta några bitar ost till dessert än att käka lite glass?

  Nja, smaken får avgöra här! Men vill man se det ut ett näringsperspektiv så blir de stora frågorna om desserter förekommer frekvent och om hur kosten i sin helhet ser ut. Med det som utgångspunkt så kan man välja osten eller glassen, eller kanske inget av det. Annars så bör smaken styra.

Artiklar (1427)

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.

Mythbusting

Myter om gluten

Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!

Frossa i citroner

Dra ner på saltet och krydda i stället med citron – både nyttigare och godare.