Glutenfria lussekatter

33
13
Glutenfria lussekatter

Du som har letat med ljus och lykta efter ett noga provbakat recept på glutenfria lussekatter kan sluta nu. Med xantangummi i degen får du fluffigt resultat utan bismak. Tänk bara på att äta lussekatterna helt nybakta, frys annars in och värm vartefter.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2016

Glutenfria lussekatter

Ingredienser

20 st
2 dl
rismjöl
2 dl
potatismjöl
1 dl
durramjöl
1 dl
strösocker
2 tsk
xantangummi
1/2 tsk
salt
2 krm
vaniljpulver
3 1/2 dl
mjölk (3%)
1/2
paket jäst (à 50 g)
75 g
rumsvarmt smör i tärningar
1
paket saffran (à 1/2 g)
2 msk
russin

Till pensling

1
uppvispat ägg

För alla

Fria från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut mjölk mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett.
Gör äggfri: pensla brödet med mjölk/fil istället för ägg.

Gör så här

Tips

Om lussekatterna inte ska ätas inom någon timme, värm dem ca 5 minuter på 150°C. Lussekatter som inte ska ätas samma dag är bättre att frysa in.

Vad tyckte du om receptet?

33

Kommentarer

Miranda

2020-10-18

Jag fattar inte. Mina bullar rinner ut på plåten som pannkakssmet. Blir inga lussebullar av det alls. 😔

Redaktionen ICAse

2020-10-20

Hej Miranda! Nej vad tråkigt att lussekatterna inte blev bra. Smeten är lösare än en vanlig saffransdeg därför spritsar man den, men den är inte lika lös som en pannkakssmet. Jag vet inte riktigt vad som blivit fel. Stod bullarna för varmt under jäsningen så att smöret smälte? Har du använt alla ingredienser enligt receptet eller bytte du ut någon? Hälsningar Ulrika

Josephine

2019-12-16

Hur många gram är 1 Xantangummi?

Redaktionen ICAse

2019-12-17

Hej Josephine! Vi har skrivit 1 tesked. Hälsningar Michelle

Eléne

2019-12-06

Enkelt recept, jäsningen såg jättebra ut, gräddningen lika så ca 15 sekunder efter att jag tagit ut dom ur ugnen så sjönk dom bara ihop, vad kan jag ha gjort för fel?

Redaktionen ICAse

2019-12-09

Hej Eléne! Det låter nästan som att de kan ha blivit överjästa. Om rummet är varmt där man bakar så kan det gå mycket fortare och tvärtom. Men hoppas på bättre lycka nästa gång. Hälsningar Michelle

Näringsvärde per portion

Energi 1167 KJ / 279 kCal
Fett 5 g
Salt 0.3 g
Kolhydrater 40 g
Protein 18 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept