Ätbara alger
I havet gömmer sig ett stort grönsaksland fyllt av miljösmart råvaror som är fullproppade med nyttigheter - nämligen ätbara alger! I de asiatiska köken är alger och sjögräs med rätta redan vardagsmat! Här lär du dig mer om ätbara alger.
Dags att upptäcka det stora grönsaksland som finns i havet. Alger och sjögräs! Miljösmarta och fullproppade med nyttigheter och som gjorda för att pigga upp matlagningen.
I Kina och Japan har man ätit alger och sjögräs i ett par tusen år. Den bruna algen heter kombu, och den har använts för att ge en mustig smak i japanska buljongkok i över tusen år.
Det mesta av havets gröna kommer från odlingar, men det plockas även vilda alger och sjögräs.
Det var just en alg som gjorde att umami upptäcktes i början av 1900-talet. En japansk forskare konstaterade att algen gav en smakupplevelse som skiljde sig från de övriga grundsmakerna sött, salt, surt och bittert.
Den speciella miljön på havsbottnen gör att alger och sjögräs utvecklar extra fina näringsämnen för att de ska kunna överleva kylan, mörkret och vattentrycket.
Substanser i alger används också som konsistensgivare; karragenan och agar-agar är två exempel på vegetabiliska alternativ till gelatin.
Färgerna i frukt, bär och grönsaker avslöjar en del om de hälsosamma ämnen de bär på. Häng med på en färgskola i växtriket!
I havet gömmer sig ett stort grönsaksland fyllt av miljösmart råvaror som är fullproppade med nyttigheter - nämligen ätbara alger! I de asiatiska köken är alger och sjögräs med rätta redan vardagsmat! Här lär du dig mer om ätbara alger.
Under havsytan döljer sig ett grönsaksland, fullt med alger och sjögräs. Men är de trendiga råvarorna så nyttiga som alla säger? Och hur kan man använda havets grönsaker i matlagningen? Ta del av ICA-dietistens kunskap och ICA-kockarnas läckra recept!
Duka upp till en vietnamesisk afton med smakrika och färgstarka rätter.
Dumplings är ett superroligt matpyssel! De färdiga knytena kan friteras eller ångas.
Vi guidar dig genom olika asiatiska såser, både färdiga och hemmagjorda, och vad som passar till!
Lär dig laga den koreanska rätten Bulgogi! Vi visar steg för steg hur du gör.