Nyttigt och gott!

5 fakta om alger och sjögräs

Dags att upptäcka det stora grönsaksland som finns i havet. Alger och sjögräs! Miljösmarta och fullproppade med nyttigheter och som gjorda för att pigga upp matlagningen.

 1. 1. Gammal tradition

  I Kina och Japan har man ätit alger och sjögräs i ett par tusen år. Den bruna algen heter kombu, och den har använts för att ge en mustig smak i japanska buljongkok i över tusen år.

 2. 2. Odlas

  Det mesta av havets gröna kommer från odlingar, men det plockas även vilda alger och sjögräs.

 3. 3. Umami

  Det var just en alg som gjorde att umami upptäcktes i början av 1900-talet. En japansk forskare konstaterade att algen gav en smakupplevelse som skiljde sig från de övriga grundsmakerna sött, salt, surt och bittert.

 4. 4. Näringsrikt

  Den speciella miljön på havsbottnen gör att alger och sjögräs utvecklar extra fina näringsämnen för att de ska kunna överleva kylan, mörkret och vattentrycket.

 5. 5. Konsistensgivare

  Substanser i alger används också som konsistensgivare; karragenan och agar-agar är två exempel på vegetabiliska alternativ till gelatin.

Frossa i färgglad mat

Färgerna i frukt, bär och grönsaker avslöjar en del om de hälsosamma ämnen de bär på. Häng med på en färgskola i växtriket!

Artiklar (1300)

Miljösmart mat

Ätbara alger

I havet gömmer sig ett stort grönsaksland fyllt av miljösmart råvaror som är fullproppade med nyttigheter - nämligen ätbara alger! I de asiatiska köken är alger och sjögräs med rätta redan vardagsmat! Här lär du dig mer om ätbara alger.

ICA-dietisten tipsar!

Alger i mat

Under havsytan döljer sig ett grönsaksland, fullt med alger och sjögräs. Men är de trendiga råvarorna så nyttiga som alla säger? Och hur kan man använda havets grönsaker i matlagningen? Ta del av ICA-dietistens kunskap och ICA-kockarnas läckra recept!

Gott slut

Nyår på ditt vis

Sätt ihop din meny till nyårsafton, från förrätt till dessert.

I det asiatiska skafferiet

Asiatiska såser

Vi guidar dig genom olika asiatiska såser, både färdiga och hemmagjorda, och vad som passar till!

Recept

Bjud på dumplings!

Dumplings är ett superroligt matpyssel! De färdiga knytena kan friteras eller ångas.