Kärleksmat

Afrodisiakum myt eller sanning?

Kan livsmedel som choklad, ostron och honung bidra till ökad sexlust? Eller är det bara hitte-på? Detta är vad vetenskapen säger om några kända afrodisiaka!

Sanning eller myt? 

Choklad, kaffe, mandlar, fikon, honung, jordgubbar, sparris, avokado, ingefära, rosmarin, basilika, chili, fikon och ostron – afrodisiaka är mat som sägs påverka den sexuella lusten och/eller funktionen.

Afrodisiaka är generellt väldigt nyttiga. Många innehåller massor av vitaminer och mineraler, som är bra för hälsan och ger energi. Men har livsmedlen en direkt påverkan på sexlusten?

I en studie, som publicerades i The Journal of Sexual Medicine i juli 2015, har författarna gått igenom aktuell forskning för några vanliga afrodisiaka – och gett dem tummen upp eller ner. Här är sex av dem.

  • Choklad – ingen effekt

    Choklad kan bidra till höjda nivåer av må bra-hormonet serotonin. Choklad innehåller också antioxidanter, vilket kan förebygga en rad sjukdomar. Däremot finns det inga bevis för att choklad stimulerar sexlusten. Men att ge sin kärlek en ask choklad är väl ändå ett steg i riktning mot sovrummet?

  • Honung – ingen effekt

    Att honey på engelska betyder både honung och älskling, är inte det bevis nog? Nej, tyvärr inte. Det finns i dag ingen evidens för att honung har en afrodisiakisk effekt. Visserligen finns det en typ av honung, mad honey, som kan öka vaginal stimulans och därför marknadsförs som sexuellt stimulerande. Men mad honey innehåller ett gift som kan orsaka hjärtproblem och bör därför undvikas.

  • Ginseng – verkar lovande

    Kan örten ginseng få det att hetta till? Ja, det verkar inte sämre! Författarna hittade sju välgjorda studier, där en grupp män fick ginseng och en grupp män fick placebo. Männen som fick ginseng rapporterade minskade erektionsproblem. Det finns också en typ av röd ginseng från Korea som kan öka den sexuella lusten hos kvinnor efter menopaus.

  • Ostron – ingen effekt

    Ostron innehåller zink, som behövs för att producera det manliga könshormonet testosteron. Ostron innehåller också serotonin, ett hormon som påverkar välbefinnandet. Det verkar alltså lovande, men eftersom det inte finns några välgjorda studier som bekräftar att ostron har en effekt på den sexuella funktionen eller lusten blir det ändå tummen ner.

  • Maca – möjlig effekt

    Maca, en rot som odlas i Peru, har länge använts som ett afrodisiakum. Författarna hittade en handfull lovande studier som tyder på att maca dels kan förbättra den sexuella funktionen hos friska kvinnor, dels kan hjälpa män med erektionsproblem. Författarna konstaterade också att mer forskning krävs för att kunna säga något säkert.

Artiklar (1460)

Mythbusting

5 myter om choklad

Får man dålig hy av choklad? Är mörk choklad är nyttigare? Nu slår hål på chokladmyterna.

Starkare immunförsvar!

Träna utan att bli sjuk

Med rätt kost kan du faktiskt minska risken för att bli sjuk, låt oss berätta hur!