Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Allt fler väljer gröna bananer
Ekologiskt
Vi svenskar äter massor av bananer. Och vi vill gärna att de ska vara ekologiska. Vi har pratat lite om bananer med ICAs dietist och ICAs ansvariga för frukt- och grönt.
Tips! Se våra recept med banan.
Vi vill ha ekologiska bananer
Försäljningen av ekologiska bananer skuter i höjden. Peter Hägg,
ansvarig för frukt- och gröntsortimentet på ICA, tror att ökningen bottnar i en ökad medvetenhet när det gäller hälsa och miljö, i kombination med att prisskillnaden mellan konventionellt odlade bananer och ekologiska bananer är relativt liten.
– Vi värnar om vår hälsa, våra barns hälsa, och det finns en oro för bekämpningsmedel. Trots att många konventionella odlingar sköts på ett proffsigt sätt, för att ha så liten miljöpåverkan
som möjligt, går det aldrig att kommunicera ekologiskt ”light”. Därför kommer ekologiskt att gå vinnande ur denna match, säger Peter Hägg.
Efterfrågan större än tillgången
Peter Hägg räds själv inte rester av bekämpningsmedel.
– EU har, med hjälp av forskare och experter, satt upp gränsvärden med hög säkerhetsmarginal. Enligt dem kan ett barn på tio kilo äta drygt fyra bananer per dag utan att det är farligt. Som vuxen kan jag äta närmare 30 bananer, berättar Peter Hägg.
Efterfrågan på ekologiska bananer är större än tillgången. Och mycket tyder på att skillnaden mellan efterfrågan och tillgången kommer att bli än större.
– I övriga Europa och USA är ekologiska bananer en begynnande trend, och sannolikt kommer efterfrågan att öka även där. En nackdel med ökad efterfrågan är att ekologiska bananer kräver större odlingsyta, vilket innebär en risk för skövling av regnskog. Det här med ekologiskt är
alltså inte helt enkelt, säger Peter Hägg.
Odlas med hänsyn till människor och natur
Enligt Paula Frösell, dietist på ICA, finns det inga vetenskapliga belägg för att ekologiskt skulle vara näringsriktigare än vanliga bananer.
– Ekologiska bananer kanske inte är nyttigare i sig. Däremot innehåller en ekologisk banan inga rester av bekämpningsmedel och den har odlats med hänsyn till såväl odlare och konsumenter som natur. Vetskapen om det gör att den känns nyttigare, säger Paula.
3 snabba recept med banan
1. Banana bread
Det här brödet är mer av en kaka om sanningen ska fram men det är det perfekta sättet att avsluta en helgfrukost med något sött. Servera gärna i skivor med jordnötssmör och lite havssalt på.
2. Flygande Jacob
Här bjuder vi på en riktig klassiker: Flygande Jacob! En läcker rätt med kyckling, bacon, grädde, banan, chilisås och jordnötter. Receptet publicerades första gången 1976 och upphovsmannen lär vara Ove Jacobsson, verksam inom flygfrakt. Tack Ove för denna oslagbara rätt!
3. Pannkakor med banan
Letar du efter recept på tunna pannkakor med banan, mjöl och mjölk? Som passar lika bra till frukost, mellanmål och middag? Då har du hittat rätt! De här urgoda pannkakorna gör du på majsstärkelse, så de är dessutom glutenfria. Servera med kokos, banan och lönnsirap.
Artiklar Visar 1698 stycken
Hur farligt är akrylamid?
Frågor & svar
Hur farligt är det egentligen med akrylamid? Vi djupdyker ner i ämnet.
Myter om tillsatser - varför behövs de?
Frågor och svar
Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
Allt du behöver veta om kolhydrater
Bli ett proffs
Att navigera i i kolhydrats-djungeln är inte lätt. Här har vi samlat frågor och svar.
Är ekologisk mat nyttigare?
ICA-dietisten tipsar!
Vad stämmer egentligen? Här får du svaret!
Tips på vad du kan äta för att maxa intaget av järn och undvika järnbrist.
Vad är LCHF?
Low Carb High Fat
Många intresserar sig för kolhydratfattig kost. Men vad innebär det egentligen?
Vad är GI
Glykemiskt Index
Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.
Myter om gluten
Mythbusting
Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!