Jägarnas vilda gryta

52
5
Jägarnas vilda gryta

Jägarnas vilda gryta är en läcker och robust gryta som får mycket trevliga och djupa smaker efter långkokning och en natt i kylskåp. Smakerna på grytan passar till både vardag och fest och uppskattas av de flesta!

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2011

Jägarnas vilda gryta

Ingredienser

6 portioner
ca 1 kg älgkött (gärna högrev eller grytstek av bog)
ca 250 g rökt sidfläsk i bit
250 g lammkorv (med hög kötthalt)
3 msk konc kalv- eller viltfond
7 1/2 dl rött vin
5 dl vatten
3 vitlöksklyftor
5 enbär
1 msk timjan
500 g rotselleri
500 g morötter
500 g schalottenlök
750 g squash
ca 350 g skogssvamp (gärna svart trumpetsvamp eller kantareller)
ev majsstärkelse (Maizena)
rapsolja och smör till stekning
salt och peppar

Till servering

lingon
persilja

För alla

Fri från gluten, men kontrollera korven.
Gör laktos-/mjölkproteinfri: kontrollera korv och fond. Stek i enbart olja.
Gör äggfri: kontrollera korven och fonden.

Gör så här

Tips

Kockknepet: För att slippa bita i ett krossat enbär och att få en massa hårda »timjansbarr« i munnen, använd en kryddpåse, gasbinda eller tekula (för löste). Koka med i grytan till punkt 10. Ta upp.

Det här blir en stor sats som kräver en extra stor kastrull. Har man inte det kan man laga fram till punkt 10 och sedan dela upp den i två kastruller. Välj gärna en gjutjärnsgryta till servering..

Extra tillbehör: Till grytan passar det med lätt sönderkokt mandelpotatis och en rejäl klick medelhavsyoghurt blandad med finhackad saltgurka. Gelé och picklade grönsaker passar också bra.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

52

Kommentarer

Emelie

2021-11-28

Jättegod! Vi skippade dock lammkorven eftersom vi inte hade någon hemma. Trevligt med mycket grönsaker.

Lena

2013-09-03

Detta är ju en överlastad Boeuf Borgouignon,håller med övriga som kommenterade, syntes redan på receptet så vi skippade svamp,squash samt lammkorven så blev det en hyfsad köttgryta ändå.

Björn

2011-12-05

Trist! Jag rekommenderar att ändra något i receptet, t.ex. att inte koka med fläsk & korv utan steka dem vid sidan av och lägga i mot slutet. Man kan nog skära ner på vätskan också.