Syna saltet

Vi jobbar för lägre salthalt

Vi svenskar konsumerar nästan dubbelt så mycket salt som rekommenderas, vilket ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Vi har pratat med ICAs dietist om vårt ansvar och hur vi jobbar för en lägre salthalt i den maten som säljs.

Hur mycket salt konsumerar vi

Livsmedelsverket säger att vi för hälsans skull inte bör få i sig mer än 1 tesked salt (6 gram) per dag. Men i genomsnitt får vi i oss ungefär dubbelt så mycket salt som rekommenderas. Det mesta av saltet kommer från färdiga livsmedel, som charkprodukter, bröd, matfett, ost och färdigmat.

– Att vi svenskar konsumerar så mycket salt är naturligtvis väldigt illa, och vi måste på något sätt se till att saltintaget minskar, säger Paula Frösell, dietist på ICA. 

Svenskar – ett saltälskande folk

Det är inte saltandet vid matbordet och spisen som är problemet. Nej, den stora boven är det dolda saltet i livsmedel såsom ost, korv, bröd och matfett samt färdiga rätter. Dessutom betraktas vi svenskar som ett saltälskande folk, vilket gör att vissa producenter tillsätter lite extra salt i den mat som säljs i Sverige.

– Vi på ICA har givetvis ett ansvar för den mat vi säljer, och vi har länge brottats med hur vi ska förhålla oss till saltet. Dilemmat är att konsumenterna tycker att extrasaltade produkter är godare, och det är en stor utmaning att sänka salthalterna utan att konsumenterna upplever att maten inte smakar något. Men vi försöker och arbetar med det när det kommer till våra egna varor, säger Paula.  

För en dialog med leverantörer

När det gäller utvecklingen av egna produkter har ICA länge utgått från kriterierna för Nyckelhålet, Livsmedelsverket märkning för att hjälpa konsumenterna att hitta hälsosammare alternativ. Ett av kriterierna är just hur mycket salt ett livsmedel får innehålla.

– Vid produktutveckling är Nyckelhålet ambitionen, även om vi inte alltid lyckas nå den. Vi för också en dialog med våra leverantörer i saltfrågan. Andra initiativ är att vi deltar i utbildningar och projekt inom livsmedelsbranschen med syfte att sänka salthalten, säger Paula.

Kompletterande källa: Livsmedelsverket

Minska saltintaget

Tips till dig som konsument

Det finns ingen tvekan om att salthalten i maten behöver sänkas. Frågan är hur det ska gå till och när det kommer att ske. I väntan på att branschen tar sitt ansvar, fullt ut, kan du som konsument göra följande:

  • Salta inte maten extra av slentrian. Smaka alltid av den först.
  • Titta efter produkter med lägre salthalt, den deklareras alltid på förpackningen.
  • Saltsmak är en vanesak – ju mer salt du äter, desto mer behöver du för att känna saltsmaken. Så trappa ner på saltet. Inom en månad har du vant dig vid den lägre salthalten, och maten smakar lika mycket som vanligt trots den lägre salthalten.
  • Köp gärna produkter med lägre salthalt. Det ökar efterfrågan och leder till att fler produkter får en lägre salthalt.

Artiklar (1459)

Rött kött & chark

Vågar man äta korv?

Rött kött är ju som vi vet cancerframkallande. ICAs dietist ger sin syn på saken.

Håll koll på vätskebalansen

Så mycket vatten ska du dricka

Under 80-talet blev det populärt att ständigt ha en vattenflaska inom armlängds avstånd. Men är det bra att dricka massor av vatten? Eller kan det bli för mycket av livets källa?

Ät som en viking

Ät som en viking

Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.