Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Baklava

Festligt bakverk där mixade nötter, socker och kanel varvas med filodeg och smör. Den nygräddade kakan skedas sedan med citrusdoftande sockerlag som sedan får svalna i kylskåp. En frasig läckerhet – lika god att servera till fikat som till dessert efter maten!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 35 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Fyllning: Mixa nötterna och mandeln i en matberedare. Det ska vara lite blandat, både fint och lite grövre. Blanda ner socker, kanel och vaniljsocker.
  3. Filodeg: Smält smöret i en kastrull. Pensla en ugnssäker form, 20x30 cm, med lite av smöret (för 35 bitar). Lägg ett ark filodeg i formen, bara på botten (skär eller klipp av överflödig deg) pensla degen med smöret. Gör likadant med ytterligare 3 ark. Fördela hälften av fyllningen jämnt över degen.
  4. Lägg på ytterligare 4 ark filodeg och pensla med smöret mellan varje ark. Lägg resten av fyllningen jämnt över degen.
  5. Täck med de sista 4 arken av degen och pensla med smöret mellan varje och på översta degarket.
  6. Skär rutor i den ogräddade kakan.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
  8. Sockerlag: Blanda citronsaften, sockret och vattnet i en kastrull. Låt lagen koka kraftigt ca 15 minuter.
  9. Skeda den heta lagen över den nygräddade kakan. Låt svalna. Ställ sedan formen i kylskåp ett dygn så att baklavan bli riktigt kall innan de lossas från formen.

För alla

Kontrollera noga innehållet i filodegen.
Fri från ägg men innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: ca 35 bitar
Fyllning
  • 200 g valnöt
  • 100 g pistagenötter
  • 100 g sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
Filodeg
  • 200 g smör
  • 250 g filodeg
Sockerlag
  • ca 1/2 dl färskpressad citronsaft
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vatten
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer