Dags för julbak! Julens godaste saffransbak stavas babka. Här visar vi steg för steg hur du gör den gyllene bullen med smak av saffran och krämig fyllning av choklad och mandel.
Tips! Här hittar du alla våra recept på saffransbak
Bulldeg
1 ½ dl mjölk (3 %)
2 paket saffran à ½ g
4 msk strösocker
12,5 g färsk jäst
125 g rumsvarmt smör
2 rumsvarma ägg
6–7 dl vetemjöl extra till utbakning
½ tsk salt
Fyllning
75 g mörk choklad
150 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk strösocker
Sockerlag
¾ dl strösocker
½ dl vatten
Värm mjölken med saffran och socker tills den är fingervarm 37 °C. Ta av kastrullen från värmen och häll i en stor bunke. Smula ner jäst och rör tills jästen löses upp.
Rör ner smör, ägg, mjöl och salt. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Degen ska vara lite kladdig. När den är elastisk och glansig och börjar släppa från bunken är den klar. Låt jäsa övertäckt i kylen över natten.
Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad. Riv mandelmassan grovt. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet.
Häll ut degen på en mjölad bänk och kavla ut till en rektangel ca 25 x 40 cm.
Bred ut fyllningen på den kavlade degen, men lämna en kant ca 2 cm på ena långsidan.
Börja rulla ihop degen från motsatt långsida och se till att skarven hamnar nedåt när rullen är klar.
Dela rullen längsmed i två delar med en vass kniv och vänd snittytan uppåt.
Fläta ihop delarna och forma sedan till en krans, vik in ändarna under varandra.
Lyft försiktigt över kransen till en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt 1 timme. Gör sockerlag: Koka upp socker och vatten tills sockret löses upp. Låt svalna. Sätt ugnen på 200 °C. Grädda kransen i nedre delen av ugnen 20–30 minuter tills den får fin färg, kontrollera med en sticka så den är genomgräddad.
Pensla kransen med sockerlag direkt när den kommer ut ur ugnen och låt svalna på galler.
Nu är julens godaste saffransbak klar. Denna magiskt goda och saftiga babka, formad som en krans, smaksatt med saffran och fylld med ljuvlig choklad. Perfekt till julfika eller adventsfika.
Babka är en magisk god och saftig flätad bulle, här formad som en krans, smaksatt med saffran och fylld med ljuvlig choklad – perfekt att baka till julfika eller adventsfika.
Babka med saffran och chokladBabka är en söt bulle av vetedeg med judiskt ursprung. Traditionellt kavlas degen ut och fylls med choklad, kanel, frukt eller ost som breds på. Sedan rullar man degen, skär rullen på mitten och flätar den med snittsidan uppåt innan den slutligen bakas, så att de fina lagren av vetebröd och fyllning syns.
Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!
Baka en regnbågstårta och gör någon glad - här visar vi steg för steg hur du lyckas.
Bli en mästare på att vika diamanter med vår enkla steg för steg beskrivning.
För alla er som ÄLSKAR recept med pepparkakskrydda. Rågoda grejer som smakar jul.
Gifflar, churros, saffransbullar och en massa annat gott med julens bästa krydda.
Vi bjuder på våra bästa recept med saffran inför jul!