Trend

Testa matigare gröt

Den senaste gröttrenden tar den klassiska frukosten långt bortom havregryn och hallonsylt.

De senaste åren har kockar, matbloggare och grötälskare börjat tänja på gränsen för vad en skål gröt kan vara. Med inspiration från sydostasiens congee, amerikanska grits eller italiensk risotto varieras de typiska havregrynen med exempelvis korn, ris, farro, och quinoa, och toppings som är allt annat än söta. Vad sägs om exempelvis rökt skinka, hollandaisesås och pocherade ägg eller rostad sötpotatis och krispiga ärtskott? Smaksatt med buljong, soja eller chilisås passar den matiga gröten lika bra som en mättande start på dagen som till lunch eller middag.

– Det tar fem minuter att laga, är mättande, näringsrikt och går att variera efter det som finns hemma, säger matkreatören och kokboksförfattaren Therese Elgquist på frågan om varför hon älskar matig gröt.

– Börja med att byta ut söta toppings mot salta, och kryddor som kardemumma och kanel mot mer matiga som ingefära. Vill du göra själva gröten mer matig kan du riva ner zucchini eller morot. Toppa gärna med olika texturer och smaker och tänk utanför boxen – det mesta funkar.

 1. Zucchinigröt

  1. Zucchinigröt

  Betyg 5 av 5.
  2 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

  Den här matiga zucchinigröten toppad med rostat bovete, avokado och ägg passar lika bra som en mättande start på dagen som till lunch eller middag. Det går också bra att variera toppingen efter vad du gillar eller har hemma.

  Zucchinigröt
Tips

Testa också att riva ner rödbetor i gröten. Då får den en vacker färg och du får i dig massor av vitaminer, kostfibrer och antioxidanter.  

Artiklar (1559)

Äggstra gott

Lätt som en omelett

Snabbt, gott och enkelt! Vi lagar olika sorters omelett som passar alla smaker.

Frukost + lunch

Bästa brunchen

God morgon! Dina drömmars brunch är serverad.

Frukostklassiker

Godaste gröten, så gör du!

Gröt är gott, nyttigt och mättande. Och så lätt att variera. Rör ner ett ägg för extra protein, toppa med nötter för crunch eller byt ut kokvattnet mot äppeljuice för sötma. Här tipsar vi om hur du kan komponera din nya favoritgröt.