Pasulj – kryddig böngryta med korv
Pasulj, även kallad grav eller grah, är en mustig böngryta från Balkan med kryddig korv eller rökt sidfläsk. Grytan toppas med persilja, fetaost och feferoni och avnjuts med en bit bröd.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2024
Ingredienser
6 portioner
4 dl torkade vita bönor
2 gula lökar
2 röda paprikor
300 g kryddig korv (t ex chorizo , kabanoss eller sudjuk)
10 dl vatten
1 1/2 tsk salt
3 krm svartpeppar
1/2 dl solrosolja
2 msk vetemjöl
1 1/2 msk paprikapulver
Till servering
hackad persilja
fetaost eller vitost
feferoni
bröd
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl serveringsförslag.
Energi1656 KJ / 395 kCal
Fett19 g
Salt1.7 g
Kolhydrater33 g
Protein19 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jag gjorde en vegetarisk gryta med vegetarisk chorizo av 2 olika sorter ( Peas of heaven 1pkt , vego chorizo mild 1 pkt). Jag använde färdiga vita bönor från kartonger och tog då 3 kartonger med spadet +1 kartong vatten(uteslöt 10 dl vatten ur receptet). Jag använde hot paprika pulver. Tyckte det blev god styrka. Kokade sammanlagt 15 minuter. Förstekte lök paprika och korv.
Laila
2024-11-13Grundreceptet är alldeles för lite smak. Stekte korv, lök och paprika först så allt fick lite yta sen mer krydda och en buljongtärning. Färsk persilja var överflödigt
Ellen
2024-09-28Helt OK. Tillsatte 1/2 hackad chili o 1 msk Umami. /gunnar
Gunnar
2024-09-25