Bild laddas
Så gör du

Babka med saffran och choklad

Dags för julbak! Julens godaste saffransbak stavas babka. Här visar vi steg för steg hur du gör den gyllene bullen med smak av saffran och krämig fyllning av choklad och mandel.

Babka, så här gör du!

  1. Bild laddas

    1. Det här behöver du

    Bulldeg
    1 ½ dl mjölk (3 %)
    2 paket saffran à ½ g
    4 msk strösocker
    12,5 g färsk jäst
    125 g rumsvarmt smör
    2 rumsvarma ägg
    6–7 dl vetemjöl extra till utbakning
    ½ tsk salt

    Fyllning
    75 g mörk choklad
    150 g mandelmassa
    100 g rumsvarmt smör
    2 msk kakao
    1 msk vaniljsocker
    1 msk strösocker
    Sockerlag
    ¾ dl strösocker
    ½ dl vatten

  2. Bild laddas

    2. Värm mjölken med saffran, socker och jäst

    Värm mjölken med saffran och socker tills den är fingervarm 37 °C. Ta av kastrullen från värmen och häll i en stor bunke. Smula ner jäst och rör tills jästen löses upp.

  3. Bild laddas

    3. Arbeta fram degen

    Rör ner smör, ägg, mjöl och salt. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Degen ska vara lite kladdig. När den är elastisk och glansig och börjar släppa från bunken är den klar. Låt jäsa övertäckt i kylen över natten.

  4. Bild laddas

    4. Fyllning

    Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad. Riv mandelmassan grovt. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet.

  5. Bild laddas

    5. Kavla degen

    Häll ut degen på en mjölad bänk och kavla ut till en rektangel ca 25 x 40 cm.

  6. Bild laddas

    6. Bred ut fyllningen

    Bred ut fyllningen på den kavlade degen, men lämna en kant ca 2 cm på ena långsidan.

  7. Bild laddas

    7. Rulla

    Börja rulla ihop degen från motsatt långsida och se till att skarven hamnar nedåt när rullen är klar.

  8. Bild laddas

    8. Dela rullen

    Dela rullen längsmed i två delar med en vass kniv och vänd snittytan uppåt.

  9. Bild laddas

    9. Fläta

    Fläta ihop delarna och forma sedan till en krans, vik in ändarna under varandra.

  10. Bild laddas

    10. Jäs, grädda och sockerlag

    Lyft försiktigt över kransen till en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt 1 timme. Gör sockerlag: Koka upp socker och vatten tills sockret löses upp. Låt svalna. Sätt ugnen på 200 °C. Grädda kransen i nedre delen av ugnen 20–30 minuter tills den får fin färg, kontrollera med en sticka så den är genomgräddad.

  11. Bild laddas

    11. Pensla

    Pensla kransen med sockerlag direkt när den kommer ut ur ugnen och låt svalna på galler.

  12. Bild laddas

    12. Grattis! Babkan är klar

    Nu är julens godaste saffransbak klar. Denna magiskt goda och saftiga babka, formad som en krans, smaksatt med saffran och fylld med ljuvlig choklad. Perfekt till julfika eller adventsfika. 

Här är receptet!

Babka med saffran och choklad

49
13
Babka är en magisk god och saftig flätad bulle, här formad som en krans, smaksatt med saffran och fylld med ljuvlig choklad – perfekt att baka till julfika eller adventsfika.
Babka med saffran och choklad
Vad är babka?

Babka är en söt bulle av vetedeg med judiskt ursprung. Traditionellt kavlas degen ut och fylls med choklad, kanel, frukt eller ost som breds på. Sedan rullar man degen, skär rullen på mitten och flätar den med snittsidan uppåt innan den slutligen bakas, så att de fina lagren av vetebröd och fyllning syns.

Annat smått och gott i juletid

Duka elegant!

Servettvikning diamant

Bli en mästare på att vika diamanter med vår enkla steg för steg beskrivning.
Bild laddas
Julproffs!

Vika lussekatter

Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!
Bild laddas