Bild laddas
Mythbusting

"Man får finnar av ost"

Stämmer det att hårdost är nyttigare än krämiga ostar? Kan det orsaka dålig hy och så kan ost till och med vara farligt att äta... eller? Detta är några av de myter som finns om ost och nu ska vi slå hål på 6 av dem.
Tips: Här hittar du alla våra nyttiga ost-recept!

Myter om ost

Vi har äntligen tagit reda på svaren om alla påståenden och frågor om ost.

 1. 1. Är ost onyttigt?

  Nej, inte generellt sett. Ost innehåller sånt vi behöver exempelvis protein och kalcium. Men, för mycket ost är onyttigt på så sätt att det ger mycket energi (kalorier) vilket många bör undvika, men också en stor portion mättat fett. Den som vill äta mer ost utan att gå upp i vikt kan med fördel välja varianter med lägre fetthalt. Men det här är inte unikt för ost – lagom är bäst.

 2. 2. Får man finnar av stark ost?

  Ja, det finns studier som pekar på att det kan vara så. Men det finns också de som inte ser samband mellan mejeriintag och acne. Den som har finnar kan därför testa om besvären minskar genom att äta mindre ost. Men håll ut, minst tre månader kan vara en lämplig försökstid.

 3. 3. Är hårdostar nyttigare än krämiga ostar?

  Ja, så kan det vara. Särskilt de med låg fetthalt, 10 eller 17%. Det finns också en bakterieflora i hårdostarna som kan bidra positivt till tarmfloran.

 4. 4. Stämmer det att opastöriserad ost inte är bra att äta, speciellt inte för gravida?

  Nja. Opastöriserad ost kan innehålla bakterier som kan göra oss sjuka, bakterier som annars hade dött vid pastöriseringen. Känsliga personer som har nedsatt immunförsvar, barn, äldre eller för all del gravida bör undvika dessa sorter. Listeria är en av de bakterier som kan finnas i opastöriserade ostar och drabbas den gravida kvinnan av detta kan det få allvarliga konsekvenser på graviditeten och barnet.

 5. 5. Vanlig frukostost håller längre än dessertostar - eller?

  Ja. Det beror på att de är torrare och saltare vilket gör att mikroorganismer inte trivs lika bra men också på att de ofta är pastöriserade och därmed i mindre utsträckning drabbade av bakterier och mögel än dessertostarna är.

 6. 6. Är det bättre att äta några bitar ost till dessert än att käka lite glass?

  Nja, smaken får avgöra här! Men vill man se det ut ett näringsperspektiv så blir de stora frågorna om desserter förekommer frekvent och om hur kosten i sin helhet ser ut. Med det som utgångspunkt så kan man välja osten eller glassen, eller kanske inget av det. Annars så bör smaken styra.

Kosthållning

Vegetarian och LCHF – går det?

Matnyttig information och saker att ha koll på. Och självklart recepttips. 
Bild laddas
Folke

Recept med Folke-ost

Om du älskar ost i mat så är Folke osten för dig. Den passar i allt men godast blir den i en lasagne, i en pasta eller som en pesto. Frågan är: kan det vara Sveriges godaste ost?
Bild laddas
Vego!

Vego-mat som stöttar Sverige

Vegetarian? Då kan du äta mer av detta för att stötta våra bönder.
Bild laddas
Svenskt

Norrländsk grillost - svensk halloumi

Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Då kanske du har undrat varför vi skapade en ost som smakar och ser ut nästan precis som den cypriotiska halloumin? Här får du svaret på hur den svenska grillosten kom till.
Bild laddas
Äggfrossa?

Hur många ägg kan man äta per dag?

Vi har frågat ICAs dietist Paula Frösell. Här hittar du svaren!
Bild laddas
Dietsiten tipsar

Gluten, så påverkas din kropp

Mat utan gluten? Är det något för alla eller bara för glutenintoleranta?
Bild laddas
Sockerchock!

Därför fastnar barn i sockerfällan

Hur ska vi tänka så att barn inte får i sig för mycket socker?
Bild laddas
Tips & recept

Ät mer fisk och skaldjur

Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!
Bild laddas
Mythbusters

Myter om morötter

Vad är sanning och vad är myt? Det reder vi ut!
Bild laddas