Bild laddas
Kärleksmat

Afrodisiakum myt eller sanning?

Kan livsmedel som choklad, ostron och honung bidra till ökad sexlust? Eller är det bara hitte-på? Detta är vad vetenskapen säger om några kända afrodisiaka!

Sanning eller myt? 

Choklad, kaffe, mandlar, fikon, honung, jordgubbar, sparris, avokado, ingefära, rosmarin, basilika, chili, fikon och ostron – afrodisiaka är mat som sägs påverka den sexuella lusten och/eller funktionen.

Afrodisiaka är generellt väldigt nyttiga. Många innehåller massor av vitaminer och mineraler, som är bra för hälsan och ger energi. Men har livsmedlen en direkt påverkan på sexlusten?

I en studie, som publicerades i The Journal of Sexual Medicine i juli 2015, har författarna gått igenom aktuell forskning för några vanliga afrodisiaka – och gett dem tummen upp eller ner. Här är sex av dem.

 • Choklad – ingen effekt

  Choklad kan bidra till höjda nivåer av må bra-hormonet serotonin. Choklad innehåller också antioxidanter, vilket kan förebygga en rad sjukdomar. Däremot finns det inga bevis för att choklad stimulerar sexlusten. Men att ge sin kärlek en ask choklad är väl ändå ett steg i riktning mot sovrummet?

 • Honung – ingen effekt

  Att honey på engelska betyder både honung och älskling, är inte det bevis nog? Nej, tyvärr inte. Det finns i dag ingen evidens för att honung har en afrodisiakisk effekt. Visserligen finns det en typ av honung, mad honey, som kan öka vaginal stimulans och därför marknadsförs som sexuellt stimulerande. Men mad honey innehåller ett gift som kan orsaka hjärtproblem och bör därför undvikas.

 • Ginseng – verkar lovande

  Kan örten ginseng få det att hetta till? Ja, det verkar inte sämre! Författarna hittade sju välgjorda studier, där en grupp män fick ginseng och en grupp män fick placebo. Männen som fick ginseng rapporterade minskade erektionsproblem. Det finns också en typ av röd ginseng från Korea som kan öka den sexuella lusten hos kvinnor efter menopaus.

 • Ostron – ingen effekt

  Ostron innehåller zink, som behövs för att producera det manliga könshormonet testosteron. Ostron innehåller också serotonin, ett hormon som påverkar välbefinnandet. Det verkar alltså lovande, men eftersom det inte finns några välgjorda studier som bekräftar att ostron har en effekt på den sexuella funktionen eller lusten blir det ändå tummen ner.

 • Maca – möjlig effekt

  Maca, en rot som odlas i Peru, har länge använts som ett afrodisiakum. Författarna hittade en handfull lovande studier som tyder på att maca dels kan förbättra den sexuella funktionen hos friska kvinnor, dels kan hjälpa män med erektionsproblem. Författarna konstaterade också att mer forskning krävs för att kunna säga något säkert.

Sockerchock!

Därför fastnar barn i sockerfällan

Hur ska vi tänka så att barn inte får i sig för mycket socker?
Bild laddas
Nattmacka

Så påverkas kroppen av att äta sent på kvällen

Här reder vi ut konsekvenserna av att äta kvällsmat.
Bild laddas
Kosthållning

Vegetarian och LCHF – går det?

Matnyttig information och saker att ha koll på. Och självklart recepttips. 
Bild laddas

Bättre humör med råg

Visste du att hela råg kan ge dig jämnare humör?
Bild laddas
Sockerchock!

Så mycket socker konsumerar vi

Hur mycket socker får vi i oss genom mat, godis och dryck varje år?
Bild laddas
Tarmhälsa

5 tips på bra mat för magen

Mer grönsaker åt folket! Eller mer specifikt åt våra bakterier.
Bild laddas
Socker

Hur påverkar socker kroppen?

Hur dåligt är socker för oss egentligen? ICAs dietist svarar på frågor om socker.
Bild laddas
Mythbusting

5 myter om choklad

Får man dålig hy av choklad? Är mörk choklad är nyttigare? Nu slår hål på chokladmyterna.
Bild laddas
Hälsa

Nyttigare frukost - 4 sockerfällor

Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Bild laddas