Mythbusting

Myter om gluten

Man har ju hört att gluten gör så att magen uppblåst, att man går upp i vikt och att alla med IBS borde undvika gluten, men stämmer verkligen det? Nu reder vi ut dessa brinnande frågor om gluten!

7 vanliga myter om gluten

Varsågod! får du svaren på frågorna du alltid undrat om gluten!

 1. 1. Mår man bäst om man undviker gluten?

  Nej! Inte om man inte är glutenintolerant (har celiaki). Den som är det måste dock utesluta gluten för att må bra. Däremot finns det många som dagligen äter väldigt stora mängder av sådant som råkar innehålla gluten, t.ex. bröd och pasta, och som skulle må bra av en mer varierad kost, men det har egentligen ingenting med gluten att göra. Sen finns det en kategori människor, som även om de inte fått diagnosen celiaki, faktiskt upplever att de mår bättre av att utesluta gluten. Man brukar kalla det glutenkänslighet och besvären finns där man har inte med säkerhet kunnat fastställa om det är gluten, eller något annat ämne i de livsmedel som innehåller gluten, som dessa personer reagerar på.

 2. 2. Magen blir uppblåst av gluten

  Nej, inte om man inte är glutenintolerant. Återigen, många äter mycket av mjölbaserade livsmedel och ett stort intag av det, främst de varianter som innehåller mycket av det vita finfördelade mjölet, kan göra att magen blir uppblåst hos vissa. Mer fullkorn och fibrer mår de flesta bättre av.

 3. 3. Skapar gluten inflammation i kroppen?

  Nja. Mycket forskning pågår på det här området, och det är intressant eftersom man ser att de som har celiaki också har förhöjd risk att få andra inflammatoriska sjukdomar men också för att det finns studier som visar kopplingar mellan gluten och inflammatoriska sjukdomar såsom reumatism, men även eksem och acne, även om sambanden är i vissa fall är svaga. Men hos den som har celiaki så orsakar gluten definitivt inflammation i tarmen.

 4. 4. Ökar risken att man går upp i vikt av att äta gluten?

  Nej! Gluten är ett protein som finns i sädeslagens kärna och som gör en deg seg och härlig. Det är inte glutenet i sig som leder till eventuell viktuppgång, alltför många smörgåsar eller för stora portioner pasta i förhållande till hur mycket energi som kroppen gör av med kan däremot göra det.

 5. 5. Är glutenfri kost bra för hjärtat?

  Nej, inte generellt, men återigen en balanserad kost med fullkornsprodukter, frukt och grönsaker, fisk osv är bäst. För mycket vitt bröd, näringsfattig och energirik mat, mycket mättat fett och ett lågt intag av fiber- och fullkornsprodukter kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Hos den som har celiaki så ser man en förhöjd risk för dessa sjukdomar. Det forskar kring orsakerna som skulle kunna vara genetiskt betingade eller kopplade till att gluten för den som har celiaki driver upp inflammationerna i kroppen som i sin tur möjligen är en förklaring till hjärt- och kärlsjukdom.

 6. 6. Leder glutenintolerans till infertilitet?

  Nej. Hos icke glutenintoleranta så finns inget samband men för de som har obehandlad celiaki, alltså äter gluten fast de inte ska, kan fertiliteten faktiskt minska, däremot kan man inte bli helt steril av den orsaken.

 7. 7. Har man IBS ska man undvika gluten

  Ja, för vissa med IBS så kan det ge god effekt att undvika gluten, dock inte hos alla. Den som har IBS kan med hjälp av en dietist gå igenom en behandling som gör att man kommer fram till vilka livsmedel som man gör bäst i att utesluta för att minska symptomen. Detta är komplext och för att behöva göra så lite intrång i vardagen så är det bra om man ordentligt testar för att se om gluten faktiskt behöver uteslutas, i annat fall är det onödigt eftersom det gör vardagen ännu lite klurigare. Det är också viktigt att inte själv ställa diagnos kring IBS och gluten, hos vissa med egendiagnostiserad IBS så kan faktiskt orsaken vara glutenintolerans. Sök läkare om du har långvariga magbesvär!

Artiklar (1434)

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.

Mythbusting

Myter om majs

Vad stämmer egentligen? Här slår vi hål på 6 myter om majs.