Köttfakta

10 myter om kött

Ska man salta köttet innan stekning och är det så att man inte ska ha färskt kött för länge i kylen? Vi sticker hål på köttmyterna och hjälper dig att välja rätt kött!
Rätt innertemperatur på kött.

Stämmer dessa påståenden om kött?

Ska man välja nötkött som är mörkare i färgen? Hur länge kan man ha färskt kött i kylen? Och stämmer det att man aldrig ska salta köttet innan stekning?

  1. 1. Man ska köpa ett så nyförpackat kött som möjligt

    Falskt! Ett vakuumpackat kött är tvärtom som mörast och godast nära bäst-före- datumet.

  2. 2. Man ska inte välja ett nötkött som är mörkare i färgen

    Falskt! I en vakuumförpackning får köttet inget syre vilket gör att det blir naturligt mörkare. Färgen blir däremot ljusare igen när köttet tas ut ur förpackningen.

  3. 3. Det är bra om man kan se fettet på köttbiten

    Sant! Fett är en smakbärare så leta gärna efter ett marmorerat kött med insprängt fett. Köttet är ofta smakrikt då.

  4. 4. Du kan inte ha färskt kött i kylen för länge

    Falskt! Ett vakuumpackat kött har ungefär dubbelt så lång hållbarhet jämfört med kött som förpackats i skyddande atmosfär. Och köttet möras dessutom under tiden.

  5. 5. Salta aldrig innan stekning, det drar vätska ur köttet

    Falskt! Om du inte saltar väldigt lång tid innan stekning är det inget problem. Men peppra köttet efteråt för att slippa smak av bränd peppar.

  6. 6. Bryn köttet för att stänga porerna och bevara vätskan

    Falskt! Att bryna kött ger visserligen en rikare smak, men påverkar inte vätskan. Hög värme drar snarare ur mer vätska från köttet.

  7. 7. Köttet ska vila efter stekning

    Sant! Det gör att köttet släpper mindre vätska när du skär upp det.

    Läs också: Så får du till den perfekta innertemperturen på kött.

  8. 8. Stek i teflonpanna utan fett, det är mer hälsosamt

    Falskt! Kött binder inte fett vid stekning, däremot släpper köttet fett som flyter ut i pannan.

  9. 9. Det är kylan som gör att kött blir dåligt i frysen

    Falskt! Det är syret i luften som förstör köttet i frysen, därför är ett vakuumpackat kött bäst att frysa.

  10. 10. Tillaga tinat kött så fort som möjligt

    Sant! Tinat kött har kortare hållbarhet än färskt kött.

    Läs också: Så tar ICA ansvar för djurhållningen.

Artiklar (1558)

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Mjölkmyter

Myter om mjölk

Borde alla barn dricka mjölk och får vi starkare skelett av mjölkdrickande?

Mythbusting

Myter om frukost

Blir du smartare och mindre hungrig om du äter frukost? Hmm, hur är det egentligen?

Mythbusting

Mikromyter

Hur är det egentligen med mikron, förstör den näringsämnena i maten? Får vi cancer av att mikra maten? Vi reder ut några myter om mikrovågsugnen.

Gravid på kräftskivan

Kräftskiva och gravid

Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.

Fiskguide

Så väljer du hållbar fisk

Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!