Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Zucchinigratäng med sallad och fläskstrimlor

Gratängen kallas parmigiana och är en favorit hos italienska barnfamiljer. Den görs ibland också med aubergine. Till det salta fläsket passar sallad med lite beska smaker.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 11, 2012
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Zucchinigratäng: Skär zucchinin i tunna skivor. Pensla en långpanna med olja. Bred ut zucchiniskivorna i ett jämnt lager. Baka mitt i ugnen ca 10 minuter så att zucchinin förlorare en del av sin vätska.
  3. Sänk ugnstemperaturen till 175°C.
  4. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs all lök i oljan. Tillsätt tomaterna. Krydda med salt, peppar, socker och grovt riven basilika. Låt småputtra ca 15 minuter.
  5. Bred ut ett tunt lager tomatsås i en ugnssäker form. Täck botten med en tredjedel av zucchiniskivorna. Riv parmesanen och strö över en tredjedel. Vispa upp äggen. Blanda med 1 dl av tomatsåsen (för 4 port). Fördela en tredjedel av blandningen i formen. Täck med hälften av mozzarellan, skuren i skivor. Skeda över tomatsås. Lägg på ett nytt lager zucchini, riven parmesan, ägg- och tomatsås och resten av mozzarellan. Avsluta med tomatsås, zucchini, resten av ägg- och tomatsåsen och riven parmesan.
  6. Sätt in formen mitt i ugnen och grädda ca 30 minuter.
  7. Sallad: Skär fläsket i strimlor och stek det frasigt i smöret. Lägg upp på hushållspapper.
  8. Strimla rödkålen tunt och blanda med salladen. Smaksätt med olja och pressad citron. Grovhacka valnötskärnorna och strö över. Lägg på fläskstrimlorna. Krydda med nymalen svartpeppar.
  9. Servera gratängen ljummen tillsammans med salladen och brödet.

För alla

Rätten innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: använd laktosfritt smör och byt ut mozzarellan mot laktosfri fetaost.
Gör äggfri: uteslut äggen.

Ingredienser

Portioner: 4
Zucchinigratäng
  • 3 små zucchini (à ca 200 g)
  • 1/2 msk olivolja till pensling
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 250 g krossade tomater
  • salt och peppar
  • 1 tsk strösocker
  • 1/2 kruka färsk basilika
  • 50 g parmesanost
  • 2 ägg
  • 250 g mozzarella
Sallad
  • 300 g rimmat sidfläsk
  • 1 msk smör
  • 100 g rödkål
  • ca 40 g medelhavsmix (sallad)
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron
  • 50 g valnötskärnor
  • svartpeppar
  • 250 g baguette
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 4147 kJ / 991 kCal