Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Avancerad

Lammentrecôte stekt i timjan serverad med nötrostad blomkål och dillsmörsås

Timjanstekt lammentrecôte är en underbar rätt med fantastiska tillbehör. De långsamt bakade tomaterna och rostad blomkål med hasselnötter blir en härlig smaksensation tillsammans med den saftiga entrecôten. Servera gärna dillsmörsåsen i en skål bredvid.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tomater: Sätt ugnen på 100°C. Dela tomaterna på mitten, lägg i en ugnssäker form. Skala vitlöksklyftan och skär i 8 tunna skivor (för 4 port). Lägg en skiva på varje tomat och strö på lite salt, peppar och socker. Baka i mitten av ugnen ca 2 tim.
  2. Blomkål: Höj värmen till 150°C. Dela blomkålshuvudet i 4 trädliknande skivor (för 4 port), ca 2 cm tjocka. Stek blomkålen i klarifierat smör ca 3 min på varje sida, salta och peppra.
  3. Lägg blomkålen på en plåt med bakplåtspapper, häll över citronsaft och nötter, spara citronskalet till senare. Baka färdigt i ugnen ca 10 min.
  4. Lammentrecôte: Putsa köttet. Salta och peppra. Bryn i klarifierat smör ca 2 min på varje sida. Blanda timjan och citronskal, rulla köttet i örtblandningen. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i ugnen i 150°C ca 15 min tills köttet är rosa och har en innertemperatur på 58°C.
  5. Sås: Lägg schalottenlök, vitvinsvinäger, vatten, vitpepparkorn och dillfrö i en kastrull och koka ihop tills ca 1/2 dl återstår. Sila bort schalottenlök, pepparkorn och dillfrö, häll tillbaka vätskan (reduktionen) i kastrullen. Värm det klarifierade smöret till ca 60°C. Skär dillen grovt och mixa samman smör och dill i en blender tills det är riktigt grönt.
  6. Utan vattenbad: Tillsätt äggulorna till reduktionen och vispa på låg värme tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°C. Dra av kastrullen från värmen. Häll försiktigt i dillsmöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med salt.
  7. Med vattenbad: Häll reduktionen och äggulorna i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°C. Ta bort bunken från vattenbadet. Häll försiktigt i dillsmöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med salt.
  8. Skiva lammet och servera med blomkålen, tomaterna och dillsmörsåsen.

För alla

Fri från gluten men innehåller ägg.
Gör laktosfri: byt klarifierat smör till smält laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt klarifierat smör till smält mjölkfritt margarin.

Recept och bild i samarbete med Arla.

Ingredienser

Portioner: 4
Ugnsbakade tomater
  • 4 plommontomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm strösocker
Nötrostad blomkål
  • 1 blomkålshuvud (à 600 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk klarifierat smör
  • pressad saft av 1 citron
  • 1/2 dl hasselnötter
Timjanstekt lammentrecôte
  • 500 g lammentrecôte
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk klarifierat smör
  • 3 msk hackad timjan
  • rivet skal av 1 citron
Dillsmörsås
  • 1 hackad schalottenlök
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 msk dillfrö
  • 250 g klarifierat smör
  • 1 kruka dill
  • 3 äggulor
  • 1/2 tsk salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4006 kJ / 957 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer